C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Броня за Лада Нива

Публикувано на 03 май 2012 в раздел Лада Нива.

От няколко дни моята Лада Нива се издокара с нова предна броня. Причината никак не е приятна – катастрофа. Старата броня тъй или иначе си беше „кашкавалена“ още като наследство от предишния собственик. Не, че не подлежеше на ново поредно „изчукване“, но реших да се насоча към нова, което е и правилното решение за тези консумативи.

Оригиналната нова предна броня за Лада Нива не е кой знае колко скъпа. В общи линии е на цената на „направи си сам“. Оригиналната броня е алуминиева и честно казано доста добра. Аз обаче реших да пристъпя към „тунинг“. Най-вече стана брагодарение на колегата Владимир Раденков (vladyas), който ме убеди, да пристъпя към тази стъпка.  Ето и резултата – Ладата вече се усмихва:

Предна броня Лада Нива

Захващането се прави на оригиналните буфери. Ъглите по краищата налагат леко рязане на решетката. Ето как изглежда отстрани:

Предна броня Лада Нива погледната отстрани

Всъщност едно от слабите места на оригиналната броня е именно захващането – сравнително слабо е. Затова са сложени две допълнителни подпори. Важно е да не са много здрави, т.е. да могат при удар да се чупят първо те. Все пак не са хванати за рама защото Нивата е самоносеща конструкция:

Подпори за предна броня на Лада Нива

Както се вижда от снимките по-горе – калниците са отрязани. Това поне помага да не се дерат в гумите при попадане в дупка – припомням, че съм с Ласа ОК 144, които са значително по-големи от оригиналните. Бронята следва тяхната линия. Така предницата придобива съвсем нов вид – много от „карантията“ става видима:

Лада Нива - поглед отпред и отдолу

Ето изглед на бронята отдолу:

Броня погледната отдолу

… и отгоре:

Броня погледната отгоре

Към това към ремонта се прибави още изправяне на геометрията, смяна и боядисване на маска (напълно изгнила + унищожена), изправяне и рязане на калник, изкърпване на дупки (изгнило) по задния калник… и т.н. Дали по принуда или не – такива моменти си идват рано или късно.

 



6 коментара


  1. Явор каза:

    Язък за Нивата, грозна карикатура на оригинала. Това си направил…

  2. В смисъл, че вече „не мога да свалям мацки пред дискотеката“ ли? То с Нива тъй или иначе не може :) Естетиката и външния вид на джиповете е последното нещо, което някога ме е вълнувало за тях.

  3. Ники каза:

    А наясно ли си че това което си направил е забранено и опасно и подлежиш на спиране от движение заради модификации по конструкцията?

    Съветвам те да я възстановиш в оригинален вид, иначе може да отнесеш някой акт.
    Замислял ли се въобще какво ще стане с пешеходец при евентуален удар с тази „броня“.
    Сигурен съм че ако не дай боже някой те удари теб или детето ти с такава кола ще оревеш света как нямало ред в България и всеки си прави каквото иска.

  4. „Това, което съм направил“ си минава на Технотест и не е нито забранено, нито опасно. Още по-малко пък подлежи на спиране от движение. На някои, когато бронята е просто кръгла тръба, ги карат да я „облицоват“ с пластмаса. Не знам защо, не съм търсил причината в учебника по сапромат. На пръв поглед разликата е естетическа. Тези, които са си покрити, нямат проблеми.

    Това, което си чул за „безопасността“ се отнася до „евронормите“ – да нямало голо желязо по новите коли (истерията започна 2006г.). Опитаха се да го въведат в няколко държави и се разплакаха, след което се отказаха. Засега май глупостта остана в Италия – ако имаш булбар, застраховката е по-висока. Да „чарджват“ гъзарите с големите джипове сиреч.

    Пешеходец ли? При удар с 40км/ч, всичко по-твърдо от памук му чупи краката гарантирано, а при падането – на късмет къде и как се удари.

    Пластмасовата броня, че някой е решил да я продава е вярно, но единственото по-добро, което прави е самата тя да не се деформира и чупи при прекалено слаби удари. Сиреч да намали щетите по колата на паркинги. Останалите й „екстри“ са само минуси, защото както и да я удариш по-сериозно – изхвърляш и слагаш нова. Няма „изчукване“, няма „подсилване“. Това е – продават стока. А за пешеходците – тя няма абсолютно никакъв принос към тяхната сигурност.

    Броните предпазват колата, а не пешеходците. Колкото и да се опитват да рекламират и продават „safety“ – не им се получава, все още има разумни хора. Ако имаше някакво значение, щяха да правят броните гумени и с пружини. Обаче това пак няма да помага на пешеходеца! Той тежи 100 килограма, колата е 2000.

  5. brigante каза:

    много по-добре и по-здраво е станало отколкото оригиналната броня…за тези които не знааят, това се казва ролбар за джиповете:) повечето джипове си имат ролбарове и това си е напълно законно…може по-нататък да си направиш „ролбара“(е, не ти е точно това) и нагоре пред решетката както си му е реда:) то не се прави, за да блъска пешеходците, а да предпазва радиатора и долу моста при оуфроуд карането:) пластмасовите „брони“ не предпазват пешеходците хахаха т’ва няма как да стане:) слагат ги, защото са по-евтини и самият дизайн на колата изглежда по-добре…

  6. В България е прието на всички тръби по колата да се казва „ролбар“. Всъщност не е така:

    1. Ролбар (ROLLbar) е тръба от вътрешната или външната страна по средата на купето (най-често върви по гредите на вратите и покрива). Целта му е ако автомобила се обърне по таван да не се смачка и да не убие човека вътре;

    2. Ролкейдж (ROLLcage) е продължение на ролбара, но по цялото купе. Все едно го обхождате цялото с допълнителни тръби. Използва се при състезания, когато обръщанията са мощни;

    3. Грилгард (GRILLguard) са тръбите, които се слагат над бронята пред решетката. Служат най-вече да предпазват фаровете от клони и да не се чупи пластмасовата решетка (пак от клони). В България хората масово казват именно на това „ролбар“;

    4. Булбар (BULLbar), както говори името му, е под предната броня и служи да предпазва картера. Аз лично не ги харесвам, защото намаляват клиренса. Има смисъл ако е хванат за рамата на колата, но понеже Нива няма рама – става безсмислен;

    5. Защита на задните стопове (lights guard) са малките решетки, които се слагат на задните фарове. Успешно предпазват от удар с топка, ако около колата играят деца… и май нямат друго смислено приложение. Аз лично предпочитам да се счупи стопа, отколкото да се смачкат ламарините (каквото се случва при удар от дебел клон);

    6. Предпазители на бронята (Bumper guards) са обикновено ъгълчета, които се слагат в края на бронята, за да я подсилят. Според мен също ненужна работа;

    7. Степенки до праговете (side steps) се слагат вместо праговете хем да направят степенка за по-лесно качване в колата, хем е тръба, която е по-корава при удар. Не ги харесвам, защото класиката е „окантарване на степенките“ :)

    Може да драсна една статия по темата и да сложа снимки.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*