C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Митове за газовите уредби

Публикувано на 11 октомври 2012 в раздел Лада Нива.

Темата ЗА и ПРОТИВ газовите уредби е класическа. Стане ли дума, лагерите се надигат и настъпва бурна война (няма какво да лъжа, аз също участвам често). Аргументи има и от едната, и от другата страна. Но в надпреварата за повече аргументи се появяват и такива, които са откровени митове, а дори и глупости. Ще изброя някои от тях, а после ще обобщя темата със стойностните аргументи. Вече съм го правил и в предишна статия, но тук ще се постарая да е по-изчерпателно. Ще става дума само и единствено за пропан-бутан – при метана много неща са различни:

1. Газта е много опасна

Ами не е много опасен пропан-бутана. Със сигурност е много по-безопасна от бензина. Стандартите за безопасност на газовите бутилки и газовите уредби (все пак има наличие на бутилка под налягане) са в ПЪТИ по-високи от този за бензиновите запалителни системи. При евентуална катастрофа да знаете, че газовата бутилка е вероятно най-здравото нещо във вашия автомобил (за това пише по-долу). Мен лично много повече ме е страх от сцепен бензинов маркуч, отколкото от изтичане на газ. Опасни са хората-дебили, а не газовите уредби. Ама те са опасни навсякъде – дори припичайки филийки с тостера вкъщи. Това не е сериозен аргумент против наличие на пропан-бутан в автомобила.

И все пак автомобил с добавена газова уредба няма как да не е по-опасен от автомобил без. И двата имат бензинова система за запалване, а този с газ добавя допълнителни неща, които колкото и да си кривим душата – не са напълно безопасни… Но не, газта не е много опасна!

2. Осезаемо се губи мощност

Енергията в пропан-бутана е по-малка, отколкото в бензина, затова и НЕ е възможно при еднакъв разход (литри) да имате една и съща динамика. Заради по-ниската калоричност със сигурност ще се загуби между 5 и 10% мощност. Затова или натискаме педала на газта повече, или отваряме клапаните повече, т.е. колата със сигурност ще харчи повече спрямо бензина. От това разбира се излиза, че е вярно, че теоретичната максимална мощност на двнигателя се получава на бензин и тя не може да се достигне на газ! Лесно е да се досетите защо – има момент, в който вече не може да се натисне газта повече.

Кога обаче ще се усети това? В реални условия на нормално шофиране, за масовия потребител с нормален автомобил, тази загуба на мощност няма особено значение. При по-мощните автомобили шофьорите дори няма да забележат. Ако някой иска да се състезава по магистралите, или да „изрязва“ другите коли стартирайки на светофарите, тогава вече губенето на максимална мощност ще е реален и важен фактор. За нормален човек, който си шофира човешки, разлика между двете горива практически няма да се усеща. Само при „малолитражките“ (автомобили с маломощни двигатели) карането на газ наистина може да е и практически проблем и „колата да не върви“.

Така, че мощноста наистина пада, но се губи „много и осезаемо“ само за тези, които не са си направили добре центровката на запалването, направили са си настройките „икономични“ и така нататък. Пропан-бутанът, ако трябва да го сравняваме по детонационни качества, можем да кажем, че има по-високо октаново число (103-105) спрямо бензина (95-98), съответно центровката на запалването трябва да се коригира. Освен това настройките трябва да се направят така, че разходът на газ да е с между 10 и 15% по-висок отколкото разхода на бензин. Така ако не сте състезатели и не карате като ахмаци, практически няма да усетите разлика между каране на газ и бензин.

3. Газта вреди на двигателя

Вярно е, вреди. Ама да знаете, че и бензина вреди. Например от газта може да се твърди, че по-бързо горят клапаните. От бензина пък, който е течен, а не газообразен, колата определено страда при студен старт (преди да загрее кондезира и „мие“ масления филм в цилиндрите). Обикновено, за засилване на аргумента от този мит, се дават примери с прецакани коли на половин нормален пробег. Само, че не се споменава, че най-често това се е дължало на каране с бедна смес (от което е имало детонации) – нещо, което е класическо за „икономично настроените“ газови уредби.

