C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Карайте на четвърта скорост

Публикувано на 11 юни 2011 в раздел Лада Нива.

Лада Нива оригинално е проектирана с четиристепенна скоростна кутия. След 1994г. в серийно производство се сменя с петстепенна. От една страна това звучи като очевидно предимство при каране на дълъг път, но от друга се оказва силно проблемен елемент.

Къде е проблемът? Както в четиристепенната, така и в петстепенната скоростна кутия четвърта скорост е т.нар. „директна“. Това означава, че няма прехвърляне на мощност към карданите през зъбни двоици. При всички автомобили директната предавка е най-добрата и най-щадящата скоростната кутия. Така, че при Лада Нива когато карате на скорост различна от четвърта се отделя значително повече топлина в скоростната кутия. Това, в комплект с принципно лошото охлаждане, води до прегряване, което в много случаи е с лоши последици.

Когато се кара в града обикновено се използват ниските предавки, но за кратки разстояния с почивки (светофарите ви спират често). При чист път пък тъй или иначе ограничението е 50км/ч, а това е много подходяща скорост за четвърта предавка (оборотите ще са около 2000). Затова в градски условия обикнкновено загряването на скоростната кутия не е никакъв проблем.

Проблемите идват при извънградско каране. Тогава ограничението е 90км/ч, а тази скорост е прекалено висока за четвърта скорост – оборотите се качват над 3000! На магистрала естествено нещата стават по-лоши. Тогава логичното е да се кара на пета скорост. Тя обаче не е директна предавка и както споменах по-горе се отделя значително повече топлина. При продължително каране това води до неприятни щети и съответните им разходи.

Къде е решението на проблема? На първо място трябва да се използва възможно най-качественото трансмисионно масло за скоростната кутия! Следващата стъпка е да си спестите от скоростта и при възможност да карате точно на четвърта предавка. Дори на магистралата, където Нивата обикновено достига до 100км/ч без проблеми, карайте на пета скорост, но се стремете да си давате почивки и сваляйте на четвърта когато обстановката позволява. Наистина магистралите не са удобно място за Лада Нива – трябва да правите избор между висок разход на гориво с по-бавно придвижване или риск от прегряване на скоростна кутия при продължително каране на пета предавка.

Накрая защо старата четиристепенна скоростна кутия за Лада Нива масово се счита за по-добра от петстепенната? Всъщност няма такова нещо – просто нямате възможност да карате на пета скорост, съответно на дълъг път сте принудени да използвате директна предавка. С малко повече дисциплина можете да постигнете същото с петстепенната.

П.П. Същите проблеми както продължителното каране на пета скорост по магистрала се появяват и при продължително каране по черни пътища. Там обикновено карате най-често на втора до трета предавка. По-правилно е да превключите раздатката на „бавни скорости“ и доколкото може да карате на четвърта.

 



7 коментара


  1. георги иванов каза:

    гореказаното значе ли че лада нива е неприложима за работа по кални черни пътища /коловози / след поройни дъждове.

  2. Ако прочетеш внимателно ще видиш, че не значи това.

  3. Ангата каза:

    А колко масло събира 5 степенната скоростната кутия и защо има 2 пропки за какво служи горната!

  4. Ангата – стандартно побира 1,6л масло доколкото помня. Не знам да има две пробки. Отваряш едната, която си я има и наливаш „колкото поеме“.

    Някои хора наливат и повече. Начините са да наклониш колата (опасно) или да свалиш лоста на скоростната кутия и да долееш отгоре през купето. Ако го правиш е много важно да го отвинтиш с ВЪНШНИТЕ три болтчета (на планката по-далеч от лоста), а не „вътрешните“ (тези, които са по-близо до лоста). Казват, че при 1,8 до МАКСИМУМ 2,0 литра било много по-добре. Никога не съм пробвал.

  5. Ангата каза:

    Благодаря за компетентното мнение!!!

  6. Ангата каза:

    Филип Петров знаеш ли за какво служи фаската на компресорния сегмент-не ключа

  7. Съжалявам, не знам какво е това.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*