C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Малко носталгия по видео карти

Публикувано на 03 август 2012 в раздел Общи работи.

Твърдя, че досега съм имал голям късмет при „компютърните си покупки“ – особено за видео картите. Късмет, защото не чак толкова ги избирах по характеристики, а по-скоро беше по мода и при наличие на пари. Не помня първата си видео карта – използвал съм я главно за работа под DOS и Windows 3.11, тогава нямаше много игри. Втората със сигурност беше на PCI слот (много модерно тогава) и съм почти сигурен, че е била S3 Trio 32. Тогава за игрите нямаше особено значение каква е видео картата – по-важен беше процесора, големината на хард диска и рам паметта.

В един момент, някъде към 1997г., се сдобих със S3 Virge DX. Беше на PCI слот и работеше на цели 66Mhz. Сред хората беше позната като „първият истински 3D ускорител“, а моята специално беше „най-наточената версия“ с цели 4MB RAM (EDO). Помня ги много добре, защото тогава бях един от малкото, които можеха да играят Jedi Knight – Dark Forces 2, който беше с Direct3D и наистина беше „невиждана“ дотогава графика. Преди това се играеше на Quake, DukeNukem3D, Doom2 разбира се и т.н., но тяхната графика просто бледнееше пред това, което можеше да се види с Direct3D с Virge в Jedi Knight.

Още на следващата година моята видео карта вече беше остаряла, но в работна кондиция и все още актуална. Приятелите ми се сдобиха с ATI Rage Pro или нещо подобно, което беше хита на момента. Беше по-бързо, но не нещо значително, че да си заслужаваше ъпгрейд, затова и не направих такъв. И не сбърках! Съвсем малко по-късно излезе нещо велико – Voodoo Banshee! Беше на новия интерфейс AGP, което беше голям хит – всеки, който си правеше ъпгрейд на компютъра искаше и видео карта на AGP. Имаше 16MB от новите SDRAM.

Voodoo Banshee не беше кой знае колко по-бърза от другите конкуренти в този момент, но освен Direct3D и OpenGL поддържаше и Glide3D! А тогава игри правени с Glide ускорение бяха буквално най-доброто! Причината беше, че с Glide на разработчиците се даваше достъп от най-ниско ниво до хардуера на картата, докато при DirectX и OpenGL имаше високо ниво на абстракция. А тогава картите бяха бавни и въпросната абстракция може да пестеше много време за разработка на играта, но пък костваше сериозни ресурси. Затова и игрите, които имаха „Glide3D support“ даваха възможност за много повече детайли и много по-гладка графика. А когато излезе „3Dfx patch“ за Blood – беше невероятно!

Помня, че тогава (1998г.) много се говореше за (но никой нямаше) Voodoo 2. Това беше специализирана 3D карта, която се слагаше на втори PCI слот като притурка към нормалната 2D видео карта. По-късно можеше да се прави и „SLI“ – две Voodoo 2 карти заедно, като разширение на основната. Не познавам човек, който да си беше купил такива. Беше доста скъпо със сигурност. Аз много исках да имам такава, но нали основната ми имаше 3D ускорение – щях да съм го плащал за нищо. А се говореше, че понеже е на PCI, а не AGP – нямало да е по-добре. Да, така се говореше тогава… :)

През 1999г. на върха започнаха да се изкачват NVidia. По-специално моделът им Geforce 256 разби всичко познато на пух и прах. Аз обаче продължих да „задържам“ – все още игрите се играеха нормално с Banshee. Новите игри обаче престанаха да излизат с Glide3D поддържка и… Voodoo Banshee започна да остарява морално. 3D екшъните вече насичаха на високи резолюции. Аз обаче бях на вълна стратегии и затова „задържах фронта“…

И така следващата ми карта дойде на следващата година – NVidia Geforce 2 MX. Разбира се множеството хора се бяха изкоркали да се сдобият с Geforce 256 и моето упорито изчакване се увенча с огромен успех – Geforce 2 MX  поддържаше новия DirectX 7. Разликата беше осезаема! Доста хора направиха ъпгрейд само заради него и то именно към тази карта. Имаше и по-бързи модели, но бяха прекалено скъпи. Мисля, че моята беше с 32MB рам. Всъщност Е – или отлежава в някой шкаф, или в момента работи на компютъра на родителите ми (по-вероятно да е там).

