C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Как да палим – на бензин или газ?

Публикувано на 12 януари 2011 в раздел Лада Нива.

Дълго сондирах мнения и питах различни хора за мнение по въпроса: на какво да палим – на газ или на бензин? Мненията са категорично 50:50, като честно казано има лека зависимост. Газаджиите обикновено препоръчват да се пали на бензин. Други майстори твърдят точно обратното – препоръчват да се пали на газ, доколкото околната температура позволява. На кой да вярваме?

Ще се опитам да се абстрахирам от митовете и легендите, и да последвам логиката. За себе си направих следните изводи:

1. Негативи при палене на бензин:

  • Когато двигателят е студен бензинът „мие“ маслото в цилиндрите;
  • Достигането на работна температура (загряване) на двигателя е по-бавно;
  • Свещите се зацапват повече при студен двигател.

2. Негативи при палене на газ:

  • Мембраните на изпарителя се износват по-бързо.

Някои хора твърдят, че паленето на газ води до разсъхване на бензиновата помпа. Тук съм съгласен при едно условие – ако колата се кара САМО на газ и ако бензиновата помпа се изключва. Правилният монтаж на АГУ е бензиновата помпа да продължи да си върти бензина като го връща обратно в резервоара – по този начин също така се очиства бензина през филтъра, което е бонус, а и бензиновите маркучи не се прецакват. В този смисъл разсъхването на бензиновата помпа няма пряко отношение към запалването на автомобила на газ – то има отношение към или към липсата на превключване на бензин въобще, или към неправилен монтаж на АГУ!

Други твърдят, че проблемът с „миенето“ на цилиндрите, което го има при бензина, го има и при паленето на газ. Твърдението им е, че докато изпарителят е студен той не може да превръща течния пропан-бутан в газ. Това най-общо казано не е вярно въобще! При нормално атмосферно налягане пропанът кипи (изпарява се) при -42°С бутанът при -2°С или по-високи температури. Стандартната зимна смес (ако не бъркам) се състои от 60% пропан и 40% бутан (в лятната смес пък преобладава бутана, тъй като е едновременно и по-калоричната, и по-евтината съставка). В газовата бутилка пропан-бутанът е течен, защото налягането е по-голямо. Тоест сместа от пропан-бутан ще започне да кипи (да се изпарява) при сравнително ниски температури тогава, когато излезе извън бутилката. Изпарителят е просто помощник в процеса – той допълнително понижава налягането, за да ускори изпарението. Реално, за да вкарате втечнена газ в цилиндрите, трябва да е наистина много студено, изпарителят да е студен и в комбинация с това бензиностанцията да ви е продала пропан-бутан с по-малко пропан, отколкото е трябвало да има в сместа… Но дори това да се случи, при такава смес в бутилката вие ще се сблъскате с още един проблем – няма да има достатъчно налягане в газовата бутилка, което да изкара сместа извън нея! Или казано с други думи – няма лесен практически начин да успеете да вкарате втечнена газ в цилиндрите на двигателя.

От чисто практическа гледна точка, без да твърдя за изчерпателност, но поне при мен съм забелязал, че „проблемите с паленето на газ“ започват да се появяват при околна температура по-ниска от -5°С. Някои хора твърдят, че могат да палят безпроблемно и при -10°С (не им вярвам за „безпроблемността“, но все пак вярвам, че могат – аз не съм пробвал).

3. Малко факти за пропан-бутановата смес:

Малко встрани от темата, но все пак смятам, че е важно – смесите за лято и зима са различни не само заради „точката на кипене“, а и заради температурното разширение. Зимната смес от пропан-бутан например променя обема си с 5% при увеличение на температурата от -5°С до 5°С. При по-високи температури – повече. Именно затова сондите на газовите уредби имат един поплавък, който пречи на газовата бутилка да се напълни повече от 80% от обема си. Много от газаджиите „резват телчето“ с цел „да може да си напълните бутилката докрай“. НЕ ИМ ГО ПОЗВОЛЯВАЙТЕ! Това не е изключително опасно (газовите бутилки са преоразмерени), но със сигурност не е умно. Обратно на въпроса – в лятната смес за газ има преобладаващо наличие на бутан, понеже неговото температурно разширение е по-малко и съответно вероятните големи температурни разлики, които могат да бъдат налични през летния сезон, ще влияят по-слабо на температурното разширение на течността в газовата бутилка.

