C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Опушване на пчелите

Публикувано на 20 юли 2011 в раздел Физика.

Когато пчеларите вадят мед или пчелен прашец от пчелините си, те понякога използват т.нар. „пушилка“. Това е уред, в който нискокислородно се запалват гнила дървесина и сухи говежди изпражнения, като по този начин се получава интензивен пушек. Това „успокоява“ пчелите и те много по-малко жилят.

Как точно пушека „успокоява“ пчелата, на какво се дължи това явление?

 



3 коментара


  1. mertol каза:

    Може ли секцията нови да се удължи или поне заглавията на 2 реда да не се броят като 2 заглавия? Като видя, че най-старото от нови е ново за мен и незнам дали няма и други нови, които не съм видял.

  2. Тези на два реда не се броят за две. Аз обикновено не пиша повече от пет статии на ден :) Иначе ето това би ти помогнало най-много:

    https://www.cphpvb.net/feed/

  3. Методи Стоянов каза:

    Няма дим без огън, както е казал народа и пчелите също интуитивно са го разбрали през съществуването си на Земята. Но в много по-буквален смисъл – освен химикалите (сравнително скорошно явление от въздействието на фермерството върху природата) пчелите измират масово при пожари. Димът за тях е сигнал, че трябва да се спасяват от застрашаващото ги огнено бедствие и те се подготвят за път като се запасяват с храна (засмукват мед). Инстинктът да се съхранят определя поведението им много по-силно от инстинкта да се защитят с жилото си. Непосредствената опасност за тях в този момент е огънят, а не натрапникът.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*