C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Как да изберем факс апарат?

Публикувано на 28 ноември 2012 в раздел Факс.

Стандартния факс апарат може да приема и предава графични изображения, да копира отделни листове, да управлява телефонния указател, да управлява различни списъци за разпращане. Всеки факс се състои от сканиращо устройство, принтер, модем за предаване и приемане, и телефонен апарат. Някои от по-скъпите модели имат и интерфейсна платка за връзка с компютър.

Добрите факс апарати имат памет между 300 и 400 листа. Това позволява да се приемат и запазват документи дори когато хартията се е свършила или да се съхраняват документи за различни групи разпращания. По-скъпите апарати автоматично различават гласовото от факсимилното повикване.

Почти всички, ако не и всички апарати, имат ограничители на максималната дължина на предаваното или приеманото съобщение. Идеята е да се ограничи например хулиганско поведение. Такива действия са например изпращане на факс съобщения от стотици безсмислени страници. Някои апарати имат и защита от някои често срещани злоупотреби като например изпращане на напълно черни страници, целящо изхабяване на тонера на получателя.

Съществуват миниатюрни модели на факс апарати, които са способни да работят в състава на мобилните офиси, и да се захранват направо от автомобила.

Преди да изберете факс апарат, най-напред трябва да се избере дали факса да е монохромен, или цветен. Цветни са тези от Група 4, а черно-бели са от Група 3. Факс апаратите от Група 4 могат да приемат съобщения от апарати работещи с Група 3, като в този случай просто печатат монохромно – черно-сиво-бяло. Трябва добре да обмислите дали наистина имате нужда от факс апарат от Група 4 – практиката показва, че не са много потребителите, които ги използват, т.е. вие рядко ще получавате цветни факс съобщения. За сметка на това консумативите на цветните факс апарати са значително по-скъпи.

Телефонните свойства на факса могат да включват функции като повторен набор на номера, телефонен указател, памет за избиране на номера само с един бутон, високоговорител, телефонен секретар, режим за тонален набор, регулиране на силата на звънене и др. Телефонната слушалка може да е жична, или безжична. С други думи факс апарата играе ролята и на база на радиотелефона.

След това трябва да се определи формата на използваната хартия: ролка, или стандартен лист А4. Отделните листове са по-удобни в повечето случаи, но ролката е значително по-евтина.

За апаратите с ролка трябва да се провери има ли автоматичен нож, който да отреже хартията след края на съобщението. За апаратите с отделни листове гледайте обема на касетката за хартия. Колкото по-голяма е тя, толкова по-рядко ще се налага да добавяте нова хартия.

Избора на формата на хартията в значителна степен предопределя и избора на типа на принтера. Термохартиените и термопреносните принтери работят с ролки, а мастилено-струйните и лазерните принтери обикновено работят с обикновенна хартия на листове.

Най-евтини са апаратите, печатащи на термохартия. Те се нуждаят единствено от ролката специална хартия, на която специална термолинийка изгаря точките на изображението. Друг консуматив няма. Но за сметка на това копията са с ниско качество и избеляват бързо, особено под слънчева светлина. Макар, че това е остаряваща технология, все още има практическа употреба.

Факсовете с термопренос също печатат на специални ролки. Качеството на изображението е сравнимо с лазерните. Докато рулона се пренавива от една ролка на друга, термолинийката нагрява точки от специалната повърхност. А ролката може да се използва повторно.

След тях са тези с мастилено-струйни принтери. Печатат на листове хартия, също като обичайните компютърни принтери. Качеството на изображението е високо, но листа изсъхва относително бавно, така че е възможно замазване. Консумативите и поддръжката на печатащите глави, особено на цветните, е скъпа, а надеждността им е ниска. Разхода на специалните мастила е висок. Често се случва и запушване на дюзи на принтера, така че търсете такива, при които дюзите са сменяеми.

Макар че лазерните апарати са най-скъпи, като че ли се оказват икономически най-изгодни. Качеството на копията е високо, мастилото (на черно-белите!) е евтино, и могат да печатат много страници с едно зареждане. Себестойността на копията се оказва най-ниска.

Поинтересувайте се за възможностите за смяна на барабана на лазерния принтер на факс апарата. Там има огледало, което с времето загубва качествата си и започват да се появяват неприятни черни линии по листата хартия (обикновено в двата края). Затова е много важно да има възможност за подмяна или ремонт. При някои лазерни принтери (със сигурност има такива на Canon, за други не сме се интересували) мастилницата се продава като част в комплект с целия барабан. Canon ги наричат „All-in-One cartridge“. Цената на оригинален консуматив от този тип е очаквано значително по-висока, но за сметка на това можете да спестите значително количество пари ако се възползвате от възможността да допълвате мастилниците с неоригинално мастило, като няма да имате притеснение, че лошо мастило може да повреди вашия принтер. Ако това стане, просто ще си закупите нов оригинален консуматив. Освен това се лишавате от „удоволствието“ да изхвърлите стар принтер, защото барабана се е повредил, а за ремонт ще ви искат повече пари, отколкото за нов. Последното е много често срещана практика.

Избягвайте принтери към факс апарати или изобщо каквито и да е принтерни устройства, които имат защити за разпознаване на оригинален консуматив. Дори да сте от хората, които предпочит да използват винаги официалните консумативи, обикновено ще достигнете до един „хубав“ ден, в който ще се окаже, че „моделът е остарял и вече не се обслужва“, с което и оригиналните консумативи също ще започнат да изчезват. А ако печатащото устройство има подобна защита, можете и сами да прецените какво следва от това. Не са малко печатащите устройства, които са били бракувани напълно изрядно работещи поради подобни маркетингови трикове.

Автор: Стефан Козаров
Редактор: Филип Петров

 



2 коментара


  1. MilenG каза:

    С навлизането на електронната поща, необходимостта от факс апарат намалява и в някои офиси той отсъства напълно. Алтернативите при този избор са:

    1. Въобще да не се ползва факс,а в случай на нужда да се търси приятел. Не-лош вариант, ако бизнесът ви не е голям и/или контрагентите ви са модерни фирми, извън областите, където факса се използва често (например международен туризъм).

    2. Да се използва факс-модем + софтуер върху PC. Това е метод, който лично съм пробвал преди 15-20 години. За изпращане върши работа, но за получаване е малко по-сложно – трябва PC-то ви да е в бойна готовност по всяко време.

    3. Да се ползва услуга за online факс. Има много такива услуги. Пробвал съм услугата efax.com . Един от начините по който тя работи е да конвертира имейлите към факсове и обратното. Например може да изпратите емайл към факс, просто като сложите в адреса за получаване: 35923456789@efax.com . Също така, може да получите виртуален номер (български) на който като ви изпратят факс, вие го получавате като имейл. Недостатък на тази услуга е твърдата месечна такса и трудностите, които ще изпитате ако искате да се отпишете (само чрез разговор с оператор).

    4. Да се поддържа софтуерен факс-сървър. Не съм използвал този метод, но вероятно в близко бъдеще ще пробвам факс-сървъра HYLAFAX. Изглежда, че може да използва няколко факс-модема (в т.ч. и виртуални модеми осигурени от телефонна централа Астериск). По същество предлага подобни услуги от типа на efax.com, само че може да се инсталира на собствен сървър и да се интегрира с друг съществуващ софтуер.

  2. За интернет факсовете ще пиша по-късно. Тази тема е за факс апарати.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*