4. Мембраните се износват – и какво от това?:

Натоварването на мембраните на изпарителя при палене на газ е безспорно. От там насетне обаче паленето на газ има само и единствено предимства – по-щадящо двигателя е, както написах по-нагоре. Остана да направим финалната сметка с финансовото измерение на двата варианта. Смяната на мембрана на изпарител най-общо казано струва около 25 лева и един загубен час в сервиз. Аз досега счупена мембрана не съм виждал, но да кажем, че при ежедневно палене на газ тя може да се прецака за горе-долу 3-4 години (естествено ако е менте, то ще се прецака много по-бързо). От друга страна увеличения пробег на колата преди основен ремонт не може да бъде изчислен точно. Газо-въздушната смес при карането на пропан-бутан категорично НЕ отмива масления филм на цилиндрите и НЕ зацапва свещите. Аз лично съм на мнение, че увеличението на пробега никак няма да е малко и бих дал смело едни примерни 20% (отново по емпиричен опит с моята Лада Нива съм пресметнал, че запалена на газ колата загрява до работна температура с 20% по-бързо, а именно „студения старт“ е основният „убиец“ на всеки мотор).

5. Защо двигателят загрява по-бързо на газ?:

Тук имаме един парадокс – пропан-бутанът е по-нискокалоричното гориво, т.е. отделя по-малко количество температура при горене спрямо бензина. Въпреки това обаче при палене на пропан-бутанът двигателят загрява по-бързо. Защо е така? Причината е, че при пропан-бутана тази температура се отделя за по-кратко време (има по-силен „термичен удар“) и това води до по-трудното ѝ разсейване. Пропан-бутанът влиза в газообразно състояние, докато бензинът е течен и се разпръсква – колкото и да е добро разпръскването, капчиците на бензина имат значително по-силен „охлаждащ ефект“ в цилиндрите (температурата се разсейва по-плавно). Резултатите за каращите на газ са такива, че:
а) Двигателят загрява повече, когато се кара на пропан-бутан спрямо когато се кара на бензин;
б) За да намалите ефекта на термичниите удари при каране на газ, трябва да сложите „по-студени“ свещи.

6. Заключение:

Моята препоръка е автомобилът да се пали на газ докато може. При околна температура над -5°С палете на газ (това за София е в по-голямата част от годината). Превключвайте и карайте автомобила на бензин „от време на време“ не за друго, а за да сменяте този бензин – той „старее“ сравнително бързо (не е като дизела). Например при моят режим на каране (предимно градско на къси разстояния) аз карам автомобила предимно на газ. По-редките случаи, когато трябва да направя по-дълъг пробег, карам на бензин. Обикновено разхода ми като съотношение газ:бензин е 70:30. Паленето на газ е препоръчително, а „газаджиите“ препоръчват (а електронните газови уредби задължават) да палите на бензин само защото мембраните се товарят много повече и така не им ходите в сервизите за рекламации. Мембраните обаче са евтини! И ако мембраните са ви наред, не би трябвало да имате проблем при палене на газ (замръзване на изпарител и т.н.).

6. Други факти за пропан-бутана:

  • „Октановото число“ (не е коректно да се използва за газ, но ще го направя) на пропан-бутана е над 100. Това е важно за „центровката на двигателя“. Понеже се очаква да карате автомобилът си повече на газ то е добре да центровате запалването като за газ. Това обаче ще навреди леко на работата на двигателя при нормален бензин A95H (октаново число 95). Затова е добре да зареждате бензин с по-високо октаново число – 98 или 100;
  • Карането на пропан-бутан е много по-екологично, защото отделяните количества CO2 през ауспуха са по-малко;
  • Пропан-бутанът е значително по-евтин от бензина в момента.

Карайте на предимно на газ и палете на газ! И не забравяйте да проверявате изправността на газовата си уредба редовно и да правите реална заверка на газовите бутилки!

