C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Масло за Лада Нива

Публикувано на 22 януари 2011 в раздел Лада Нива.

Изборът на масло е много важен за живота на автомобила. Има две основни групи масла – моторни и трансмисионни. Моторните масла се грижат за смазката на двигателя и се налива в картера. Трансмисионните масла се използват за диференциали, скоростни и раздатъчни кутии.

1. Моторни масла – спецификация SAE J300

Най-разпространената спецификация за моторни масла е SAE. Тя определя вискозитета (гъстотата) на маслото спрямо температурата. Има два вида масла според SAE – едностепенни и двустепенни. Едностепенните масла се отбелязват с двуцифрено число, например „SAE 40“, а при двустепенните присъстват и означенение за ниски температури, например „SAE 10W40“.

И за едностепенните и за двустепенните моторни масла се отчита визкозитета при 100℃, което се счита за стандартна работна температура на двигателя. Това ще рече, че „SAE 40“ ще има същия вискозитет като например „SAE 10W40“ или „SAE 15W40“ при температура 100℃. Разликата идва при измерването на визкозитета при ниски температури. Например „SAE 5W30“ ще има същия визкозитет както „SAE 5“ при ниски темпуратури, но ще има визкозитет както „SAE 30“ при 100℃. Така на първо време може да се заключи, че двустепенните масла са правилния избор за нашите географски ширини, а и по принцип за автомобилите. Причината е, че при нас температурните разлики на околната среда са големи в различните сезони.

Нуждата от по-висок или по-нисък вискозитет при 100℃ най-общо казано зависи от натоварванията, на които е подложен двигателя на съответния автомобил. Така, че всеки модел има свои собствени препоръки за подходящи спецификации за моторно масло по SAE. Освен това разликата във визкозитета влияе на минималната температура на двигателя за „студент старт“, както и максималните температури на околната среда (които от определен момент нататък влияят за допълнително загряване на мотора). При Лада Нива например препоръките за масла са следните (първото число е минимална температура при студен старт, а второто е максимална температура на околната среда):

  • 0W30: -35℃, 25℃;
  • 0W40: -35℃, 30℃;
  • 5W30: -30℃, 25℃;
  • 5W40: -30℃, 35℃;
  • 10W30: -25℃, 25℃;
  • 10W40: -25℃, 35℃;
  • 15W30: -20℃, 25℃;
  • 15W40: -20℃, 35℃;
  • 20W40: -15℃, 45℃.

Вижда се, че оптималното моторно масло за Лада Нива в България е 10W40 или 15W40 (ако обещаете да не опитвате да палите колата ако стане прекалено студено навън). Зимата температурата изключително рядко ще падне под -20℃, а лятото рядко надминава 30℃. Естествено, че и АвтоВАЗ си дава малко „застраховка“ и при двата температурни обхвата.

2. Трансмисионни масла – спецификация по SAE J306

Що се отнася до скоростната, раздатъчната кутия и диференциалите – там натоварванията са значително по-големи и маслото трябва да е значително по-гъсто спрямо моторното. Особено при „full-time“ джиповете натоварванията по трансмисията са изключително големи. Затова и там маслата са с много по-висок фактор. Ето препоръчителните спецификации по SAE J306 за Лада Нива, като отново отчитаме минимална температура за студен старт и максимална температура на околната среда:

  • 75W80: -40℃, 35℃;
  • 75W90: -40℃, 45℃;
  • 80W85: -26℃, 35℃;
  • 80W90: -26℃, 45℃;
  • 85W90: -12℃, 45℃.

И тук се вижда, че оптималното трансмисионно масло за Лада Нива в България е 80W85 или 80W90. SAE обаче НЕ е единствения важен фактор при трансмисионните масла. Задължително прочетете и спецификацията на трансмисионни масла по API по-долу (точка 5).

* Има и много по-хубави масла, като например 80W140 (издържат на много високи температури, а това особено за диференциалите е важно), но при тях цената е прекалено висока. При Лада Нива едва ли е оправдано да слагате такива.

