C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Питка с паричка

Публикувано на 01 януари 2011 в раздел Храна.

Покрай коледните и новогодишните празници имаше много гощавки, ядене и пиене на корем. На Бъдни Вечер естествено основно внимание получава питката с паричка. Ето как я направихме:

Смесват се 2 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, 2 чаени чаши вода, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, малко пакетче мая и малко под 1 килограм брашно (всъщност дозата е „колкото поеме“ и брашното не се изсипва накуп, а се добавя по време на месенето). Сместа се меси и се оформя като питка (не забравайте да добавите паричката!). Пожелание може да се украси с по-малки топченца. Ние го направихме така:

Преди да се поставят фигурките се намазва се отгоре с разбит жълтък на яйце. Самите фигурки не се мажат с жълтъка. Те обаче може да се намажат с кисело мляко:

Питката се пече на 200 градуса за 35-40 минути във фурната. При нас се получи ето така:

На масата естествено се подреждат и другите постни ястия. Някои от нас вече нямаха търпение и отдавна бяха седнали:

А на кой се падна паричката ли? Всъщност беше пълна драма! Разчупих питката на четири парчета – едно за мен, едно за Милена, едно за кучето и едно за къщата. Веднага разчупихме нашите две… и вътре нямаше нищо. Внимателно чупих залци на кучето и ги проверявах – в това парче също нямаше паричка. Разчупих парчето на къщата… и там също нямаше паричка. ШАХ!

Започнахме да се чудим, даже поровихме в кофата за боклук, където Милена беше изхвърлила малко парче излишно тесто. И там не беше. Опипах всички останали парчета с ръце и вече бях убеден, че паричка просто не е сложена… Все пак се оказа, че паричка имаше. След като изядохме буквално цялата питка – паричката се оказа в парчето за къщата и се беше скрила в последната останала коричка.

Това обаче не е краят на историята. На другия ден търсих паричката на двора пред блока. Причината – беше изтупана заедно с трохите от покривката. Е, намерих я. От тогава досега не се е крила и не е бягала. Държа я под око!

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*