 



7 коментара


  1. Божо каза:

    На двеста грама ракия :D

    А сега сериозно.
    Логично звучи, обаче –

    Октановото число на пропан-бутана е 100.

    тук малко се замислих. Знаем, че от различните бензиностанции газта „вози“ по различен начин и то много осезателно. Също и разходът е различен и то понякога сериозно (вече не зареждам газ в „Еко“). Явно си играят със съотношението пропан-буан, а може би и друго да добавят, знам ли ги.
    Тогава колко ще е октановото число?(или аналога му)
    Нещо не вярвам да го докарва 100
    Всъщност и не виждам разлика когато карам с 95 и с газ, така че май 100 е доста засилено, а и зависи от доставчика.

  2. Нямам идея как пропан-бутана може да стане „менте“, но октановото число си е 100 отвсякъде.

    Твоята кола може да върви еднакво добре и на газ и на 95 защото най-вероятно е инжекцион и компютъра прави „шашми“, за да компенсира разликата :)

  3. Божо каза:

    Нямам идея как пропан-бутана може да стане „менте“

    И аз, но е факт, че правят шашми.

    Да питам друго.
    Според теб е по-добре за двигателя да работи на газ. Много хора твърдят, че така клапаните изгарят. (?!)

    То аз не познавам някой, да е имал проблем с клапаните, а приятели с газова уредба имам много, ама все пак какво мислиш по въпроса?

  4. Проблемът с клапаните го имат хора, които използват неправилни свещи при каране на газ. Проблем №1 с газта е (не)малко по-високата температура, която се отделя вътре в двигателя именно при клапаните и леглата на клапаните. Това естествено им скъсява живота и пробега до „основен ремонт“ става значително по-къс. Този проблем се разрешава като се сложат „по-студени свещи“. Рядко хората каращи на газ се замислят над проблема „свещи“. Обикновено си карат с най-евтините по предписание за мотора. Да, обаче това е предписание за каране на бензин, а не за газ. Затова при каране на газ се слагат студени свещи, по възможност иридиеви (т.е. много скъпи, но за сметка на това с по-дълъг живот от самия автомобил, т.е. си заслужават инвестицията). По-студените свещи естествено по обратен ред вредят на работата на двигателя на бензин. Но това е живота – няма угодия за всички.

    Основен проблем №2 е допълнителната тежест и намаления обем на багажника. Колкото и да е – металната бутилка си заема място, което при всички положения все някога ни трябва. Много малко са автомобилите като Нивата, които позволяват монтаж под багажника така, че да не пречат и едновременно с това да не създават опасност при преминаване през препятствия.

    Газта дава по-добро изгаряне на по-ниска цена с по-малко вредни емисии. Има и „възпитателен ефект“ – когато има някакъв проблем по запалителната уредба, то той първо се усеща при каране на газ и дълго след това на бензин. Така човек си гледа колата доста по-грижовно от обикновеното :)

    Обобщение: Твърд привърженик съм за газовите уредби на пропан-бутан, но само при едно условие – да е придружено с мисъл и отговорност.

  5. dalaver3 каза:

    Изцяло съм съгласен че студения старт на газ щади двигателя и подобрява смазването на бутала-цилиндри. Също така смесообразуването на газ с газ(въздух) е по-добро отколкото на течност (бензин) с въздух.
    Разсъхване на бенз.помпа не би трябвало да има при праввлен монтаж на бенз.клапан – след помпата.
    Напълването на бутилката на 100% е опасно, но все пак тя има предпазен клапан който при правилен монтаж трябва да е изведен извън купето.

  6. Димитър Петков каза:

    Откакто съм монтирал газова уредба (1998 или 1999) бензин ползвам само за техническия преглед. Паля и карам на пропан-бутан зиме и лете. Не съм имал други проблеми освен тепрекъснато повишаващата се цена на горивата.

  7. sv каза:

    имам лада нива 1.7 карбуратор,2005г.От както я имам я карам само на газ паля само на газ,зиме лете -10 ,-15 градуса нямам проблем ,карам я със свещи NGK предписано топлинно число за модела от производителя.за 70000км съм сменил една мембрана и едни кабели така че направете си изводите сами.Вече е на 115000 км и не пипа грам масло

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*