3. Синтетични и минерални масла – спецификации по API

Маслата по спецификацията API се разделят в пет групи:

  • Group I: дестилиран петрол, който е допълнително рафиниран;
  • Group II: дестилиран петрол, който е преминал процес на „hydrocracking„;
  • Group III: същите като Group II, но преминали допълнителни процедури на рафиниране с цел постигане на по-висок визкозитет;
  • Group IV: това са масла, които са базирани на полиолефин (това е полимер);
  • Group V: сложна комбинация от предишните 4 стандарта.

Прието е маслата от групи 1 и 2 да се наричат „минерални“, а от групи 4 и 5 – синтетични. Практически истинските синтетични масла са от група 4, но поради чистотата си за такива се приемат и тези от група 5. Маслата от група 3 са най-спорни. В някои държави те също се приемат за синтетични, а в други не. У нас е прието да ги наричаме „полусинтетични“.

По принцип синтетичните масла са много по-добри от минералните. Причината е в чистотата и точния химичен състав. При минералните се налага да се слагат т.нар. „добавки“, за да се подобрява визкозитета и по този начин течността не е идеално хомогенна. Естествено разликата в цената също е драстична. Прието е, че синтетичните масла се сменят на повече километри, но и това е спорен момент. Ако карате автомобила си в нормална експлоатация по асфалтови пътища, то минералните масла са напълно достатъчни. Аз твърдя същото и за нормален лек оффроуд. При състезателните автомобили и тези, подложени на особено тежки натоварвания е редно да се използва синтетично масло.

4. Бензиново и дизелово моторно масло – по спецификация API

По спецификацията API маслата предназначени за бензинови автомобили се означават с S (spark ignition, т.е. запалване със свещи), а дизеловите масла с C (compression ignition, т.е. запалване с налягане). Разликата е, че дизеловото масло при еднакви SAE спецификации трябва да издържа на по-високи натоварвания от бензиновото. Спокойно може да се кара бензинов двигател с дизелово масло (обратното обаче НЕ!). Това практически ни най-малко няма да доведе до каквото и да е подобрение в работата на двигателя, нито ще доведе до по-дълга експлоатация.

Тук обаче има още една особеност – дизеловите масла се сменят по-често, защото дизела „цапа“ повече. Затова и традиционно дизеловите масла са сметнати за по-кратък срок на експлоатация, което може да се разбере до известна степен като „по-некачествени“, а разликата в цената с бензиновите не е много голяма. Така, че по този показател е най-добре да си спестите парите и да купувате точно определеното масло според типа двигател на вашата кола.

5. Транмисионно масло по спецификация на API

Когато купувате трансмисионно масло освен спецификацията по SAE за температурите е много важна и спецификацията за максимално натоварване по API. За разлика от моторните масла, които по API са два класа, тук класовете са 6:

  • GL1: масло за леки натоварвания;
  • GL2: за средни натоварвания, обикновено за трансмисии на трактори;
  • GL3: за средни натоварвания, обикновено за трансмисии на камиони;
  • GL4: универсално масло за от леки до тежки натоварвания, обикновено се използват при леки автомобили, особено при такива с автоматични скорости;
  • GL5: за много тежки натоварвания, използва се от джипове и спортни автомобили;
  • GL6: за изключително тежки натоварвания, използва се само от състезателни автомобили.

При джиповете обикновено се използват масла GL4 или GL5. Разликата винаги е до компромис. GL5 имат по-добри смазочни качества, но за сметка на това водят до по-бърза корозия (дължи се на добавки).

Когато агрегатите са различни (както при джиповете има отделни диференциали от скоростна и понякога раздатъчна кутия) може да се сипват различни масла. Обикновено за диференциалите за подходящо масло се счита GL5, а за скоростната кутия GL4 (проблемът с GL5 идва при корозия на синхронизаторите за превключване на скоростите). За Лада Нива препоръчителното масло за всички агрегати е посочено в упътванията като GL5. И все пак съм склонен да препоръчам GL4 за скоростна кутия (*), а за раздатка и диференцияли GL5.

Напоследък са се появили масла със спецификация GL4+GL5, които твърдят, че имат смазочните качества на GL5 с намалена корозия. Тези масла са изключително скъпи, а реално според мен обещанието им е спорно. По-склонен съм да вярвам, че „истината е някъде по средата“.