Оказва се, че тук имаме половин истина. Вярно е, че пропан-бутана си има кусури. Но пък има и предимства спрямо бензина. При това, поне от личен опит и наблюдение, бих казал, че предимствата на газта са по-силни от недостатъците. Според мен (и не само) с правилно поддържане на системата, на газ може да се получи значително по-малко износване на двигателя, спрямо карането на бензин. Всичко е до правилна употреба и редовна профилактика! Но това важи за всичко, дори за тостера вкъщи…

4. Много е опасно при катастрофа

Няма какво да се лъжем – наличието на газова бутилка в колата не може да води до равна или по-голяма безопасност спрямо нейното отсъствие. Със сигурност при катастрофа ще е по-лошо ако имате газова бутилка, отколкото ако нямате. Така, че това не е мит, а е истина. Аз обаче го наричам „полумит“, защото реално опасността не е никак голяма.

Първо газовата бутилка не избухва току така, нито се чупи току така (говоря за пропан-бутан, който е в обхвата 10-20 атмосфери, а не за метан, който със своите 220 атмосфери си е реално опасен!). Всъщност по-здраво нещо от газовата бутилка вие в колата си вероятно нямате.

Второ и да има изтичане на газ, тя не се възпламенява никак лесно в свободна атмосфера. За да гори, пропан-бутанът трябва да е в точна пропорция с въздуха – и при повече, и при по-малко газ просто няма да се запали. В този смисъл изтичането на бензин е значително по-опасно от изтичането на газ – той се запалва значително по-лесно от газта. Всъщност може да видите, че много коли с газова уредба, с притежатели собственици-хаймани, си понамирисват на „чесън“ откъм коша (пропан-бутана е без мирис, затова допълнително му слагат аромат подобен на чесън, за да се усеща ако изтича), пък тези коли не се запалват под път и над път.

Трето – дори да има изтичане на газ от клапаните на бутилката, плюс пожар в колата (което вече наистина е лошо и е реален минус за наличието на газовата уредба), пак не се стига до избухване, защото газта излиза под налягане (получава се нещо като горелка и не влиза навътре в бутилката).

Така, че опасността не е чак толкова голяма, колкото ѝ приписват. Но си я има! Или казано по друг начин – пестите пари, но си поемате и допълнителния риск. Аз твърдя, че при пропан-бутана този риск е оправдан, защото опасността от газовата уредва не е голяма!

5. Застраховките са по-високи

Не е вярно и едва ли скоро ще бъде вярно. Държавите, в името на екологията и в името на диверсификацията на енергийните източници, насърчават използването на алтернативни горива, като например (както с пропан-бутана) слагат значително по-нисък акциз. Тази политика се следва и при застраховките, които не са по-високи, въпреки принципно по-големия риск, за който писах по-нагоре.

Глупост 1. Има допълнителни такси и в крайна сметка излиза на същата цена

Да, това е откровена глупост. Наистина купуваш бутилка, газова уредба и плащаш за монтаж – това е една инвестиция. Наистина има допълнителни 8 лева при технически преглед. И наистина на всеки 5 години се прави заверка на бутилката. Обаче всичко това, плюс допълнителните текущи ремонти, пак излиза МНОГО по-евтино от карането на бензин. Първоначалната инвестиция се изплаща след около 4000 километра (зависи от разхода на колата). От там нататък сте на чист кяр. Е, ако слагате газов инжекцион (те са много скъпи, но ползата от тях не е кой знае каква), ще се изплати за доста повече (може би към 20000км).

Разликата в цената на горивото е толкова голяма, че този аргумент е безпочвен. Единственият, за който слагането на газова уредба му е нанесла финансови загуби вместо ползи, е този, който въобще не си кара колата.

Глупост 2. Газта е по-кофти, защото като ти свърши горивото не можеш да си налееш в туба

Това ще го четете, и пак ще го четете, и пак, и пак. И ще се чудите как елементарната логика не работи у хората. Първо колите, карани с газови уредби, в 99,9% от случаите са с възможност да карат И на бензин. Затова като ви свърши газта, вие си превключвате на бензин. Е, ако ви свърши и бензина ли? Ами тогава правите точно това, което правят и каращите без газова уредба, когато им свърши горивото – ходят с туба до бензиностанцията, в която си наливат БЕНЗИН. В този смисъл колите с газова уредба имат сериозно предимство – те имат образно казано два резервоара (един с бензин и една газова бутилка), докато другите имат само един!

Вярно е, че не можете да налеете пропан-бутан в туба. Ама и никой не изпитва нужда да го прави. Това не е никакъв недостатък, даже наличието на газова уредба е предимство.

Глупост 3. Колата пали трудно на студено

Да, вярно е – ако палите на газ в много студено време, колата ще изпита сериозно затруднение. Може дори изпарителя да ви замръзне. Ама защо дявол да го вземе ще го правите? Вие просто ще си палите на бензин!

