C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* ATM карти – 2

Публикувано на 05 юни 2009 в раздел ОСУП.

В настоящата статия ще дам малко факти относно кражбите на ATM карти. Информацията е по данни на Федералното Бюро за Разследване на САЩ, която беше представена на презентация във ФМИ на СУ преди няколко месеца:

  1. Общите загуби на САЩ от кибер престъпления (които в по-голямата си част включват именно кражба на ATM карти) е 1.5 милиарда долара за 2008г;
  2. Оплакванията в „Internet Complaint Center (IC3)“ са над 200 000 за година;
  3. Най-масовата кражба е от 100 до 1000 долара;
  4. По-възрастните хора стават по-често жертви на кражба, но тенденцията е с времето процентите да се изравнят. Това се обяснява с фактът, че възрастните хора работят по-малко с електронни устройства и интернет;
  5. Съотношението на измамени мъже и жени е 60:40;
  6. В световен мащаб най-много киберпрестъпления има в САЩ. Тенденцията обаче е измамите в ЕС да се засилват;
  7. Престъпниците обикновено са от източна Европа и най-вече Русия.

Как работи една престъпна група? Досега разбитите групировки за кражба на ATM карти показват, че структурата им следва общата ни представа за мафия. Начело на групировките винаги има един човек, който се нарича шеф (boss). От долу следва доста строга структура, която включва програмисти, специалисти по пробиви в сигурността, брокери на лични данни, фалшификатори, „мулета“ (хора, които теглят самите суми), „човешки ресурси“ (хора набиращи „персонал“ за престъпната схема), както и хора, които се грижат за сигурността вътре в организацията.

Интересно е, че мулетата взимат значителна част от парите – до 50%. Те обикновено са наркозависими или хора с финансови затруднения. Въпреки големите суми който получават, при тях рискът е най-голям. Разкриваемостта на „мулетата“ е доста голяма. За съжаление полицията рядко успява да се свърже с хора „по-високо“ в схемата.

Като един пример можем да дадем вече разбита руска организация за източване на дебитни карти, която през 2007г е направила опит за над 15 000 трансакции за 30 минути на стойност над 10 милиона долара, като от тях около 14 500 са били успешни. Общата сума на откраднатите пари е била 9.7 милиона долара. За удара са използвани над 2100 банкомата в 28 държави (общо в 49 града). Виждате, че измеренията на кражбите въобще не са малки.

Този пример е действал напълно по схемата описана в предишната статия. ATM Skimmers устройства са записали съдържанието на магнитната лента на ATM карти, PIN кода е бил записан или „разбит“ (ще погледнем този въпрос по-късно) и в Русия са произведени копия на дебитните карти. Тези копия на карти са изпратени по мулета по цяла Европа и трансакциите са извършени едновременно, за да се създаде ефект на паника.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*