Тук е момента да спомена и за една допълнителна добавка, която се появява при някои трансмисионните масла. Тя се нарича „LSD“, което е съкратено от „limited slip differential“, т.е. диференциали с автоматично самоблокиране до определена степен. Ако вашият автомобил има LSD, то задължително тази добавка трябва да присъства в маслото на диференциала. В противен случай скорошната повреда е предзнаменувана (блокирането ще сработва по-силно). Ако нямате LSD не съм сигурен, но най-вероятно няма да има проблем да използвате масло с такава спецификация. Аз в момента на задния диференциал съм с такова и ако има проблем ще давам отзиви в бъдеще.

6. Митове и легенди

В не един сервиз ще чуете например, че 15W40 е по-подходящо за вас от 10W40, защото второто идвало „много тънко“ (което ще рече по-течливо). Истината е съвсем друга – както вече написах по-горе и двете масла имат един и същи визкозитет при работна температура! Всъщност маслото 10W40 при всички положения ще е по-добро (но и по-скъпо), защото позволява запалване на двигателя при по-ниски температури.

7. Колко масло трябва за Лада Нива

Моторно масло: 3.75 литра

Скоростна кутия (пет степенна): стандартно пробката прелива на 1,35л., но може спокойно да напълните до 1,8л. и ще бъде много по-добре. За да направите това трябва да наклоните колата с крик или да наливате отгоре през купето.

Раздатъчна кутия: 0.75 литра

Преден диференциал: 1.15 литра

Заден диференциал:1.3 литра

8. Колко често се сменят

Трансмисионните масла е препоръчително да се сменят на 10 000 километра, но ако сте използвали хубави, може спокойно да прекрачите тази граница с много (дори да удвоите). За моторното масло е като на всяка друга кола – между 5000 и 10 000 километра в зависимост от маслото.

Специално за диференциалите е хубаво да ги проверявате всеки път след газене във вода. При по-продължително каране по вода „всмукват“ през семерингите или отдушника и маслото става на каша.

9. Заключение за Лада Нива

Използвайте бензинови (S) моторни масла SAE 10W40 и трансмисионни 80W90 GL5 (за скоростна кутия GL4). Ако използвате синтетично масло ще бъде малко по-добре откъм дълготрайност на агрегатите, но и значително по-скъпо като теглите чертата в крайна сметка.

Следвайки сметките от точка 7, за пълно обслужване на Лада Нива ви трябват:

  • Кутия 4 литра моторно масло 10W40 – остава ви малко за доливане;
  • Кутия 2 литра 80W90 GL4 или GL4+5 за скоростната кутия – остава ви малко (или много ако сте наливали само до пробката) за доливане;
  • 3,2 литра 80W90 GL5 за диференциали и раздатъчна кутия – проблем, защото кутиите ги продават на разфасовки кратни на 1 литър!

Ако имате достатъчно пари, може да комбинирате всички агрегати по трансмисията (диференциали, раздатка и скоростна кутия) с една туба от 5 литра масло 80W90 GL4+5. Ще стигне напълно точно!

(*) Скоростната кутия на Лада Нива има и един проблем, свързан с прегряване, за който съм писал отделна статия. Поради тази причина е силно препоръчително за нея да използвате качествени синтетични масла. Другите агрегати не са проблемни.

 



4 коментара


  1. Martin каза:

    Nadqvam se da nqmate nishto protiv da kopiram linka na vashiq blog v LADA foruma.

    Mnogo polezna statiq i mnogo razbiraemo napisana.
    Pozdravi :)

  2. Здравейте,

    Да, разбира се, че може – затова е публикувана, за да се разпространява. Аз се старая да пиша разбираемо – надявам се, че е и вярно :) Една дускусия във форум е добре дошла, за да може съдържанието още повече да се подобри.

  3. Martin Наистина статията е много добра и полезна за всички ,дано има повече такива статии в интернет простванството

  4. Здравко Стоянов каза:

    Може ли да ми пратите линк към тази статия!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*