C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Спирачки на лед

Публикувано на 23 май 2011 в раздел Физика.

Защо натискането на педала на спирачките докрай на заледен път влошава спирането спрямо постепенното и плавно? С други думи – обяснете какво прави системата „ABS“ при колите :)

 



5 коментара


  1. JvruceR каза:

    Не разбирам от коли, а от абревиатурите за подобряване на управлението… още по-малко, но би трябвало да е свързано със загубата на сцепление и управление, при блокиране на колелата със спирачка до край. Ако наковеш спирачките, си като гранитен камък за кърлинг и ще се носиш накъдето инерцията те отведе. Все едно да взимаш всички завои с ръчна спирачка :)))

  2. Причината е, че статичното триене е по-силно от кинетичното триене. Когато колелото блокира и има неравности (а в България има дори на първокласните пътища) може да се получи и допълнително подскачане, което влошава спирачния път още повече.

    Същият ефект впрочем го има и на обикновени настилки, не заледени. На тях обаче шофьора по-трудно усеща разликата. На леда с натиснати до дупка спирачки може просто да си лети напред като шейна…

    Тук ще вметна една интересна техника за спиране на лед. Когато натиснете спирачките и видите, че не спирате – дърпате ръчната спирачка и навивате волана на колата в едната посока. Колата ще се завърти като пумпал на едно място и естествено ще спре.

    А ABS е една глупост, която помага на автомобилните състезатели в градски условия да спират по-динамично. Това е датчик, който следи дали колелото не е блокирало – ако блокира, то изпраща сигнал до компютър, който отпуска спирачката. Излезеш ли извън пътя този датчик бива моментално погребан в дебел слой лепкава кал и доста бързо спира да работи. От което обикновено таблото на колата започва да издава гадни и неприятни звуци. Т.е. това е първата екстра, от която един човек с джип се лишава.

    Всички тези „safety“ простотии са направени, за да могат хората да карат по-безотговорно и съответно да има нужда от все повече и повече „safety простотии“. Аз твърдя, че ако всички спазват правилника, то ABS и въздушните възглавници са ненужни. А коланите (изключае четириточковите) са принципиално ненужни :)

  3. Не е хубаво в никакъв случай, но пред разбиване челно бих предпочел да се завъртя като пумпал. Случвало ми се е да се възползвам на площад Журналист спускайки се надолу. Е, скоростта беше ниска – иначе не знам как въобще бих могъл да реагирам.

  4. mertol каза:

    Не ми харесва съвета за спиране със завъртане. Не може загубата на контрол над колата да е хубаво нещо. По-добре да се използва двигателя като спирачка.

  5. Ivan каза:

    > Всички тези „safety“ простотии са направени, за да могат хората да карат по-безотговорно и съответно да има нужда от все повече и повече „safety простотии“. Аз твърдя, че ако всички спазват правилника, то ABS и въздушните възглавници са ненужни.

    Да, но тъй като в движението има и други участници освен мен и аз не мога да гарантирам за тяхното поведение – нужни са :) ABS-а ми е спасявал колата от една патка решила да сече завой с радиус 5м с гъста мъгла. Спаси и нейната кола де.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*