C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Свинско печено за Нова Година

Публикувано на 01 януари 2011 в раздел Храна.

На Нова Година традиционно се яде свинско месо. Тази година не направихме изключение. Взема се хубаво парче обезкостено месо от бут – малко над един килограм. Реже се на филии, но не докрай, а по следния начин:

Овкусява се със сол и червен пипер (на принципа „да има!“). След това се нарязват морковите на лентички:

След което се слагат в нарезите:

Същата процедура се повтаря с киселите краставички. След това цялото това нещо се обръща наобратно (бъдете сръчни и не разпилявайте!) в йенски съд:

След това отваряте бутилка бяло вино и отливате една чаша. В случая бялото вино беше гръцко, подарък от добрия ми приятел Мартин Линков от преди две години (явно вече „отлежало“), а чашата е подарък от друг мой приятел Мишо и е брандирана с The Exploited (ако нямате такава чаша, то вероятно яденето никак няма да ви се получи, но такъв е живота):

Естествено изливате виното в йенската тенджера:

След това ви трябва една кафена чаша зехтин:

Нея също излейте в йенската тенджера. Остана лесното – трябва да оставите свинското да се пече във фурна около 2 часа на 200 градуса. Нашия капак на йенската тенжера се счупи и затова импровизирахме по следния начин с фолио:

Междувременно се погрижете за украсата и красотата на масата. Например така:

След като се изпече се получи на пръв поглед неугледно:

Когато се обърне обаче придобива по-естетически вид. Добавете варени картофи и ще се получи така:

А казах ли нещо за новогодишната баница с късмети? Е, тя си е съвсем нормална баница със сирене:

… но за късметите трябва да се сподели нещо важно. Аз спазвам традицията от баба ми, която винаги казваше, че не може винаги късметите да са добри. Тъй де – ако има само добри късмети, то се губи интригата. Така, че аз собственоръчно написах 5 добри (късмет във всички начинания, пари, здраве, спорна работа и любов) и 5 лоши (мързел, разточителство и гуляй, лентяйство, прахосничество и пиянство с разврат) късмета. На мен тази година ми се падна здравето… а така силно исках разточителството и гуляя, който се падна на Милена :) :) :)

 



3 коментара


  1. lilia каза:

    То се знае че съм карък.

  2. Мартин каза:

    Наздраве и за много години! Хареса ли ти винцето :) Две години да отлежава, малко се пие в твоята къща ;)

  3. Е, то подарените вина не е голяма хвалба, че са употребени за готвене, но оправданието в случая е, че беше само една чаша, а другото си го пийнахме на един дъх. Чудесно вино. Не съм разбирач, но ми хареса. Следващия път да донесеш пак :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*