C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Пясък, сол и луга

Публикувано на 10 април 2011 в раздел Физика.

Заради справянето с проблема „заледени пътища“ ежегодишно се изразходват тонове пясък, сол и луга в цялата страна. Рядко се използва по-ефективния, но и по-скъп магнезиев хлорид или още по-добрия калциев хлорид. Въпросът обаче е друг – какво се случва с всичките пясък и сол, които се изсипват по улиците, след като зимата приключи?

 



6 коментара


  1. Ivan каза:

    Пясъка се смита, а солта отива в пръстта, от там в марулята, от там в салатата за ракията?

  2. Божо каза:

    Ми повечето от солта се разтваря от дъждовете и се връща в морето, част не стига до там и осолява почвите.

    Колкото до пясъка – един поглед през прозореца е достатъчен. Особено във ветровито време.

  3. Комитата каза:

    http://dsb.bg/bg/blogs/article/2617

    Проблемът се повдига от години в България.

  4. Комитата – политическата страна на въпроса не се обсъжда тук.

    Божо – предполагам, че в морето отива само солта използвана при градовете край морето. Нещо ми подсказва, че софийската сол например си остава в София :)

  5. Комитата каза:

    Мислех, че отговорът става ясен от материала, а и ти посочвам човек, запознат с отговора. Нищо не става, там е проблемът. Всичката тая кал остава по улиците, солта попива в земята, преди това разваля колите и нещата стават все по-зле.

  6. Това, че ЕК е казала нещо за мен все още не означава нищо (най-малкото не се казва както трябва, а това е първа червена лампа за предстояща поредна глупост). Здравият разум няма много общо с политическите решения.

    Колко ще струва спирането на употреба на содиев хлорид и колко по-безвреден е магнезиевия или калциевия спрямо него? Аз някъде съм прочел, че са по-безвредни, но е било по блогове. А вярно ли е? И колко? Заслужава ли си? А има ли алтернатива – запазване на осоляването с луга и намиране на решение, което ще занижи замърсяването на почвата? Ето това са въпросите ако ще вкарваме политика в темата. А аз не искам.

    За пясъка няма спор – пряко неприятен е за хората. Ако миеха улиците (както едно време – и в началото на 90те ги имаше все още макарите по кьошетата) и ако се поддържаше канализацията, то пясъка нямаше да е проблем. И пак въпроси – заслужава ли си миенето? Какво се печели и колко се губи? Няма ли алтернатива? И т.н.

    Аз съм виждал и друго – градове, които не се чистят въобще. Швеция – не е да нямат пари. Но във въпросния град зимата не е на пресекулки – могат да си позволят всички да се движат с вериги, а валяците само да отъпкват и оформят пътя. При нас не става.

    Задачата е оптимизационна, т.е. много по-сложна, отколкото решението „това е по-безвредно“ ни вменява. Германецът може преспокойно да хвърли едни пари в огъня с фискална цел. Ние нямаме тези пари и никой няма да ни ги даде. Затова ще ни се наложи да решаваме задачи докато онези там се топлят с валута.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*