C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Кофа таратор по Стубленски

Публикувано на 01 август 2010 в раздел Храна.

Намираме се в държава член на Европейския Съюз през 21 век или по-точно в края на юли 2010г.  Няма вода от три дни и няма да има още седем. „Голяма авария“ имало… Съмнително такива аварии през зимата има рядко, а лятото са константа. Дали има нещо общо с поливането на дворовете? Този въпросен ден обаче няма не само вода, ами и електрически ток! От което е последвало, че няма и мобилни телефони. А стационарни тъй или иначе няма. Познахте – държавата се нарича „България“.

Купонът започна по тъмно и на тъмно. По едно време късно вечерта токът дойде. Вече беше късно, защото  компанията беше започнала да прави таратор. Много таратор. В промишлени количества!

Започва се с белене на чесън… много чесън:

Прилежно сортирайте скилидките в купичка:

Продължете с късане на копър… много копър:

През това време някой трябва да смачка чесъна. Не, не си играйте да го дробите с нож. Използвайте по-модерни сечива на труда:

Следва най-важното за един таратор – водата и киселото мляко. Много вода и много кисело мляко. О, почакайте – ама ние нямаме вода?!? Домакинът обаче успокоява компанията:

– Не се притеснявайте, имам газирана вода. Ще стане резняк, все едно млякото е леко вкиснало. То и без това млякото е менте и не вкисва – така ще прилича все едно е истинско!

Речено сторено – в една огромна тенджера, която всички наричат „кофа“, се смесват няколко кофички кисело мляко с газираната вода:

Нарязват се на ситно краставици и се смесват с газирания айрян. Добавяте копъра и чесъна, добавяте няколко лъжици сол и имате „кофа таратор по Стубленски“. Не, не го правете по този начин ако имате тази възможност. Не е хубав – определено газираната вода пречи. Както пречи и липсата на ток. И липсата на вода. И липсата на телефон. И наличието на киселото мляко, пардон „български йогурт“, менте. Но все пак не забравяйте едно изключително важно нещо – каквито и неволи да има, каквито и проблеми да има, каквато и простотия да става, вие все пак спазвайте следната заповед:

П.П. За салатка към ракията можете да си опечете малко чушки… Само ако притежавате газова горелка (напомням пак – ток няма!):

Още по темата: шести ден без вода в област Монтана

 



2 коментара


  1. Определено няма да пробвам с газирана вода:D

  2. Тихомир Ипотпалиев каза:

    Хубава и гневна статия.! Поздравления

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*