C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* „Ролбари“ за Лада Нива

Публикувано на 25 юли 2012 в раздел Лада Нива.

В България сме свикнали на всички допълнителни тръбни конструкции по джиповете да казваме „ролбари“. Всъщност те са различни видове и имат различен смисъл (би трябвало да имат и различни имена). Ще се опитам да ги систематизирам.

1. Ролбар – rollbar

Тръба от вътрешната или външната страна по средата на купето (върви по гредите на вратите и покрива). Целта ѝ е ако автомобила се обърне по таван да не се смачка и да не убие човека вътре.

2. Клетка – rollcage

По-добрата версия на ролбара – цялото купе се обгражда с тръбна конструкция. Получава се нещо като „клетка“, затова се нарича и така.

3. Предпазител на решетката и фаровете – bullbar

Тръби, които се слагат над бронята, чиято цел е да предпазват решетката и фаровете от удари в клони. В България най-често хората наричат именно това „ролбари“ въпреки, че нямат нищо общо с преобръщанията (roll).

4. Подкартерна защита – grill guard

Тръби, които предпазват картера от удари в камък. Приложението му е смислено при автомобили с рама (когато е закачен за рамата), а при Лада Нива не е особено полезен – намалява ъгъла на атака. Често се продава в комбинация с предпазител на решетката (но не bullbar – наричат го „pedestrian safety guard“ или „предпазител за пешеходци“ – изнесеното над бронята на снимката долу).

5. Защита на стоповете – lights guard

Малки решетки, които се слагат по стоповете, фаровете и мигачите. Могат да предпазят стоповете от удар с не много голям клон, но за сметка на това може да помогнат да се смачкат ламарините, където е захваната решетката (което ще е по-скъп ремонт от стъкла за стопове). При Лада Нива няма как да се направи смислен „grillbar“ на бронята отзад, защото ще пречи на отварянето на багажника (в старата модификация 2121 с хоризонталните стопове e възможно). Според мен по-добре без стъкла, отколкото със смачкани ламарини. Просто внимавайте при движение на заден ход.

6. Степенки (side steps)

Помагат за по-лесно качване в колата и евентуално предпазват нещо в градска среда. При оффроуд не са много подходящи, защото предразполагат повече към класическото „лягане на праговете“ (в случая степенките).

7. Предпазители за броня – bumper guards

Това са тръби по цялото протежение на бронята или (както ги продават най-често при Лада Нива) ъгълчета в краищата й. Слагат се отпред и отзад, като целта им е да подсилят бронята. По-правилното решение е да се снабдите със здрава броня!

Обобщение

Смислените неща са rollbar/rollcage и bullbar. По-малко смислен (за Лада Нива) е grill guard. Степенките са удобство за качване и пречка при каране по дълбоки коловози. Вместо да купувате скъпи предпазители за броня – сдобийте се със здрава броня (щатната на Нива впрочем не е никак лоша!). А предпазителите за стопове са излишна екстра, които имат повече естетически принос (да казват „хей, гледай тоя е с пълен комплект „ролбари“), отколкото да предпазват смислено.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*