C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Портативна лопатка

Публикувано на 16 януари 2011 в раздел Лада Нива.

Обновено 31.05.2011г. Демонстрираната по-долу лопата се оказа тотално скапано менте. Четете тук за подробности. Всички хвалби написани по-долу за нея са напълно грешни.

Носенето на „някаква“ лопата в джипа е задължително. Естествено колкото по-добра – толкова по-добре. Това всъщност се установява и без предварителни знания на базата на емпиричен опит, когато например човек отиде на риба в затънтено местенце и завали дъжд. На мен лично обаче много ме дразни това, че лопатата заема изключително много място в колата. Правилното слагане сигурно изисква да се закачи някъде отвън (например завързана на багажника на покрива), но това е неудобно за ежедневна ситуация, особено в моя случай с много градско каране. Затова от доста време търся малка лопатка, която да може да се вмести в купето.

Обикалянето по магазините в София беше напълно безуспешно. Продават се абсолютно долнопробни тенекета и алуминиеви пародии, които по-скоро ще свършат работа на децата в пясъчника на площадката, отколкото да се рови в кал. На едно място в „градински център“ намерих подходяща, но тя беше на цена от която човек ще си каже, че е изработена от ценни метали. И така тъжно заключих, че за пореден път предлагането на пазарната ни икономика не може да отговори адекватно на търсенето. Или пък, че хората просто не знаят какво да търсят и предлагането съответно им сервира боклук.

Този четвъртък все пак смятам, че успях да открия подходящ продукт, та бил той менте или не. На сергията за военни стоки при заведението „Бързия“ на „Петрохан“ се продаваше ето тази:

Производителят е неизвестен, националността му също – няма никакви щампи или надписи. Обикновено там стоките са руски и рядко СССР-ски, но често казано тази не ми прилича на такова производство… Може би по-скоро е китайска. Стоманата е дебела и вдъхва доверие. Освен това е сгъваема:

Сглобката е на винт и изглежда надеждна. В сгънато състояние може да се побере идеално под седалката на колата дори редом до крачната ми помпа:

„Трионът“ от едната страна може да бъде заострен и ако му се направи още един зъб в горната част (определено ще има нужда, за да работи добре) може да стане напълно функционален. Така обаче ще изключи варианта да може лопатата да се носи в раница, защото ще я къса. Затова се отказах от начинанието. За голям зор и в този вид трионът и неволята ще свършат работа.

Тази лопатка може да се използва само в инцидентни нужди – например колкото да се изровят гумите при случайно затъване. Въобще не трябва да се разчита на нея. Не си представям как може да се копае сериозно с нея – дископатията със сигурност е гарантирана. Затова когато знаете, че отивате на тежък терен – приемете, че нямате лопата ако притежавате тази. Както казах в началото на статията – тя е просто „някаква лопата“ колкото да свърши аварийна работа „от няма накъде вече“.

 



3 коментара


  1. На мен ми изглежда съвсем прилична и на много приемлива цена.
    Аз бих си купил такава ако има още бройки.
    Много добро попадение!

  2. Здравей Христо,

    Тази лопата се оказа пълен провал. Тук е написано защо:

    https://www.cphpvb.net/lada/7063-pickaxe-shovel-and-axe/

    Сега ще редактирам и тази статия.

  3. Иван Драгойчев каза:

    Ужас аз си купих същата от практикер за 15)на лева. И 2 месеца си мислех че имам лопата, докато не затънах в снега пред блока, в който живея. Е да, откопах се, но с много мъка. А след това лопатата беше във формата на С, и вече не може да се застопорява изправена, няколко пъти я изправях по време на процеса на откопаване.
    Тази лопата е за домашни любимци, да им събираш акото, много е удобна за в по-голяма дамска чанта

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*