C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Мухи във фаровете

Публикувано на 06 юни 2011 в раздел Лада Нива.

Вчера, както си бях паркирал сред бурените на една полянка, забелязах нещо странно – вътре зад стъклата на фаровете бяха влезнали по две-три малки мухи. Естествено минутите им живот бяха преброени независимо дали ще пускам фаровете или не. Интересно ми стана обаче как точно са влезли вътре?

Първата ми реакция беше да обвиня руското автомобилостроене. Внимателният преглед обаче ми показа друго – в долната част на рефлектора на фара си има направена нарочна дупчица и мушиците очевидно влизат именно през нея. Следващите снимки са от фарове на УАЗ (на моята Лада Нива дупките са доста „скрити“ и не се виждат лесно отвън през стъклото):

Фар на УАЗ

След известна доза мислене и жокер помощ от публиката (в околността) разбрах каква е целта на тази дупка – служи, за да се оттича водата, когато фара се напълни с вода при преминаване на водно препятствие. Всъщност една чудесна екстра, която според скромното ми проучване я има само при руските автомобили, а собствениците на западни нерядко си я правят сами!

Сега малко въпроси към вас, читателите на блога:

  1. Колко голяма трябва да бъде дупката за оттичане на водата и защо?
  2. Какъв е проблема на добре уплътнените фарове, които нямат дупка за оттичане на водата, при преминаване през водно препятствие?
  3. Какво ще стане с мухите във фара след като умрат?

 



5 коментара


  1. Ivan каза:

    Може да постнеш снимка на дупката, че ми е интересно какво точно представлява :)

    А какво става като влезе вода във фара? Когато се допре студената вода до горещото стъкло няма ли „бум“?

  2. JvruceR каза:

    Преди много лета, простите хора като мен се вглеждаха в количеството вода във фара, та да разберат, че същият е гадно турско менте. При оригиналният не се виждаше вода, а турският боклук се пълнеше с такава при всеки дъжд. Та моето мнеие е, че дупчици си правят тези, които нямат добро уплътнение, а доброто уплътнение… ще да е по-скъпо.

  3. @ivan – халогенната крушка има възможност да гръмне ако е гореща и се потопи във вода (все пак трудно), но това е бял кахър – крушки се сменят лесно (неприятно е де), а фар се сваля за източване трудно (добре де, при Лада Нива това не важи, защото за да се смени крушката се сваля фара :P, но при повечето автомобили крушката се сменя с достъп отзад през моторния кош). Стъклото на фара не може да се нагорещи чак толкова, а и то е принципно дебело и смятано за подобни големи температурни разлики. Обикновените китайски термоси например са стъклени, а в тях спокойно можеш да налееш течен азот. Друг пример – някои автомобили имат чистачки на фаровете, които работят с вода (Лада Нива) и те нямат никакви проблеми с пукане на стъклото. Когато вали дъжд стъклото на фара също е горещо и се облива със студена вода. Признавам обаче, че тази физика ми е малко сложна и не знам точно какви сили действат и как се прави дизайн на стъкло, което да е устойчиво на големи температурни разлики. Залагам първосигнално на сферичния дизайн :) При всички положения обаче е добре ако колата трябва да плува, то фаровете да са изгасени и изстинали. Правилното осветление за гората е с халогени на покрива – където водата няма да достигне. Там пък достигат клоните, но това е друга тема.

    Какво представлява? Ами просто мъничка (подсказвам за единия въпрос) дупка :)

    @JvruceR – ако дъжд успее да напълни фара, то наистина е тежко турско менте, клонящо към китайски боклук.

    П.П. За да не кажете, че хората не го правят наистина – ето пример дори с Ланчия:
    http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=16451&start=0
    и Лексус:
    http://www.clublexus.com/forums/sc-400-300/138114-1-8-drill-hole-for-headlight-condensation.html
    и Додж:
    http://www.dodgeintrepid.net/showthread.php?t=101873

  4. @ivan – сложих снимки от фар на УАЗ в статията. Там се виждат отчетливо и отвън.

  5. Gec Geo каза:

    Може да намериш и някое малко коте!!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*