C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* С една Update заявка и преминах към XHTML 1.1 Strict

Публикувано на 22 март 2013 в раздел ХHTML.

Още в началото, когато започвах да пиша в дневника, използвах един стар вреден навик – когато слагам връзки към други сайтове ги отварях в нов прозорец. Това разбира се го правих с target=“_blank“ на <a> таговете. Този навик ми беше останал от зората на скромните ми „дизайнерски умения“, когато браузърите не бяха много умни и отварянето на връзките в нов прозорец (тогава нямаше табове) изискваше минимално, но все пак усилие. Да, било е много отдавна, вероятно средата на 90те.

Този лош мой навик ме повлече да използвам XHTML 1.1 Transitional, а от там насетне ме принуди да остана на него. А от много време исках да мина на Strict. Не, че ще спечеля каквото и да е, просто обичам технологията да ми пречи да правя „мърляви“ работи. Още повече, че поради все още неясна за мен причина Internet Explorer не обича елементарния ми „уеб дизайн“ в Transitional вариант – проста смяна на Doctype в Strict кара IE да изобразява менюто на сайта ми коректно, иначе имаше малко (e, незначително) разминаване. Аз всъщност тук използвам една много стара темичка наречена Whitewash, която с времето модифицирах, преправих, обнових (до новите стандарти на WordPress) и… практически вече по-голямата част от сорс кода е лично мой.

Мързелът е голяма сила. Минаха години, преди да се реша да влезна в MySQL и да изпълня следната заявка:

UPDATE wp_posts 
SET post_content = REPLACE (post_content, ' target="_blank"', '');

Не било трудно, но някой трябва да го направи. На още едно място (в статична страница) случайно намерих и един target=“_self“ и това беше. От тук насетне сайта се валидира и към Strict стандарт. И Internet Explorer показва сайта правилно. Още един „бъг“, който още повече ме мързеше да оправям.

Това ме подсети и за едно друго нещо, което наскоро ми се случи. Купих си нов монитор, който поддържа HD разолюция – 1920×1080. Допреди това бях с CRT монитор на скромните 1280×1024. За хората, които използват все още малки екрани, ще ги попитам – знаете ли каква огромна част от уеб сайтовете изглеждат отвратително на висока резолюция? Дизайнерите изглежда се фокусират изцяло в едната посока – да направят дизайна достъпен за малки резолюции (малки монитори преди, мобилни устройства сега), но не се сещат за това „какво би станало ако сайта се отвори на екран, който е по-голям от този, на който разработваш сайта“. Срам не срам и моя дневник беше така. На ниските резолюции добре, но на високите – една тънка ивица в средата на екрана и две огромни бели ленти от ляво и дясно. Елементарно оразмеряване с relative вместо fixed размери в CSS-а. Сега е една идея по-добре. Поне така си мисля :)

 



4 коментара


  1. Иван каза:

    На лаптопа съм с 1024х768 и имам невероятното желание да убия тоя дето е измислил в phpMyAdmin да се ползват диалозите от jqueryui. Не се събират посмъртно в десния фрейм на админа на тази резолюция.

  2. Аз PHPMyAdmin не съм го използвал доста отдавна… Всичко в конзолата правя. Последният път когато го отворих, не можах да го позная – помислих си, че съм сбъркал приложението :)

  3. Марто каза:

    Иване, в phpmyadmin има настройки и по свой вкус и резолюция можеш да изключиш всички ajax тъкованици.

  4. Иван каза:

    Да си жив и здрав, Марто! Никога не би ми хрумнало че UI фийчърите ще се изключват с „disable ajax“.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*