C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Електромагнитен клапан за Солекс

Публикувано на 19 януари 2011 в раздел Лада Нива.

Карбураторните модификации на Лада Нива 1.7 обикновено идват с карбуратор Солекс модел 21073. Смело бих казал, че това е най-добрата модификация от този клас, защото за разлика от останалите Солекси този има и рециркулация на картерните газове. Тези карбуратори обаче страдат от един основен проблем – електромагнитния клапан за празен ход:

Функцията на този клапан е да спира подаването на гориво към жигльора за празен ход (той е пред него) в определени условия. Това например се случва при спускане на скорост по надолнище. Резултатът е малка икономия на гориво, когато се кара на бензин. Намира се точно отзад в долната част на карбуратора и в него влиза електрически кабел (естествено на 12V).

Дотук всичко звучи просто и лесно, но от тук започват проблемите. А те са, че именно този електромагнитен клапан е най-проблематичната част от целия карбуратор. И по-точно не самия клапан – той си работи чудесно и май никога не изгаря, а и да изгори това няма особено значение освен минимално повишен разход на гориво. Проблемът е в… гумичката за уплътнение!

Предната част на клапана се завинтва клапана към карбуратора, а в основата на винта има малка гумичка. Тя се грижи за уплътнение на дупката и предотвратява засмукването на въздух. Именно тази гумичка трябва да е първата ви ревизия ако установите, че в карбуратора ви се засмуква повече въздух, отколкото трябва.

След като видите, че гумичката „си е отишла“ (това рано или късно ще се случи) ще трябва да сменяте. Ако намерите точно такава гумичка, то ще минете буквално без пари. Ако не, то самият клапан струва 7лв (доколкото знам турски) или 10лв (руски). Разликата между двата е съвсем малка, но изключително важна – при по-евтиния „гумичката“ НЕ е от гума. От там нататък си правете изводите сами. Други отличителни белези между двете няма. Надписи върху самите клапани също няма. Продават ги насипно, най-много да ви дадат пликче.

След като сте се сдобили с нов клапан или сте сменили гумичката – накрая идва възловия момент на завинтването на клапана обратно. На него зад винта има място за хващане и стягане с гаечен ключ. Ако го навиете и достегнете с ключа така, както се стягат обикновени болтове, то просто получавате гарантирано… счупен клапан! Завиването на електромагнитния клапан е особено деликатна задача. Установих го емпирично практически счупвайки два такива…

Рецептата за справяне с проблема е да навивате клапана на ръка. Ако ръката ви е силна, то това ще е напълно достатъчно. Ако сте „по-нежни“, то можете да достегнете с ключ, но съвсем внимателно – не повече от четвърт оборот. След това карайте известно време колата с повишено внимание именно към електромагнитния клапан. При симптоми на проблеми (най-често с празния ход или придърпване при потегляне) – отбивате в страни от пътя и дозавивате клапана още малко (възможно е от вибрациите или рязките температурни разлики в началото да се охлаби). След това проблеми не би трябвало да има – ще имате идеално работещ клапан до следващото пропускване на въздух през гумичката.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*