C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* ATM карти

Публикувано на 04 юни 2009 в раздел ОСУП.

ATM картите са по-добре познати в България като „карти за банкомат“. Те могат да бъдат дебитни или кредитни в зависимост от условията на договора ви с банката. Всички ATM карти поддържат международен стандарт ISO/IEC 7810 ID1, който дефинира размери от 85.60 × 53.98 милиметра. Този стандарт добавя и допълнителни характеристики като запалимост, токсичност и др.

В тази статия ще пиша главно относно начините за кражба на ATM карти. На първо време трябва да спомена, че има две възможности за изтегляне на пари от банкова карта – online и offline:

– Online тегленето на пари е най-познато – вкарвате дебитната си карта в устройство, което иска въвеждането на ваш секретен код (наречен PIN код). По този начин работят всички банкомати и повечето магазини. Предполагам, че повечето от вас са запознати с този метод на работа с ATM карти.

– Offline трансакциите дават възможност за изтегляне на пари от банкова карта без въвеждането на PIN код. Това може да стане както в магазин, така и по Интернет. Такива са картите VISA, Mastercard, American Express и др. За сигурността на трансакцията в самия магазин се разчита на записи от видео камери и директния контакт с продавача. За сигурността в Интернет нещата са по-сложни.

От гледна точка на сигурността offline трансакциите са изключително опасни. За осъществяване на трансакция чрез интернет дори не е нужно налично копие на самата карта – трябва единствено номера на картата и секретния трицифрен CVV код. Те за съжаление са отпечатани на самата пластика на картата. Използвайте такива карти само и единствено за пазаруване в Интернет и не ги носете за пазар в магазини, където евентуален мошеник може да добие физически достъп до вашата карта. Все пак в днешно време повечето банки изпращат автоматично СМС при регистрация на нова по-голяма трансакция – така потребителите имат възможност да реагират по-бързо и да блокират злонамерената кражба на пари от тяхната сметка.

Колкото до online трансакциите – там измамниците са затруднени. Освен физическо копие на вашата карта, на тях им е нужен и вашия PIN код.

Краденето на вашия PIN код е трудно, понеже е технически трудно да се дублира клавиатурата на банкомата (но не невъзможно). Затова по-честата практика е да се поставят безжични камери, насочени към клавиатурата. Има обаче и устройства, които буквално се залепят върху клавиатурата (дублират я), което прави и прикриването неефективно.

Кражбата на карти чрез банкомати обаче е по-малкото перо на проблема. Почти всички банкомати вече са оборудвани с видео наблюдение и се проверяват редовно от служители на банката. Банкоматите обикновено се използват впоследствие – когато крадецът има копие на вашата карта и знае вашия PIN код.

Не е изключено (макар и практически нереалистично) дори поставянето на цял фалшив банкомат. При поставяне на картата във фалшив банкомат и опит за изтегляне на пари (тоест въвеждане на PIN код), устройството връща картата и се извинява със съобщение, че „не може да извърши тази услуга в момента“. Истината е, че има дори регистрирани случай, в които фалшиви банкомати дават пари на хората, когато става въпрос за по-малки суми. Тези банкомати дефакто въобще не са свързани с общата банкова система и не правят никакво валидиране на вашия PIN код. Единствения начин да разберете, че сте били измамен е ако забележите, че никой не ви е взел пари от банковата сметка.

Най-масовият случай на кражба на ATM карти е в търговската мрежа. Има два начина – единият е чрез поставяне на четец върху истинско устройство (много подобно на представеното за банкомат по-горе, но по-миниатурно). Понякога измамниците дори правят цяла нова „опаковка“ на електрониката на истинското устройство така, че да може да се вкара допълнителното четящто устройство.

Другият начин е с конкретно фалшиво устройство – подобно на примера с фалшив банкомат, отново не ви взимат пари за покупката, но вашата информация за картата е открадната. Съмнение у вас може да се подбуди ако при по-голяма покупка жената на касата започне да се извинява, че устройството при нея не работи и ви моли да отидете на друг щанд (където е истинското устройство, което е легитимно). Това е така, защото при по-големи покупки измамниците излизат на загуба.

Друг изключително популярен начин е чрез така наречените „mobile ATM skimmers“. Това са миниатюрни устройсва, които измамникът държи в ръката си. Когато вие му подадете картата той я прекарва през устройството незабелязано, а после я слага в истинския апарат. В последствие ви гледа в ръцете, за да научи вашия PIN код.

За нещастие защитата от кражби в търговската мрежа е изключително трудна. Вярвате ли в честността на сервитьорката в ресторанта? А продавачката в магазина за обувки? Проблемът ще се задълбочава с все по-масовото използване на „електронни пари“. С днешното ниво на сигурност на ATM картите единственият начин да сте напълно убедени, че няма да откраднат пари от вас, е като редовно сменяте PIN кода си на банкомати, които познавате като сигурни. За съжаление това е изключително рядка практика при нормалния човек и затова се търсят по-иновативни решения. В по-следващи статии ще се запознаем с технически детайли за ATM картите и съвремените методи за защита на информацията в тях. Ефективна защита в бъдеще ще са ATM картите с чип, но това ще стане тогава, когато магнитната лента бъде напълно забравена.

 



4 коментара


  1. Скоро ще пусна няколко допълнителни статии, с които ще покажа кои са новите методи на защита и какво трябва да изисквате от банката, когато ви издава ATM карта, за да се чувствате по-защитени…

  2. blues_woman каза:

    Ми, то сега и от банкомати пари да не тегля, или пък да взема да ги оглеждам предварително. А като знам какво опашки се заформят някой път, може и да ме набият дето опипвам банкомата :)

    Но, шегата настрана – много поучително четиво.

  3. Само да не доведе до параноя? :)

  4. gergin каза:

    Много полезно.
    Благодаря.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*