C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* JCB Toughphone Pro-Talk

Публикувано на 06 август 2012 в раздел Общи работи.

Реших да купя за баща ми един истински мобилен телефон. Накратко – JCB Pro-Talk е водоустойчив и удароустойчив по стандарт IP67 (тоест трябва да издържа на един метър под вода поне 30 минути). Другите му основни „екстри“ обаче са доста обещаващи:

  • Работи с две сим карти (не съм пробвал с едновременни разговори, така че засега да кажем, че антената най-вероятно е една);
  • PMR446 радиостанция. Каналите са отворени и не поддържа субтонове. Антената е вградена, но лови изненадващо добре;
  • GPS – без карта, може да покаже текущите координати и нищо повече. Има функция да му се изпрати СМС в специален формат с парола и телефона ще отговори обратно с координатите, на които се намира. Има и функция за периодично изпращане (от няколко минути до няколко часа) на координатите по СМС до определен номер – много удобно ако тръгнете на тежък преход и има кой да ви следи;
  • 2.0Mpix камера, може да записва снимки и видео – качеството е като камера за телефон, т.е. не много добро;
  • Фенерче;
  • FM радио (без нужда от включване на слушалки – използва антената на радиостанцията);
  • Интернет през GPRS – има си вграден браузър;
  • Поддържа инсталиране на Java приложения;
  • Touchscreen.

Комплектът съдържа стандартните за такъв клас телефон USB кабел (за щастие стандартен, а не като на другия ми телефон), зарядно, ръчно зарядно и слушалки. Като допълнение хората са се постарали да сложат доста удобна щипка за колан:

JCB Pro-Talk Toughphone - комплект

Зарядното е хитро измислено – сменят му се накрайници и така става универсално за всякакви стандарти. Ето как изглежда самия телефон:

JCB Pro-Talk Toughphone

Взех го на старо, затова логото на JCB (това доколкото знам е фирма, която основно се занимава с производство на трактори!) на задния капак е леко изтрито:

JCB Pro-Talk Toughphone - отзад

Телефонът не е много тежък, но пък е доста голям. Ето сравнение:

JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1

JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1

Също така определено е дебел и ляга идеално в ръката – аз лично не мога да понасям тънки телефончета:

JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1 - дебелина

JCB Pro-Talk vs Nokia X1 vs Durrocomm LM801

От вътре се виждат слотовете за две сим карти и слот за MicroSD карта:

JCB Pro-Talk - отвътре

Батерията е 1800Mah и казват, че държи по една седмица при нормално ползване. Предполагам, че при активно ползване на радиостанцията ще държи доста по-малко. Може да се включва и без вкарани сим карти, като естествено всички услуги, които изискват мрежа, няма да работят – ще може да се набират само спешни номера.

Софтуерът е добре организиран. Единственото излишно нещо според мен е „тъчскрийна“ – поне аз не го използвам, а на някои екрани се появява виртуалната клавиатура, която ме дразни (може да се скрива, но при ново влизане пак се показва). Може пък някой да предпочита с нея, знам ли?

Няма български език, но чете кирилица. От лявата му страна има два големи и удобни за натискане бутона (при другия ми телефон доста по-трудно се натискат) – единия е за включване на фенерчето (което всъщност е светкавицата на камерата), а другия е PTT за радиостанцията. От дясната страна има същите по размер два бутона, които служат за увеличаване и намаляване на звука. И радиото и PMR станцията могат да се пускат в „background“ режим, което е много удобно. Други неща, които има са MP3 плеър и диктофон.

Звукът от говорителя е много силен, даже на максимум с говор от слушалката на мен ми е прекалено. По време на разговор има бърз бутон за пускане на „loudspeaker“, който също се справя много добре – пробвах го по време на движение с Лада Нива по паваж – може да се говори нормално. Добро впечатление прави менюто за hands-free – поддържа bluetooth устройства и има няколко „профила“ за използване на устройства от различни марки телефони – Nokia, Sony Ericsson и др. Иначе стандартното „жично handsfree“ е с малък аудио жак.

Единствената неприятност, с която се сблъсках е в една от функциите на списъка с контакти. В стандартното търсене няма проблем (работи безупречно), но при разширено търсене всичко е… case sensitive. Голяма глупост – ако сте написали „Kolio“ с главна буква, а потърсите „kolio“ с малка – няма да го намери. Не е болка за умиране, защото стандартното търсене си е напълно достатъчно, но определено един минус за недоглеждане от страна на разработчиците. Предполагам с някой по-нов firmware нещата ще се оправят, но пък откъде човек да се сдобие с такъв, при толкова рядък телефон?

 



2 коментара


  1. Dimitar каза:

    Извинявам се за любопитството, но още когато си купи и побликува статия за твоя/вашия телефон ми стана любопитно колко струват тези устроиства и КЪДЕ ПОДЯВОЛИТЕ изобщо може да ги намериш да се продават, аз се интересувам от нещо такова:
    1. водоустойчив и удароустойчив по стандарт – хич не съм наясно със стандартите, но знам че искам ако случайно го изтърва или аз самия се „изкъпя“ докато пресичам река да знам че продължавам да имам телефон …
    2. Работи с две сим карти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, може и едната да не е в готовност (незнам дали е правилно казано)
    3. PMR446 радиостанция – !!!! изобщо не знаех че има ли с такава екста
    GPS
    4.0Mpix камера – минимум
    Фенерче;
    5. FM радио (без нужда от включване на слушалки – използва антената на радиостанцията)Това за без нуждата от слушалки звучи страхотно;
    6. Фенерче – ако има би било добре.
    7. Също така да има зарядно тип динамо
    Мерси за отделеното време!

  2. Такъв телефон с хубава камера няма. Поне аз не съм виждал. Може да има евентуално някоя китайска марка, но трябва да търсиш.

    Иначе в България се продава официално само Sonim – официален представител е sonimtech.bg. Цените са в диапазона 500-900 лева за нов. Не съм ги гледал подробно, но май нямат това, което ти трябва.

    А колкото до тези, които аз съм представил – продават се в Англия. Може да се купят през eBay или от друг сайт. Може и втора ръка от човек, който вече си е купил по такъв начин – естествено като „втора ръка“ излиза много по-евтино. В първия случай имаш някаква гаранция, но трябва да пращаш телефона по пощата ако нещо стане. Във втория разбира се гаранция няма.

    Сайта на JCB е jcbphone.co.uk

    Сайта на Durrocomm е durrocomm.com

    Има и колкото си искаш китайски реплики на тези телефони. Например на един съсед купих такава на моя за 400 лева – имаше някакви допълнителни екстри, като например външна антена за радиото. Но са си китайски реплики – както всичко друго и те си имат трески за дялане. Много по-евтини, в много случаи даже по-добри, но при всички случаи не оставят усещането за луксозна стока.

    Ето някои модели с две сим карти, за които се сещам:
    Durrocomm Outlimits
    Durrocomm Oberon
    Този в статията
    Botoo (не знам модела, но давам марката за жокер – всички, които съм виждал са с по две сим карти, китайски са)

    За други не се сещам. Sonim не знам да имат „двусимен“ телефон.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*