C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Изкривена чашка на задна пружина

Публикувано на 22 август 2012 в раздел Лада Нива.

Миналата седмица DesertAnt ми закърпи една „брадясала“ (в смисъл мноооого стара – откакто имам колата) дупка зад задния десен калник. Всъщност тя беше малка, но когато веднъж натиснах калника в по-дълбока яма – той просто си падна и отдолу лъсна голата истина. Като изключим липсата на червена боя – всичко стана за един следобяд и много прилично:

Изкърпена дупка на Лада Нива

Ето и снимка от „същината на проблема“:

Изкърпена дупка на Лада Нива 2

Както виждате тази скоба за теглене е присаждана допълнително (оригиналната явно е била изскубната) от предишния собственик. Сложена е доста зле и не може да се използва. Аз това си го знаех и от преди.

Когато всичко стана готово обаче лъсна още един проблем – гумата от дясно беше на два пръста от калника, а от ляво – цели четири! Кратък оглед и се видя откъде идва – изгривена чашка на задната пружина, от което цялата пружина се изкривява (доста опасно при това). DesertAnt я изправи с крик и остана горе долу в това положение:

Чашка на пружина

Причината – миналата година едни „майстори“ ми смениха и четирите пружини (тях подозирам). Та този болт на задната надлъжна щанга, който на снимката стърчи назад, беше обърнат да стърчи напред (по-лесно се слага така, защото иначе колата трябва да се вдига на крик). Явно въпросните „майстори“ са си спестили малко труд. При шосейно шофиране проблеми няма. При по-големи ходове обаче въпросния болт опира в чашката на пружината… Съответно я е скъсал и я е огънал. Бяха скъсани две от трите заварки. Изобщо опасна работа, а аз въобще не съм забелязал.

Както и да е. Дядо Владо ми завари чашката, а у мен остана още едно нещо, което да знам – болтът на дългата напречна щанга отзад трябва да се слага с главата към пружината и в никакъв случай наопаки. Да се чудиш на руснаците защо не са измислили шлиц така, че да не може да се слага наобратно. Остана и един въпрос – как така на техническия преглед успяха да видят „незатегнат болт на паразитния хебел“, а пък не видяха изцяло крива чашка на задната пружина…

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*