C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Военна антена

Публикувано на 31 май 2011 в раздел Лада Нива.

Оборудвах ладата с военна („щирова“ ли се нарича?) антена. Отначало не ми харесваше визуално, но после свикнах:

Предишната беше от онези гумените от 4.50лв, които спират да работят след като някой ваш приятел я дръпне, за да види „как готино маха“. Отдавна карах с такава въпреки, че практически с или без нея беше все едно. След няколко клона в гората най-накрая се откъсна… от струята вода на автомивката :)

Сегашната антена е доста по-сериозна. Може би тази седмица ще я боядисам в черно. Горе съм я вързал за багажника със свинска опашка през къса гумена тръбичка (през която самата антена се движи свободно). Последното го направих, за да може антената да се прибере възможно най-много под ъгъл назад към стъклото (така лови по-лошо, но е по-компактно) и да не се получава пращене при докосване на ламарините от евентуално друсане или силен вятър. Смених също целия кабел от радиото до нея – конекторът беше ръждясал сериозно. Днес „инсталацията“ издържа първите си тестове:

Работата на радиото естествено се подобри. Вече не си губи станциите през 5 минути. Но продължава самото то да лови зле, особено извън града. Търси се свестно работещо радио с касетофон (!), по възможност с по-неугледен ретро вид, за да не привлича погледи. На някой да му се търкаля подобно нещо в мазето?

 



11 коментара


  1. Защото CD-то няма практическо приложение в джип, а радиата с MP3 много ги крадат, а на мен не ми се разкарва по улиците с панел в джоба :) Освен това имам един шкаф с касетки, който нямам къде да го слушам.

  2. Да, мислил съм го и този вариант – има едни с SD карти, които ще са ми много удобни. За целта обаче ще трябва да си изкарам още една запалка, а за такава операция честно казано в момента ме мързи.

    ++ FM предавателят не пречи на това радиото да си е с касетофон. Откакто ресийвъра вкъщи е без вграден дек ми е много жал за старите касетки :)

  3. С тока до запалките на колата шега не бива. Все пак стандартно инсталацията е предназначена за до 10А (не е малко), кабелите им до бушонното табло са дълги, а от там като се сложат разклонители, устройства и още по-дълги кабели за нещо друго (я зарядното за лаптопа, я компресора за гуми) – става лошо. Не е хубаво да си палим инсталациите :) Правилното решение е втора, трета, n-та запалка. И ако товара става голям – мощен алтернатор.

  4. Не, най-вероятно приятелката ти е чула, че има инвертори на 220V и й е дошла „революционна идея“. Току виж измисли да си ползва сешоара, машата за коса и евентуално епилатора. Така де, няма само да се гримираме по кръстовищата, я! Животът е динамичен :)

    Впрочем не е лошо да й подариш три пожарогасителя за рождения ден – два, за да покажеш как се работи и трети, за да си изгаси колата когато се случи каквото ще се случи. Защото току виж някой друг наистина й подари инвертор, а току виж трети вземе, че и го върже. Ето така започват историите за трагични инциденти по телевизиите… В щатите има и класация за „награди Дарвин“ за подобни геройства. А, да – подари й и ключ-маса.

    П.П. Нищо лично, просто историята за електрическата печка в кола ме впечатли. Сигурно наистина не е пускала реотана още – нали е топло. Ама ще дойде и зима…

    П.П.2. А и тези „практикерови“ инвертори са една стока… и за нея нямам думи. Там също продават подобни „2 в 1“ инсталации – http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=49620.0 :)

  5. Ivan каза:

    Защо точно касетофон?

  6. Ivan каза:

    А какво мислиш за комбинацията радио + FM трансмитер? Не се ограничаваш с касетъчен или CD носител, допълнителната инвестиция е минимална (10 лв), качеството на звука е поносимо като за кола, подборът на песните е елементарен – няма записване на дискове или недайсибоже касети :)

  7. Трябва да видиш какво става с евтините лебедки… И какво става с ел. инсталациите направени от „специализираните сервизи за автоелектро услуги“ за тези лебедки. А най-впечатляващи са финалните резултати от тези изпълнения :)

  8. Ivan каза:

    Абсолютно не пречи на радиото да си е касетофон :)
    Моя трансмитер работи и с флашки и с SD карти. Много е удобен, а за запалката си имам китайски разклонител за някакви стотинки.

  9. Ivan каза:

    Въобще и не ми минава през акъла да си вързвам покъщината към запалката :) Но трансмитер + USB зарядно не трябва да има проблем.

    В тази връзка една приятелка онзи ден ми се хвали че си взела инвертор за 220V от практикер. И на него пуснала духалката от спалнята. Аз се кръстя като чуя такива неща…

    Я да сметнем – духалката е 2KW. Не съм чувал да съществува такъв инвертор (особено за 100 лв). Ако въобще някъде има нещо такова, това прави на 12V приблизително 150A. На запалка да се върже това – абсурд, по-скоро на крокодили към акумулатора. И все пак не знам как ще се отрази на акумулатора някой да се почерпи 120A ток от него и въобще той способен ли е да ги даде (дефаултен акумулатор от лека кола).

    Та извода е че или приятелката нещо послъгва или е пуснала само вентилатора на духалката (той да е към 100W – инвертора може и да успее да го развърти), а на първа и втора степен на реотана да е сработила някаква защита.

  10. Ivan каза:

    Просветих я за тези неща, надявам се че няма да я дават по новините :)

  11. mertol каза:

    При условие че поне 70% от енергията на горивото се прахосва за топлина е несериозно да се слагат устройства, които греят на ток.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*