И тук имаме не недостатък, а всъщност предимство! Колите с газова уредба могат да си палят на бензин по същия начин, по който го правят тези без газова уредба, но в допълнение имат екстрата да могат да палят и на газ. Което е чудесно за автомобила в топлите дни (с положителни температури)!

Сега обещаното:

Реални позитиви от наличието на газова уредба:

  • Значително по-евтино гориво е, пести ви много пари;
  • Отделя повече топлина, от което колата достига работна температура по-бързо;
  • Влиза в газова фаза, от което няма неприятния ефект на „миене“ на масления филм по цилиндрите, както става при бензина;
  • Имате дублиране на запалителната система – можете да карате както на газ, така и на бензин. При повреда на елемент на една от двете ще имате резерва, с която да се приберете;
  • Възможен е значително повишен пробег с едно зареждане – пак заради двата „резервоара“. Добре де, реално зареждате два пъти (веднъж на газовата и веднъж на бензиновата колонки), но го правите накуп в една бензиностанция. Ако ви се налага да правите дълги и трудни преходи, никак не е лошо да си имате подобни запаси. Алтернативата при колите, които са само с бензин, е да се носят туби с гориво в багажника. Което е сходно, но по-неудобно (трябва да спирате и доливате) и по-опасно;
  • Пропан-бутана е по-екологично чисто гориво;
  • Не могат, т.е. изключително трудно е апаши да ти източат пропан-бутана от газовата бутилка. При това традиционно колите с газови уредби рядко имат значителни количества бензин в резервоара, от което дори да има кражба, тя не е с такива големи размери, както да ти източат пълен резервоар. Крадците знаят това и рядко нападат да точат гориво от автомобили със стикер „Газ“.

Реални негативи от наличието на газова уредба в автомобила:

  • Газовата бутилка заема място и тежи. Определено се намалява полезните обем и товароносимост на автомобила;
  • Изисква се профилактика и поддръжка на допълнителни части;
  • Не може да паркирате в подземни паркинги;
  • При пожар наличието на газова уредба е по-лошо, отколкото отсъствието й;
  • На някои по-нови коли, с кофти написан софтуер, газовите уредби „объркват“ компютъра и го карат да регистрира грешки и подобни неприятни неща;
  • Намалявате максималната теоретична мощност на автомобила с 5-10%;
  • Минава се на допълнителен преглед за заверка на газова бутилка веднъж на всеки 5 години.

Добри съвети, които ще ви спестят главоболия, ако карате на пропан-бутан:

  • Направете правилна центровка на запалването като за каране с пропан-бутан;
  • Недейте да правите „икономични настройки“ – те само ще ви вредят. Нормалният разход на пропан-бутан е с 10-15% по-висок от този, който ви е бил на бензин. Това е нормално, това целете;
  • Не позволявайте на „майстори“ да ви махат поплавъка за препълване. Газовата бутилка трябва да се пълни на максимум 80% от обема й, за което има един поплавък, който не позволява да влиза повече. Да, губите полезен обем в бутилката ако този поплавък го има. Да, в общия случай не се случва нищо лошо. Но това си е един допълнителен риск, който вие поемате, при това ползата му е само и само да ходите по-рядко до бензиностанциите. При евентуален пожар и пълна газова бутилка, именно тези 20% свободен обем пречат на бутилката да избухне! Това са рамките на температурното разширение на пропан-бутана;
  • След като имате газова уредба и правилно направена центровка, когато ви се наложи да карате на бензин го правете с по-високооктанов. Сипвайте А98 вместо А95;
  • Сложете „по-студени“ свещи! При газта се отделя повече топлина, съответно е хубаво да я отвеждате;
  • При топло време (положителни температури) си палете на газ, при студено си палете на бензин. Ако колата ви не ще да пали на газ – отивайте в сервиз, нещо не е наред (би трябвало до -5℃ да няма проблеми). Ако в сервиза ви кажат, че не може да се оправи – отидете в друг сервиз;
  • „Евросондата“ е много хубаво нещо! Тя има електрически клапан, който спира изтичането на газ при изключване от контакт. Това е много хубаво нещо ако недай боже се случи изтичане на газ по тръбата преди или вътре в изпарителя. Да, вярно е, че все още контролът на ГТП не е достатъчно затегнат, вярно е, че спокойно ще може да намерите начин да си минете технически преглед със стара сонда. Но това са 100 лева, които са свързани с една допълнителна защита (примете даже като застраховка) срещу евентуално запалване на автомобила, което би ви струвало много повече. Преценете си, аз само съветвам;
  • Ако карате Лада Нива, накарайте газаджиите да ви настроят празния ход на 1000-1100 оборота, вместо стандартните (които те правят на другите коли) 800. Ще бъдете много по-доволни;
  • Не занемарявайте обслужването на колата. Проблемите със запалителната система (кабели, свещи, делко) се усещат доста по-трудно при каране на газ, отколкото при каране на бензин. Ако колата ви има проблеми при каране на бензин, но си „работи идеално“ на газ, недейте да си свиркате и да не ви пука. Оправете проблемите!

