C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Автомобилна екипировка „за извън пътя“

Публикувано на 25 ноември 2011 в раздел Лада Нива.

Какво трябва да носим в колата си, когато тръгваме на „разходка“? Отговорът е еднозначен – всичко! А следствието е, че винаги сте забравили това, което най-много ви трябва. И все пак можем да се подсигурим донякъде.

  1. Стандартен комплект: Аптечка, зареден GSM, зарядно за GSM от запалката на автомобила, въже за теглене, гедоре, гаечни ключове, крик, резервна гума, светлоотражателна жилетка, отверки, клещи и т.н. – това, което всеки автомобил има по принцип.
  2. Резервни части: При бензиновите коли – пълен комплект на запалителната система (капачка и палец на делко, свещи, кабели, бобина, комутатор). От там насетне – колкото повече, толкова по-добре. Едва ли ще си носите резервен кардан (какъвто имах аз на задната седалка няколко месеца), но знае ли Господ какво ще ви потрябва? Със сигурност Луцифер има нещо общо с тенденцията „това, което го нося резервно, никога не се разваля, а това, което нямам – задължително“.
  3. Гайки, болтчета, тел, скоби: Имайте една чанта с всякакви „метални боклуци“. Дори най-абсурдните неща понякога получават спасяващо приложение.
  4. За копаене: Носете си лопата, по възможност две (и за „щурмана“ ви). Кирката няма да е излишна също. Малките такива са удобни за под седалката, за сметка на това ще ви боли гърба след работата. Дано не ви се налага.
  5. За сечене: Важно е да имате брадва въпреки, че трионът може би върши по-добра работа. Използват се при паднали клони/дървета. Носете втора, за да не се мъчите сам.
  6. Огън: Винаги е добре да имате суха хартия, пълен кибрит и по възможност хубави подпалки. Никой не знае кога, как и къде ще закъсате, а може да стане студено.
  7. Зимата храна, лятото дрехи: Лято е, жега, трябват ли ви топли дрехи въобще? О, да! Трябват ви! Лятото не се тръгва без дрехи, а зимата не се тръгва без храна! Стар, класически, изтъркан планинарски лозунг, който се спазва, а не се коментира!
  8. Ботуши: Освен ако не се радвате да си каляте краката до коленете разбира се.
  9. Дъска, парчета дърво за подлагане: Трябва ви материал както за подлагане под гумите, така и за подложка на крика. Трябва да са плоски, а такива сред природата се намират трудно, затова си носете.
  10. Карта, Компас: Романтично е да карате през нищото, но в някой случай може да ви се наложи „да се намерите“. GPS-ите имат хубави „оффроуд карти“, а България е малка държава – лесно ще се справите с такава джаджа. А ако нямате излишни пари за такъв „лукс“ (утвърдително продължавам да нямам и да не искам да имам GPS) – не е лошо да имате поне бусола и карта, за да осъществите някаква посочна навигация. Компасът използвайте далеч от колата – тя променя показанията му.
  11. Челник: Не само ви трябва светлина, а ви трябва светлина с добре заредени батерии. Изключително важно е да имате челник!
  12. Помпа: Впрочем две на брой – мързелива (електрическа) и крачна. Причината – електрическите обичат да изгарят, а малкото от тези, които уж не го правят са прекалено скъпи и пак уж не го правят(в тази икономика – такива обстоятелства). Имайте резервна крачна помпа.
  13. Резервни вътрешни гуми: Понякога резервната гума не стига и изпадаме в колапс. Носенето на поне една вътрешна гума не заема особено пространство, а е много полезно при тежки закъсвания. При сериозно сцепване на външната гума има един сериозен „трик“ – спуканата стара вътрешна гума я разрязвате и я „разстилате“ по цялото протежение от вътрешната страна на външната гума. След това слагате резервната си вътрешна гума върху нея.  Монтирането става внимателно, за да не разместите „подложката“ и после помпате здравата вътрешна гума. По този начин дори тежко сцепена външна гума ще издържи по-дълго. Допълнителни подложки при сцепеното място също не са излишни.
  14. Щанги – две на брой: Ахааа, значи имате резервна вътрешна гума, ама нали някой трябва да демонтира гумата от джантата и после да я върне? За целта ви трябва не една, а две щанги. Носете ги! Не се скъпете да са прекалено къси, но и не прекалявайте.
  15. Спирачна течност: При теч не е зле да имате допълнително течност поне за аварийно прибиране.
  16. Туба: Ако ви изтече антифриза ще трябва да търсите вода. Ама тя не се носи в джобовете, нали? Трябва ви голям съд. Може да ви потрябва и за друго – бензин например.
  17. Вериги: По принцип само зимата, но не ви пречи да ги имате целогодишно. В много хлъзгава кал и закъсване с буксуване може да рискувате с тях.
  18. Втори крик: Малък, хидравличен. Използва се с подложка, за която говорих по-горе. Целта му е да се подлага при затъване.
  19. High-lift jack: Много хубав гигантски крик, с който дори можете да обърнете колата си обратно на гуми ако тя се преобърне настрани например. Естествено стандартната му употреба е за доста по-леки случаи. Колата трябва още преди това да е подготвена със специално укрепени места за неговото захващане. Много ефективни са куките за захващане за джантите на гумите (да е жив и здрав Стефан, че ни светна за тях).
  20. Бушони и крушки: Бушоните ясно за какво, а крушките – ако ги изпочупите ще искате все пак да се приберете, а това обикновено включва и минаване по цивилен път. Всяка кола впрочем трябва да има пълен резервен комплект бушони и крушки, независимо дали кара извън пътя или си е лек автомобил.
  21. Резервен ремък: Да, това също всяка една кола трябва да има, независимо къде се кара.
  22. Кабели за запалване с помощ от друг автомобил: Дебели и достатъчно дълги, а не ментета купени от бензиностанция. Направете си ги сами като вземете възможно най-дебел кабел и съответно щипки от електрожен.
  23. Бандажна лента: Може да ви спаси временно при теч от тръба по охладителната система. Наличието на подобна здрава лепяща лента е препоръчително.
  24. Изолирбанд и сноп жици: Възможно е да ви се наложи да правите „времянки“ по ел. инсталацията на колата.
  25. Пера за чистачки: Носете си по две или повече резервни пера за предни чистачки в случай, че основните се прецакат. Не е приятно да карате в „кална баня“ без чистачки.

Какво друго, какво друго… Ами няма излишни неща. Ако се сетя нещо ще добавям впоследствие.

 



Един коментар


  1. stan каза:

    точно така ! Потвърждавам. Изчерпателен списък ! :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*