C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Клавиатурна подредба за БДС под Windows

Публикувано на 26 декември 2021 в раздел Общи работи.

Стандартът БДС за писане на кирилица е пренесен от пишещите машини на клавиатурите на компютрите. За съжаление с него има един много стар проблем, който стои от много време и е свързан с буквата „ѝ“ (съответно главна Ѝ). При БДС клавиатурната подредба за нея има отделен клавиш, който би трябвало да стои между „Shift“ и „ю/Ю“. Лошото е, че такъв бутон липсва на повечето (да не кажа всички) клавиатури, които се продават на пазара. Причината за това е, че обикновено производителите на хардуер правят клавиатури за англоезичните страни и впоследствие ги адаптират за нашия пазар като им лепят лепенки (при по-качествените евентуално сменят самите бутони). Така и правилната БДС подредба в Windows, която се казва „Bulgarian (Typewriter)“ за съжаление не върши работа, защото няма как лесно да изпишете въпросната буква.

От Microsoft са решили този проблем като са добавили възможност за изписване на „ѝ“ чрез клавишна комбинация Shift+ь, съответно „Ѝ“ при натискане на CAPS LOCK и след това Shift+ь. Това е и стандартната клавиатурна подредба, която се казва просто „Bulgarian“. Не знам защо обаче са решили да добавят един друг чисто нов проблем – разменили са два клавиша. Става въпрос за показаните на картинката:

Скобите се използват често и това е проблем – много хора не знаят, че новото им място е вляво от 1 и съответно превключват на английски, за да слагат скоби и после връщат обратно. А на мястото на истинските скоби от Microsoft са решили да сложат долни („) и горни (“) кавички. Предполагам, че има клавиатури на пазара, които са отчели подредбата на Microsoft, но почти всички, които съм виждал, са спазвали стандартът на БДС. Тосет клавишите са разменени.

Честно казано свикнал съм с този проблем от десетилетия. Но защо да не се оправи? Както се казва – по-добре късно, отколкото никога. Промяната е елементарна и се прави лесно. Използвах Micorosft Keyboard Layout Creator и просто размених двата бутона:

Така остава просто да инсталирате и да използвате тази подредба. Реално си е стандартната Bulgarian на Microsoft, но скобите са на правилното БДС място. Изтеглете инсталационните файлове >>> от тук <<<. Ако някой настоява, ето и файла със заготовката за софтуера. След като инсталирате, в Language Settings ще виждате следното:

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*