C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Завеса за баня

Публикувано на 23 април 2011 в раздел Физика.

Защо докато се къпете под душа ако се докоснете до мократа завеса за баня тя се лепи за тялото ви?

 



13 коментара


  1. Да върна въпроса със "Защо като пуснете душа и завесата се 'всмуква' към него?"

  2. така... не помня как точно стигнах до този блог :) но впредвид, че цял живот съм била на ВИЕ с физиката, ми е страшно интересен :) а този въпрос го проверявам вече трети ден за отговор.

    това между другото само. иначе искрени поздравления за сайта. прииска ми се да разбирам от математика, физика и всякакви такива сложни неща :)

  3. Молекулите на водата са полярни и се привличат една към друга като микроскопични магнитчета.

  4. На въпроса на иван - водата от душа увлича и въздуха около нея. Колкото по-висока е скоростта на въздуха толкова е по-ниско налягането му и неподвижният въздух от другата страна на завесата я избутва.

  5. "Молекулите на водата са полярни и се привличат една към друга като микроскопични магнитчета."

    @mertol: нямаше да успея да се изразя като теб, но имах усещането, че най-вероятно капките вода се привличат :) *без да имам идея защо, разбира се.*

  6. Да, ако трябва да се обясни гравитацията и привличането между телата въобще... дерзайте, в Церн вече усилено работят по въпроса :)

    Разсъжденията на mertol за налягането на въздуха ми звучат логично.

  7. Няма нищо общо с гравитацията - кислородния атом придърпва електроните на водородните атоми близо до себе си и тогава молекулата има слаб отрицателен заряд от страната на кислорода и положителен от страната на водородните атоми. Това подрежда молекулите на водата и ги привлича една към друга. Със същото се обяснява и повърхностното напрежение.

    http://evansheline.com/wp-content/uploads/2010/11/water_molecule.gif

  8. za6toto kogato pusne6 topla voda zad zavesata se s1zdava6 nisko nalqgane ponezhe toplata voda
    nagrqva v1zduha ,a i otdelq para i ponezhe topliq v1zduh e po-lek ot studeniq se izdiga i nalqganeto
    zad zavesata stava po-nisko ot tova pred neq i ponezhe v1zduha se dvizhi ot mesta s nisko k1m mesta s visoko nalqgane mesti zavesata s1s sebe si k1m te4a6tata topla voda kadeto e niskoto nalqgane .
    Razbrahte li ve negramotnici ???????

  9. Всъщност от всичко казано дотук виждам само един очевидно неграмотен човек. Впрочем той очевидно скоро е ходил на час по физика в училище, научил е нещо насила и сега се опитва да ни го разкаже. А дефакто въпросът, на който неграмотния отговори, е съвсем друг. Хубаво е да се прочита условието на задачите преди да се отговаря. Даже е препоръчително.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*