C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Специално място ли е Бермудският триъгълник?

Публикувано на 05 януари 2022 в раздел Общи работи.

Всички са чували за Бермудския триъгълник. Книги, филми и медии представят това място като нещо много специално – обвито в мистерия място, където потъват кораби, падат самолети и т.н., но уж никой не знае защо. Дали е така?

Статистически погледнато няма абсолютно нищо специално в Бермудския триъгълник! Няма повече потънали кораби, няма повече катастрофи на самолети, няма и повече изненадващи бури в сравнение с което и да е друго място по света от същия климатичен пояс, съотнесено разбира се и с интензивността на морския трафик. Тоест инцидентите изобщо не са повече спрямо където и да е другаде и няма нищо паранормално и мистериозно в тази част от световния океан.

И все пак има нещо специално, което провокира митовете и легендите. Бермудският триъгълник е едно от много малкото места на планетата, където истинския север и магнетичния север съвпадат. Отклонението, което е познато като „вариация на компаса“, е до цели 20 градуса спрямо други места по световната карта. Това обаче може да обърка само журналисти и наивници, които си мислят, че то може да е причината за объркване на екипажите на изгубените кораби (разпространявайки мита, че там „компасите се побъркват“). Вариацията на компаса е позната на всички мореплаватели в общи линии… откакто е създаден компасът. Това не е причина за „объркване на моряци“, а само мотив да се раздухват митовете и легендите за „побърканите компаси“. Всъщност в компасите при Бермудски триъгълник няма абсолютно нищо нередно – те винаги си показват магнетичния север, както правят навсякъде другаде по света, а моряците винаги си следват именно него!

Истината е, че мистериозността на триъгълника е просто един мит, който е раздухан от журналисти и автори на книги. Просто всеки морски или въздушен инцидент в този регион се документира и изследва супер подробно, а за други подобни по света се говори значително по-малко – именно така се формира обществено усещане, че в триъгълника се случва нещо нетипично.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*