C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Защо са важни ПАВЕЦ електроцентралите

Публикувано на 31 декември 2021 в раздел Общи работи.

Много хора днес приемат електричеството за даденост, но рядко се замислят за проблемите около неговото производство и доставка до домовете ни. Ще започна с един известен пример с електропреносната система на Великобритания. Знаете ли, че там изпитват много сериозни падове на напрежение и чести токови удари в цялата страна след края на сапунени сериали и спортни събития по телевизията? Причината за това е, че хората масово започват… да си варят чай с електрически кани. Проблемът е голям, защото каните харчат много електричество за много кратко време. И да, говорим за милиони електрически кани, които се пускат по едно и също време.

Сред техниците в National Grid си има термин за това: „TV Pickup“. Имат цял отдел, който се занимава с „прогноза на енергопотреблението“ и работят тясно с големите телевизионни канали. Когато се очаква голям пик, в националната мрежа се пускат специални турбини на помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ), която използва огромни резервоари позволяващи изпускане на голямо количество вода за кратко време. Тази ПАВЕЦ по принцип се използва като резервна мощност (при инцидент с АЕЦ или ТЕЦ те влизат моментално в употреба, за да спасят положението), но в случая върши работа и за потушаване на въпросните пикове. Енергията от нея е много скъпа защото резервоарите трябва да се пълнят обратно чрез употребата на турбини, след като бъдат изпразнени. И не, никак не им е лесно на британците. Операторите гледат телевизия непрекъснато и следят за неочаквани събития, които понякога неизбежно се случват. Освен това нямат право на грешка – не трябва да пускаш ПАВЕЦ без да има нужда, защото това ще претовари системата с обратния проблем – свръхнапрежение.

За тяхно щастие с навлизането на Netflix и timeshift услуги от телевизионните оператори, тези екстремни товари в последните години започват плавно да намаляват (когато става дума за сериали), но при големи спортни събития си остават драматичен момент. Освен точно кога ще се случи (например при футбола понякога има продължения и дузпи, които неудобно се прекъсват и от реклами), трябва да се предвиди и броят зрители.

Телевизията разбира се не е единствен възможен проблем. Подобно нещо би могло да се случи например у нас ако в много студен ден се случи авария с ТЕЦ на голямо топлофикационно дружество. Лесно ще се досетите, че в такива моменти хората масово включват отоплителни печки на електричество, а те са големи извънредни консуматори. Затова (и не само!) в България също има подобна централа, която се нарича ПАВЕЦ „Чаира“ и използва за резервоар язовир Белмекен. Вечерно време, когато има по-голямо потребление, станцията произвежда електроенергия преливайки през турбините вода от язовир Белмекен в язовир Чаира, а през нощта, когато потреблението на електроенергия е много по-ниско, същата станция използва ненужния ток, който се произвежда от АЕЦ Козлодуй, за да качи обратно водата от язовир Чаира в язовир Белмекен.

ПАВЕЦ Чаира генерира до 864 MW електричество и е най-голямата подобна станция в Източна Европа, както и единствена на Балканите, което ни прави практически гарант за енергийната сигурност на целия регион. Освен това съвсем скоро се очаква нейно сериозно разширяване (не на произвежданото електричество, а на количеството вода, т.е. максимално време за работа) чрез връзка с новия язовир Яденица. Всъщност ПАВЕЦ централи от такъв или по-голям калибър има само 65 в целия свят, като от тях 18 са в Китай, 14 в Япония и 10 в САЩ. В ЕС има общо 14 – 4 в Италия, по 2 в Германия и Испания, и по 1 във Великобритания, Люксембург, Франция, България, Белгия и Австрия.

Първите две турбини на електроцентралата ни влизат в експлоатация през 1995 г., а втората двойка през 1999 г. Самите турбини са на Тошиба, като три от тях са произведени в България. От тогава насам в България имаме стабилна електропреносна мрежа, практически забравихме какво означава „режим на тока“ и рядко имаме сериозни падове на напрежение или чести токови удари (в сравнение с каквото е било преди).

Изграждането на ПАВЕЦ „Чаира“ е финансирано основно от Световната Банка (около 75% – останалите разходи е поел НЕК). Други по-малки ПАВЕЦ в България са Белмекен (до 104 MW) и Орфей (45 MW при Цанков Камък). За съпоставка – Dinorwig Power Station, която покрива споменатите в началото TV Pickups във Великобритания, е с капацитет от 1720 MW.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*