C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Кирка, лопата и брадва

Публикувано на 31 май 2011 в раздел Лада Нива.

След като стоманената ми сгъваемата лопата се сгъна (разбирайте еквивалентно на „счупи“) след елементарен страничен натиск разбрах, че практически не съм имал лопата в колата. А за един джип това е меко казано задължително. Затова реших, че повече няма да вярвам на китайските ментета (колкото и достоверни да изглеждат) и се сдобих благодарение на Стефан с ето този „комплект“:

Този път преди да ги сложа под седалката ги изпробвах. Е съвсем друго нещо е! Всъщност дори няма прилика с китайското менте, за разликите не говорим.

Може би наистина има нещо вярно в думите, че качеството на стоките след 1989г. прогресивно спада. В момента на пазара еквивалентни продукти просто няма! Не говорим за скъпи или евтини – просто ги няма. След като се оплаках от разпада на моята евтина сгъваема лопатка друг приятел ме успокои, че и с неговият 100 левов Fiscars еквивалент се е случило същото (в интерес на истината все пак при него с доста повече усилия отколкото при моята). В хипермаркетите пък продават само тенекиени пародии. В няколко специализирани магазина за градинска техника има някакви „ставащи“, но тяхното предназначение е по-скоро за подкопаване на рози и орхидеи, а не за удари по камъни. А какво ще правим когато старите български и съветски стоки наистина се пенсионират и изчезнат?

П.П. В тази връзка миналата седмица премахнах силно изстраданата си ключ-маса. И тя се оказа тежко турско менте („И“-то на „Сделано в Росии“ беше написано огледално). Не, че не работеше, но при едно по-сериозно въртене на двигателя замириса на изгоряла пластмаса от нея и корпуса ѝ после пареше. Кабелите иначе си бяха наред. Така в рамките на няколко дни „ъпгрейдите“ ми на колата започват да се връщат в изходна посока обратно към доброто старо заводско изпълнение.

 



8 коментара


  1. turin каза:

    Я, шанцови инструменти!
    Като екипировка за кола са по-симпатични, отколкото като част от пълното бойно снаряжение :))

  2. Нали? Не съм бил в казармата, но казват, че който носел кирка бил щастлив, а който лопата – не. Охлабвали си коланите и много приятно си посядали. Иначе като оръжие лопатата била по-добра – с флекса я заостряли от единия край :)

    Лопатата и кирката трябва да са съветски. Точно такива са били на въоражение през ВСВ. Трябва да ги разгледам за печат/маркировка. Брадвата не се знае, но най-вероятно и тя е съветска или поне е по дизайн на съветска. И трите чудесно се събраха под шофьорската седалка заедно с една крачна помпа до тях. Удобно!

  3. Йо каза:

    Да, това всъщност е потребителски базирана икономика – стоките са с кратък живот, което кара потребителят да купува нови, което пък на свой ред движи икономиката. Маркови, немаркови, от 80-те нататък всичко е за еднократна.

  4. Мартин Костурски каза:

    Извунявайте,

    Искам и аз да си купя такъв комплект.

    Молже ли да ме насочите

    Поздрави

    Д-р Костурски

  5. Здравейте,

    За съжаление не мога. Купих ги чрез приятел от Бистрица. Ако имате път натам – огледайте се за такъв магазин.

  6. stan каза:

    Ох, наистина какво ще правим, когато свършат едновремешните запаси !?!? Моята лопатка е също военна. Всъщност върху нея има гравирано 1915. Т.е от първата световна война е. След 3 г. прави 100 г. Ама направена, без да се жали материал – метал и дърво. Всъщност не е трудно – трябва просто металът да се огъне по подходящия начин, да не е прост лист ламарина. На война не е ходила, но се вози от 1974 г. в коли – 2 на баща ми, Лади, 2 мои – Жигула и Лада, после Опел, после Тойота, после Рено Еспейс, значи 7-ма кола сменя. Общо към 700 хил.км возене, 38 зими, десетки откопавания от лед, сняг, кал. И ще изкара още толкова. Вечна слава на майсторите, които създават неща за хората, не за продаване ! Проклети да са китайците и „пазарната“ икономика !!

  7. Спасов каза:

    Здравейте,случайно попаднах на снимката на шанцовите инструменти.Топорчето е руски сапьорен топор от втората световна война.Дръжката е оргинална/много рядко срещано/.Би трябвало да е с триъгълен печат,надпис ЗИК и година под него.Произвеждан е от 1936-1945 г.Бих се разделил с прилична сума за това желязо?

  8. Не се продават. Благодаря за информацията.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*