C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Реален тунинг на колоните

Публикувано на 25 септември 2010 в раздел Общи работи.

Вече бях писал една статия озаглавена естетичен тунинг на колоните. Сега обаче ще дам по-детайлна историческа информация. Тези колони са ГДР-ски Вермона. В началото на 90те са ползвани от българска метъл група за концерти. После са отишли в мой бивш колега, който ги е ползвал за „колонки за компютър“. Както вече написах в предишната статия – продаде ми ги за 100 лева заедно с усилвателя. Това, което не написах тогава беше, че бяха в този вид:

И не, надрасканото със спрей не беше само отвън:

Първоначално се заех да сменя кабелите, говорителите, които бяха изгорели и да освежа външния вид до следното състояние:

Смених усилвателя (този прекъсваше) и качих колоните високо на стената. Това може да се види от предишната статия или направо тук:

Наскоро обаче отворих тема в OFFRoad-Bulgaria.com където разпитах за филтрите на колоните (бях вързал всички говорители на един сноп). Оказа се, че проблемите са много по-дълбоки и хората се чудиха как не съм си изгорил усилвателя досега. След като установих, че съм технически безпомощен да се справя сам с въпросните проблеми, дадох колоните за една седмица при приятеля ми Божидар, който се нави да „направи нещо за без пари“. И той го направи. Ето конфигурацията на говорителите преди:

Оказа се, че елипсовидният говорител е напълно безсмислен 3 ватов боклук. Малкото басче също не е помагало с нищо. А високи честоти въобще не съм имал (кой да усети?). Затова той сложи говорител за високи честоти на мястото на елипсовидния, а на мястото на малкия говорител сложи „бас рефлекс“:

Естествено говорителите бяха вързани за филтрите (оказа се, че оригиналните си работят). Както може да се забележи обаче от лявата колона – басовият говорител беше скъсан. Затова Божидар се е погрижил и да го залепи:

Определено ще има нужда от смяна в по-добри финансови времена. Каквото и да говорим обаче резултатът от ремонта беше добър. Сега звука е една идея по-чист и басът е една идея по-силен. Дори май се отказах да взимам суббуфер за 2+1.

 



4 коментара


  1. Да, отказването се „ъпгрейдна“ до закупуване на суббуфер… „Засега се отказвам от 5.1“ :)

  2. JvruceR каза:

    Сега остава да добавиш, че евентуалното отказване премина в следващ етап…

    А скоро може да скочи и към 5.1 :Р

  3. JvruceR каза:

    Да, ама никой не те пита…
    Неделя ще ти дам 3 колони (център и две сърраундки), пък ще видим после от какво се отказваш :)))

  4. panaiot каза:

    браво че си ги сьживил колоните са чудесни и аз имам абсолютно сьщите но моите са в по-добьр вид :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*