C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Материя и антиматерия

Публикувано на 29 април 2011 в раздел Физика.

Както добре знаем материята и антиматерията тотално се анихилират една с друга. Във вселената ни очевидно има доста материя. Това означава ли, че материята е била повече от антиматерията при „Големия Взрив“? Защо е така?

 



5 коментара


  1. Ivan каза:

    Може би някъде има друга вселена състаена от антиматерия и хората там се чудят на огледалния въпрос :)

  2. steliyan каза:

    Чак пък да знаем. Да кажем, че това обяснява дадени математически модели. Ако не се лъжа, предсказано е че dark-matter е ~96% от материята, иначе всичко ще се „разхвърщи“.
    И все пак, мисля че се знае, че 2 частици с противоположен заряд може да възникнат от нищото за определено време, след което да изчезнат (вакуум).
    Така че, може да е нещо подобно, но за по-голям период.

  3. turin каза:

    @steliyan, тъмната материя не е антиматерия, а вид материя все пак. Иначе и на мен първо ми хрумна за тъмната материя, но въпросът си е за друго.
    Кофти въпрос. Тоест готин, де. ;) Ако помня добре, имаше някакви теоретични хипотези за това неравновесие, но съм дотук – все пак не съм специалист и ако почна да смуча от пръстите, ще стана за смях ;)

  4. mertol каза:

    Тъмната материя може и да не е антиматерия. В момента я наричаме тъмна защото незнаем какво е, измислена е за да могат физиците да си изкарат сметките с теорията на относителността, така че може и да не съществува.

  5. Sazdo каза:

    Идея: Големия взрив е двупосочен. В едната посока материя, в другата антиматерия.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*