C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Пожарогасител

Публикувано на 24 юли 2012 в раздел Общи работи.

Вчера реших да проверя пожарогасителя в колата и установих, че кранът се е „спекъл“ – не можеше да пробие патрона. С други думи – беше напълно неизползваем. Днес го занесох за пълно обслужване – оказа се, че цената е напълно прилична – 20лв. Не дай Боже да си изхвърлиш автомобила заради спестени 20лв. – срамота!

Видове пожари

Стандартните (ще си позволя да ги нарека „битовите“) пожари се делят на три типа – А, В и С. Те са следните:

  • Тип А – всички неметални запалими твърди материали, като например дърво и пластмаса;
  • Тип B – запалими течности и газове;
  • Тип C – пожар от другите типове, но с наличие на ел. инсталация.

При автомобилите разбира се пожарите са най-често от тип B (запалва се горивото или нещо по газовата уредба), а вкъщи – обикновено C (електроуредите). В битови условия пожарите от тип А обикновено са следствие от другите. Всички горски пожари разбира се са от тип А.

Видове пожарогасители

Според типа пожар се използват различни видове пожарогасители.

1. Прахов

Използват се при пожари от тип B и C или A, B и C. Пълни са с азот и специално гасително вещество (въпросния „прах“). Азотът има слаби температурни разширения и именно затова това е правилният избор на пожарогасител за автомобил! Големият недостатък е, че „пораженията“ от ползването на самия пожарогасител никак не са малки – изключително трудно се почиства мястото, където е гасено, особено ако е тапицерия. Последното е и недостатък, който евентуално се отчита, ако използвате пожарогасителя вкъщи – изгасената техника/електроуреди и всички напръскани в околност мебели/килими/пердета могат да бъдат повредени от гасителния агент.

При праховите пожарогасители има два подвида:

  • Без патрон – това е по-евтиния вид, в който бутилката е под налягане. В повечето случаи имат манометър. Предимството на манометъра е, че може евентуално да се ориентирате дали пожарогасителя е в изправност по него;
  • С патрон – практически има нещо като „бутилка в бутилката“. В основната бутилка стои прахта, а в патрона газта. Когато се гаси с такъв пожарогасител, спусъкът трябва да бъде натиснат два пъти – първия път ще пробиете патрона (с което основната бутилка ще се изпълни с газта и ще се предизвика налягане), а при второто натискане ще започнете да гасите. Това е по-скъп вариант, но и относително по-сигурен (например при удар). Ако използвате автомобила си за оффроуд – имайте наличен именно такъв пожарогасител.

2. С въглероден диоксид

Използват се при пожари от тип A, B и C. Неподходящи са за автомобили поради голямото температурно разширение на газта. За сметка на това са много подходящи за апартаменти/къщи, понеже там са защитени от пряка слънчева светлина, а за разлика от праховите – CO2 пожарогасителите не нанасят сериозни щети на техниката, която се гаси. Аз за вкъщи (вече) си имам такъв:

Пожарогасител

Използването на такъв пожарогасител трябва да е с повишено внимание, защото температурата на излизащия газ е изключително ниска и може да доведе до сериозно изгаряне по човешкото тяло. При гасене трябва да се хваща за ръкохватката, а не за конуса.

3. Водни

Гасителните свойства на водата са доста по-слаби отколкото на праховите и CO2 пожарогасителите, а използването им върху електроуреди е напълно противопоказно. Поради тази причина тези пожарогасители се препоръчват само за пожари от тип А. При пожарите в автомобил обикновено температурите са прекалено високи (водата не помага много), а при тези вкъщи обикновено има и наличие на електричество. Затова употребата на тези пожарогасители е ограничено до специални места на приложение.

4. Други

За електрически инсталации над 1000 волта и при наличие на специфични запалими вещества се използват други, по-специфични пожарогасители.

Допълнителни съвети

Не си купувайте „пожарогасители-дезодоранти“ – не вършат никаква работа. Следвайте правилото, че колкото по-голям е пожарогасителя – толкова по-добре! В автомобила нещата опират до разумен компромис. Трябва винаги да е леснодостъпен – не го затрупвайте с други неща. Колкото по-рано започнете да гасите – толкова по-лесно ще изгасите. И накрая – препоръчвам ви да си купите пожарогасителя от специализиран магазин, а не от рафтовете в хипермаркета. Познайте защо.

 



2 коментара


  1. Благодаря за интересната и любопитна статия, но ако се замислим във всяко едно нещо може да намерим някакъв недостатък и това му е хубавото че постоянно се работи и се измислят нови неща, които да бъдат все по качествени.Може би един от големият недостатък е, че неприятностите от ползването на самия пожарогасител никак не са малки като се започне с изключително трудното почистване мястото, където е гасено, особено ако е тапицерия. Последното е и недостатък, който евентуално се отчита, ако използвате пожарогасителя вкъщи, но пък все пак той може и спасява живот, по добре едно перде да изгори от колкото зялата къща или стая.

  2. Гибко каза:

    Наистина чудесна статия. Много по-добра е от тази в Уикипедиа.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*