C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Видеорегистратор

Публикувано на 02 октомври 2012 в раздел Лада Нива.

Видеорегистраторите са видео камери, които са специализирани за употреба в автомобил. Ъгъла на виждане е широк (обикновено 120 до 130 градуса), обикновено трябва да имат инфрачервени светлини за нощно виждане и задължително записват дата и час на видеото. Разликата с обикновените камери е, че поддържат автоматичен презапис на стари файлове. Избира се дължина на клипче около 5 минути и камерата снима поредни 5 минутни клипчета едно след друго. Когато паметта свърши се изтрива най-първото клипче и се записва ново на негово място. После се изтрива второто и т.н. По този начин се гарантира безконечен запис, като се пазят последните X часа. По-скъпите видеорегистратори имат шок сензори, както и специален бутон, с които последните два файла стават „неизтриваеми“ (реално се преименуват, с което вече не попадат в цикъла за триене). Тази екстра обаче струва доста пари, според мен даже неоправдано много.

Е, и аз се сдобих с един видеорегистратор. Тоест не е мой, а е споделен със съседа ми Стефан – който е на път ще го ползва. Поръчахме го от Китай за скромната цена от 60 щатски долара. Първото нещо, което искам да споделя е перфектната услуга, която получихме от китайския продавач. Работил съм в отдели за техническа поддръжка, но аз лично такава не бях срещал. Ще обясня с хронология:

  • Преди около три седмици си правим акаунт в eBay, харесваме си видеорегистратора и поръчваме;
  • Още преди да разбера кое-какво е по менютата в сайта, получавам съобщение с информация от продавача. Извиняват се, че поръчката ми ще се забави и ще бъде изпратена на другия ден. Причината е, забележете, че в Китай вече е приключил работния ден и куриерите вече не работят. Аз не съм и очаквал пратката да полети на минутата, но както и да е. Казват ми, че ще се получи на 1ви или 2ри октомври между 4 и 6 вечерта на адреса, който съм посочил. Чудя се как знаят кога нашия пощаджия ще дойде, но явно си имат начина. Оказаха се прави;
  • Днес, 2ри октомври в 17 часа следобяд, получих пратката – опакована според всички правила, които трябва да се спазват. Продукта работи, забележки няма;
  • Разцъквам всичко по менюто, работи перфектно, но нещо ми прави впечатление – часа и датата са настроени по китайска времева зона. Не откривам в менюто никъде опция за промяна на дата и час. Хм, засечка (мисля си аз), видеорегистраторите може би са с фиксирано време, за да не стават измами (пак мисля си аз). Пиша e-mail на продавача, слизам да си купя бира. Пред входа срещам приятел, заговаряме се – минават 30 минути. Връщам се – получил съм отговор. Човекът се извинява, забележете, за забавянето на отговора, но в Китай бил някакъв празник, пък било и късно вечер (да, на камерата пишеше, че е към 0:30). Казва ми да отворя диска, който идва с камерата, да отида в директория еди коя си и там пише как се оправя датата и часа. Отварям файлчето – на сносен английски всичко си е описано (слага се файлче time.txt на флаш картата и на следващото зареждане се презарежда от него). Ясно…

Та толкова за китайците. Кога ще ги стигнем? Май няма…

Сега за регистратора. Камерата има приличен дисплей, което е доста важно. С него виждате накъде сте я насочили, а може и да преглеждате записани клипчета.

Car camera - камера за колаХарактеристиките са стандартни – запис на видео в 720p разолюция (може да снима и на VGA), записва на до 32GB microSD карта, поддържа и запис на звук:

Видео РегистраторОбективът на камерата е мизерен – в общи линии нещо подобно на камера за GSM. За целите, за които се използва го смятам за достатъчно – качеството на картината е прилично, че да може да се прочете номер на автомобил, който кара пред теб.

Видео Регистратор - car cameraНа горната снимка всъщност обективът е завъртян наобратно. Може би, за да може да се снима какво става в купето? Не знам, едва ли ще използвам тази екстра. Може са се върти на над 180 градуса, а отделно от това и стойката може да се върти в произволна позиция. В общи линии можете да поциционирате както си искате.

Видео Регистратор - камера за колаВ комплекта се включва зарядно за запалката на автомобил, стойка (лепи се с вакуум за прозореца, при това доста стабилно) и USB кабел:

Видео Регистратор - комплектПодобни устройства са много разпространени в Русия. Там даже хората си слагат и на гредите вътре в купето и назад, за да може да се обхване почти всичко вътре и извън автомобила. Но и там законите са различни от нашите – записите от видеорегистратори са признати в съда. Съответно фрази от полицаите като „и сега какво ще правим“, както и спорове около това „кой е виновен при катастрофа“ няма. За съжаление в България подобно устройство остава просто козметична екстра, с която човек може да си заснеме оффроуд преживяването например. За движение по улицата у нас не носи никакъв смисъл.

 



5 коментара


  1. С пощите никога не съм имал проблеми, да чукам на дърво естествено. С куриери – чат-пат съм излизал извън нерви, ама не сериозно. Например като да ти звъннат в 6 сутринта и да ти кажат с усмивка, че си получил нещото си, а ти трябва да им броиш пари и да оглеждаш стока по пижама…

    Колкото до фирмите – не ми говори. Това да има съответствие с какво има на сайта и какво в магазина е някаква много трудна задача явно. Преди две седмици обиколих целия център, за да търся 2x1GB DDR400 рам и го открих само в магазина, който не беше обявил, че има такава на сайта си. Другите (уж имащи) до един казваха, че нямат, а като им кажа „ама на сайта защо я предлагате?“ ми казват нещо от сорта „абе то тя дет се вика преди малко ги купиха“. Да бе, да…

  2. JvruceR каза:

    Как ме подсети за родните качества в доставката – май бяхме заедно, когато си поръчах бюро от Плесио и то не дойде изобщо. А беше запазено, проверено за наличност и тн. :)

  3. Анонимен каза:

    Кой каза,че не важи в съда ;)

    ––––––––––

    Чл. 189.

    (7) (Нова – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Изготвените с технически средства или
    системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и
    регистрационния номер на моторното превозно средство, снимки, видеозаписи и
    разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния
    процес.

  4. Marfi каза:

    Ей, браво анонимен!

    Ама Фил, верно ако това time.txt се променя… какво важене?

  5. Не те разбрах Marfi – txt файлчето се слага еднократно, за да се свери дата и час.

    Важене за какво?

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*