Честно казано с тази видео карта претърпях съвсем леко разочарование и то защото вече нямаше Glide3D и не можех да си го пускам на старите игри, които си обичах (най-вече Blood, първия Tomb Raider и Carmageddon). Та имаше един кратък период, в който си мислих, че Banshee е било по-добро. Намериха се обаче емулатори и нещата се оправиха. Малко по-късно спрях да играя на компютърни игри, поне не толкова сериозно колкото преди. Така спрях да се интересувам и от видео картите. Чак доста години по-късно (да кажем към 2006-2007ма) се заинтересувах от въпроса за изграждане на „домашно кино“ и потърсих тиха (с пасивно охлаждане) видео карта, която да поддържа HDMI. Зарадвах се на Sapphire HD2600XT Ultimate Edition. Ползвам си я и до днес (и компютъра е от тогава, вече старичък, но вършещ идеална работа). Когато я закупих беше рекламирана като първата (или една от първите) поддържащи DirectX10 (това май е актуално все още?). Не харесвах Windows Vista и никога не го пробвах в такава игра (а се говореше, че игрите с DX10 вървели ужасно бавно на нея).

What’s next?

 



5 коментара


  1. Ivan каза:

    По времето когато си купувах първия кош имаше някакво странно схващане измежду нас – пишлеметата че Вуду-тата били по-добри за 3Д екшъни, а GeForce-тата – за стратегии :) Та за това и първата видекоарта беше последната дума на техниката (около 2000 г.) GeForce 2 MX 32. Желязна беше, колко нещо е изпукала… Един хубав ден след няколко години и тя самата изпука. На бегом до сервиза на инж. Банчев в дома на строителя за още една такава. Втора употреба вече се намираха за смешни пари. Нещо аз ли нямах късмет с точно този модел – и тази изпука след няколко месеца. Вече не можах да намеря МХ32 и взех най-евтината възможна, понеже вече не играех толкова игри – GeForce 256. Тази още си работи на стария кош.

    Втория компютър го сглобих към 2007-ма може би. Игри играех от най-дъртите и елементарните, така че много щастливо си карах с вградената карта в i945G. По едно време обаче се зарибих по Half-Life 2. На теория би трябвало да върви на вградената на минимални настройки, но на практика не вървеше. Та тогава си взех една турбо-гъзарска класика – 7300GT – една от първите с DDR3 памет. С нея карам още.

  2. Този пост ме върна 15тина години назад :)

    Имах S3-ка с 2мб рам, която можеше да се ъпгрейтва :) На снимката ясно си личат празните слотове за плочки от по 512кб :) Когато най-после събрах пари за ъпгрейд с още 2мб си умрях от кеф – разликата беше огромна.

  3. Десислав Андреев каза:

    На мен първата ми видео-карта беше nVidia, но не помня модела – само се сещам, че е с 8МБ памет…все още пазя първия си компютър и тя е част от него (тук съм играл Rainbow Six, Age of Empires, Heroes, Jedi Knight, Enter the Matrix, Driver and etc). Втората ми видео карта беше Radeon 9250 със 128 МБ. След това си купих nVidia GeForce FX5500 с 512 МБ памет (производител inno3D)…Най-скъпата ми видео-карта беше купена с изработените цяло лято пари – струваше 500лв. и тва е nVidia GeForce 8800GT с 2GB памет (производител Sparkle). На настолния си компютър съм все още с нея и до ден днешен мога да подкарам, която и да е игра (ако ползваме игрите за мерило), поне на Medium/High и съм супер доволен – след 4 години работи безотказно и има невероятна производителност. При лаптопите ми: първо беше 2xAMD Radeon 3450HD (Crossfire) с 256МБ памет за всяка видео-карта, но имаше опция, където се взимаше от РАМ-та и виртуалната памет, за да се добави още и аз в крайна сметка използвах 1,5ГБ. Сега на новия лаптоп съм с nVidia GeForce 555GT, заедно с intel graphics HD3000 и съм страшно доволен – изключително негреещи, икономични със страшна производителност, особено нВидиа-та. Та колкото за останалите характеристики на видео-картите, не мога да говоря, защото не се сещам точно, а и нямам желание да ровя из интернет, но който е любопитен, може да погледне :)

  4. mertol каза:

    Моята първа карта беше tnt riva 2 с 32мб, играех предимно НФС3 и старкрафт. После имах geforce 4 mx440, geforce fx5500, geforce 8500gt, geforce 250gts. После си направих конфигурация с 3 екрана за симулатори и си взех първата ми high-end карта – sapphire hd6950 flex и съм много доволен.

  5. Kriss каза:

    Първата ми беше нвидиа 5200 след като изгоря след 6 месеца ползване си взех фх 5500 саштата като 5200 мечтата ми беше фх 5900 мислех че е изтребител след това си взех лаптоп с 8400мгс още сам с нея клокната от 400/400 на 650/520 след клока от 800х600 кризата върви на 1024х768 на 30 фпс :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*