C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* JCB Toughphone Pro-Talk

Публикувано на 06 август 2012 в раздел Общи работи.

Реших да купя за баща ми един истински мобилен телефон. Накратко - JCB Pro-Talk е водоустойчив и удароустойчив по стандарт IP67 (тоест трябва да издържа на един метър под вода поне 30 минути). Другите му основни "екстри" обаче са доста обещаващи:

  • Работи с две сим карти (не съм пробвал с едновременни разговори, така че засега да кажем, че антената най-вероятно е една);
  • PMR446 радиостанция. Каналите са отворени и не поддържа субтонове. Антената е вградена, но лови изненадващо добре;
  • GPS - без карта, може да покаже текущите координати и нищо повече. Има функция да му се изпрати СМС в специален формат с парола и телефона ще отговори обратно с координатите, на които се намира. Има и функция за периодично изпращане (от няколко минути до няколко часа) на координатите по СМС до определен номер - много удобно ако тръгнете на тежък преход и има кой да ви следи;
  • 2.0Mpix камера, може да записва снимки и видео - качеството е като камера за телефон, т.е. не много добро;
  • Фенерче;
  • FM радио (без нужда от включване на слушалки - използва антената на радиостанцията);
  • Интернет през GPRS - има си вграден браузър;
  • Поддържа инсталиране на Java приложения;
  • Touchscreen.

Комплектът съдържа стандартните за такъв клас телефон USB кабел (за щастие стандартен, а не като на другия ми телефон), зарядно, ръчно зарядно и слушалки. Като допълнение хората са се постарали да сложат доста удобна щипка за колан:

JCB Pro-Talk Toughphone - комплект

Зарядното е хитро измислено - сменят му се накрайници и така става универсално за всякакви стандарти. Ето как изглежда самия телефон:

JCB Pro-Talk Toughphone

Взех го на старо, затова логото на JCB (това доколкото знам е фирма, която основно се занимава с производство на трактори!) на задния капак е леко изтрито:

JCB Pro-Talk Toughphone - отзад

Телефонът не е много тежък, но пък е доста голям. Ето сравнение:

JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1
JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1

Също така определено е дебел и ляга идеално в ръката - аз лично не мога да понасям тънки телефончета:

JCB Pro-Talk vs Durrocomm LM801 vs Nokia X1 - дебелина
JCB Pro-Talk vs Nokia X1 vs Durrocomm LM801

От вътре се виждат слотовете за две сим карти и слот за MicroSD карта:

JCB Pro-Talk - отвътре

Батерията е 1800Mah и казват, че държи по една седмица при нормално ползване. Предполагам, че при активно ползване на радиостанцията ще държи доста по-малко. Може да се включва и без вкарани сим карти, като естествено всички услуги, които изискват мрежа, няма да работят - ще може да се набират само спешни номера.

Софтуерът е добре организиран. Единственото излишно нещо според мен е "тъчскрийна" - поне аз не го използвам, а на някои екрани се появява виртуалната клавиатура, която ме дразни (може да се скрива, но при ново влизане пак се показва). Може пък някой да предпочита с нея, знам ли?

Няма български език, но чете кирилица. От лявата му страна има два големи и удобни за натискане бутона (при другия ми телефон доста по-трудно се натискат) - единия е за включване на фенерчето (което всъщност е светкавицата на камерата), а другия е PTT за радиостанцията. От дясната страна има същите по размер два бутона, които служат за увеличаване и намаляване на звука. И радиото и PMR станцията могат да се пускат в "background" режим, което е много удобно. Други неща, които има са MP3 плеър и диктофон.

Звукът от говорителя е много силен, даже на максимум с говор от слушалката на мен ми е прекалено. По време на разговор има бърз бутон за пускане на "loudspeaker", който също се справя много добре - пробвах го по време на движение с Лада Нива по паваж - може да се говори нормално. Добро впечатление прави менюто за hands-free - поддържа bluetooth устройства и има няколко "профила" за използване на устройства от различни марки телефони - Nokia, Sony Ericsson и др. Иначе стандартното "жично handsfree" е с малък аудио жак.

Единствената неприятност, с която се сблъсках е в една от функциите на списъка с контакти. В стандартното търсене няма проблем (работи безупречно), но при разширено търсене всичко е... case sensitive. Голяма глупост - ако сте написали "Kolio" с главна буква, а потърсите "kolio" с малка - няма да го намери. Не е болка за умиране, защото стандартното търсене си е напълно достатъчно, но определено един минус за недоглеждане от страна на разработчиците. Предполагам с някой по-нов firmware нещата ще се оправят, но пък откъде човек да се сдобие с такъв, при толкова рядък телефон?

 



2 коментара


  1. Извинявам се за любопитството, но още когато си купи и побликува статия за твоя/вашия телефон ми стана любопитно колко струват тези устроиства и КЪДЕ ПОДЯВОЛИТЕ изобщо може да ги намериш да се продават, аз се интересувам от нещо такова:
    1. водоустойчив и удароустойчив по стандарт - хич не съм наясно със стандартите, но знам че искам ако случайно го изтърва или аз самия се "изкъпя" докато пресичам река да знам че продължавам да имам телефон ...
    2. Работи с две сим карти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, може и едната да не е в готовност (незнам дали е правилно казано)
    3. PMR446 радиостанция - !!!! изобщо не знаех че има ли с такава екста
    GPS
    4.0Mpix камера - минимум
    Фенерче;
    5. FM радио (без нужда от включване на слушалки – използва антената на радиостанцията)Това за без нуждата от слушалки звучи страхотно;
    6. Фенерче - ако има би било добре.
    7. Също така да има зарядно тип динамо
    Мерси за отделеното време!

  2. Такъв телефон с хубава камера няма. Поне аз не съм виждал. Може да има евентуално някоя китайска марка, но трябва да търсиш.

    Иначе в България се продава официално само Sonim - официален представител е sonimtech.bg. Цените са в диапазона 500-900 лева за нов. Не съм ги гледал подробно, но май нямат това, което ти трябва.

    А колкото до тези, които аз съм представил - продават се в Англия. Може да се купят през eBay или от друг сайт. Може и втора ръка от човек, който вече си е купил по такъв начин - естествено като "втора ръка" излиза много по-евтино. В първия случай имаш някаква гаранция, но трябва да пращаш телефона по пощата ако нещо стане. Във втория разбира се гаранция няма.

    Сайта на JCB е jcbphone.co.uk

    Сайта на Durrocomm е durrocomm.com

    Има и колкото си искаш китайски реплики на тези телефони. Например на един съсед купих такава на моя за 400 лева - имаше някакви допълнителни екстри, като например външна антена за радиото. Но са си китайски реплики - както всичко друго и те си имат трески за дялане. Много по-евтини, в много случаи даже по-добри, но при всички случаи не оставят усещането за луксозна стока.

    Ето някои модели с две сим карти, за които се сещам:
    Durrocomm Outlimits
    Durrocomm Oberon
    Този в статията
    Botoo (не знам модела, но давам марката за жокер - всички, които съм виждал са с по две сим карти, китайски са)

    За други не се сещам. Sonim не знам да имат "двусимен" телефон.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*