C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* 100 години Славия София

Публикувано на 10 април 2013 в раздел История.

Днес спортен клуб Славия София чества своята 100 годишнина. Чудесен празник за клуба с най-здрави корени, традиции и с история, от която може само и единствено да се гордее.

Юбилейна емблема на Славия София

Юбилейна емблема на Славия София

Специално благодаря и поздравявам инициативния комитет „100 години Славия“ за изключителните усилия, които положиха, за да бъде издадена книгата „Хрониките на Славия (1910-1944)“. Естествено най-специални благодарности давам на автора Николай Кръстев. Тази книга е уникална не само за клуба, а и за спортната общественост в България като цяло – написана професионално, стъпила изцяло на документи и факти (а не на митове и политически лъжи), и не на последно място – написана изключително обективно, без автора излишно да влияе с личното си пристрастие или да преиначава факти, за да ги прави „удобни“. Определено закупуването на „Хрониките на Славия“ беше най-добрия подарък, който съм си направил тази година. Скромната цена от 15 лева никак не отива на иначе луксозното издание – реално трябваше да струва в пъти повече. Препоръчвам този спортен учебник по история на всеки, независимо дали е привърженик на Славия или не се интересува от спорт. Препоръчвам го дори и на привържениците на други спортни клубове. В тази книга има изключително много какво да се научи за ентусиазма, морала и мъжеството в спорта на България по онова време. Нещо, което определено ни е нужно днес (не само в спорта, а навсякъде).

На 10 април 1913г. се обединяват спортните клубове „Ботев“ и „Развитие“, като се написва Протокол №1 от първата протоколна книга на новия спортен клуб Славия. Днес, 100 години по-късно, спортистите и привържениците на този клуб могат само да се гордеят, че имат най-добрата школа в България за почти всички видове спорт.

 



2 коментара


  1. Мартин каза:

    О с кеф ще си я взема, беше ли на концерта, предполагам я има по книжарниците?

  2. Има я в един сайт – fenshop.bg

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*