C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* За личният живот на гения Алберт Айнщайн

Публикувано на 24 януари 2021 в раздел История.

Всички знаят кой е Алберт Айнщайн, но малко хора знаят какъв е бил семейния му живот. В тази статия ще преразкажа накратко за любовните му афери и семейните му взаимоотношения.

Милева Марич, сръбкиня, е била състудентка на Айнщайн. В университета те заформят любовна връзка. След като Айнщайн започва своята преподавателска кариера, двамата се женят през 1903 г. Преди женитбата си имат дъщеря – Лизерл, – а по-късно двама сина – Ханс Алберт и Едуард.

Дотук звучи добре… но… не е така…

Дъщерята Лизерл Айнщайн никога не вижда с баща си и той никога не вижда нея. Родена е в началото на 1902 г. в Сърбия и е изоставена при родителите на майката в Нови Сад. Предполага се, че по-късно е дадена за осиновяване и вероятно малко по-късно е умряла.

Синовете на Айнщайн имат по-добра съдба. Ханс Алберт е роден 1904, а Едуард през 1910 – четири години преди семейството да се премести да живее в Берлин…

… за кратко…

Милева Марич се завъръща обратно в Швейцария заедно с двамата си сина и напуска Айнщайн, защото открива, че той ѝ изневерява…

… с първата си братовчедка по майчина и втора братовчедка по бащина линия Елза Льовентал…

След като живеят разделени за 5 години, най-накрая Марич и Айнщайн се развеждат. Алберт се жени за братовчедка си Елза през 1919 г.

За да не бъде по-малко скандално, след смъртта на Айнщайн са открити писма, от които се разкрива, че междувременно той е имал продължителна любовна афера с Мари Уинтелър – неговата първа любов от детството – и кратка любовна афера с… доведената дъщеря на братовчедка си Елза…

Все пак бракът му с Елза укрепнал. Двамата емигрират в САЩ през 1933 г. За нещастие Елза умира от бъбречна недостатъчност три години по-късно – 1936 г.

Малко по-рано – през 1930 г. – малкият син на Айнщайн – Едуард – е диагностициран с шизофрения. Неадекватни лекарствени терапии съсипват физическото и психическото му здраве. На няколко пъти лежи за по няколко месеца в болница. Майка му Милева стои неотлъчно до него до края на живота си – тя почива 1948 г. От там насетне до 1965 г. той е „институционализиран“ – живее в лудница. Алберт Айнщайн не го посещава нито веднъж (Алберт Айнщайн умира 1955 г.).

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*