 



7 коментара


  1. Днес някакъв човек ми се обади по телефона и около 10 минути ме убеждаваше, че в т.1, т.2 и т.3 съм писал пълни глупости. Може да е прав, може и да не е – аз не съм специалист и не желая да се изтъквам като такъв, особено пък в разговори по телефона с непознат човек. Специално прегледах какво съм писал и написах послеписи под първите две точки.

    Ако някой желае да опровергава написаната от мен информация, коментарите под статията са отворени. Истината се ражда в спора. В конкретния случай – в писмен вид.

  2. Николай Караянев каза:

    Напълно съм съгласен,имах Шкода 105L 1985 год. купена монтирах и обикновенна газова уредба /руска/ изминах с нея без проблеми 200 000 км.Сега имам на 300000км. Опел Астра монтирах и газов инжекцион и с добра поддръжка и отношение колата е перфектна,повтарям добро отношение и никакви „майстори“.

  3. mmmmmm каза:

    Само с едно несъм съгласен, кусурите на запалителната система се появяват на газ, а не както е написано на бензин. Това значи, че на бензин може да си работи перфектно, а на газ…хоп проблем. Това е така заради неоходимостта от по-високо пробивно напражение за запалване на газ, отколкото на бензин. За по-добра искра и за да се компенсира това, свещите за газ с 1/10 от мм. „по- свити“.

  4. При начален проблем в свещите/кабелите колата обикновено продължава да си работи на газ, докато на бензин си детонира в гърнето (поради пропуските) значително. Това съм имал предвид като съм писал горното в статията.

  5. ДИМИТЪР ТОДОРОВ каза:

    Как стоят нещата при добавяне на втора газова бутилка. Колко ще излезе с втора ръка бутилка и.т.н.

  6. Газта е занимавка за мизерници каза:

    Средно за България се изминават по 10 000 км годишно, 800 на месец. При два студени старта на ден на бензин и съответното изчакване двг. да загрее, за да се мине на газ, отиват 600 – 700 мл. бензин на ден, което прави поне 20 литра месечно = 50 лв. Отделно от това е разходът на газ, за 800 км 80 литра примерно = 75 лева. Сбор : 125 лева. Ако автомобила се кара само на бензин разходът за 800 км ще бъде с 10 – 15 % надолу, или 65 – 70 литра, около 170 лева. Извод : спестени 40 – 50 лева. За 45 лева на месец е цялата „гимнастика“. Нооо за една година стават 540 лева – да, точно колкото ще са нужни за нови свещи, прочистване на запушените от нагар дюзи и в недалечно бъдеще прегорели уплътнения на клапани. Цялата идея за газта е занимавка за мизерници. Помислете колко диверсии по превозното средство правите за да спестите лев и петдесет стотинки на ден. Струва ли си ?!

  7. Газта е занимавка за мизерници каза:

    Газта има смисъл само при големи ежедневни пробези – ако между две стартирания на двигателя( който са на бензин ) се изминават над 100 километра. Защото всяко стартиране на бензин, и изчакване двигателя да достигне работната си температура, за да се премине на газ, са свързани с разход на бензин – поне 250 грама на стартиране. Два пъти на ден – прави 0,5 литра, или месечно поне 15 литра бензин се добавя към „икономичната“ газ. Което при малки дистанции снижава драстично икономията в рамките на 20 – 30 %. Отделно газта гори по – бавно и прегаря клапани и гарнитури за нула време, на някои марки като Хонда например животът им се скъсява до 30 000 км. И като платите 800 лева за нови къде ви е икономията ? Никъде, ето къде. Газта е занимавка за мизерници и селски тарикати, които искат хем да карат Лексус, хем да плащат разходи като за ФИАТ. Е, не става. Едно е ясно – не купувайте стара кола с газова уредба – тя е карана от чичо Скрудж :-D – който се е стискал за гориво, та за поддръжка да не говорим…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*