C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Обучението при най-бедните

Публикувано на 24 февруари 2010 в раздел Политика.

Когато се повдигнат по телевизията и медиите въпроси за възпитание и образование на определени социални групи, особено тези живеещи в пълна нищета, винаги се сещам за следния стар виц за шопите:

Дошъл английски лорд на гости на цар Фердинанд в България. След като бил разведен из кипящия от ентусиазъм град София лордът поискал да се запознае и с българския селски бит и култура. Понеже било най-близко и лесно го завели в село западно от София в шопския край.

Когато видял тоталната неграмотност, пословичния инат и легендарния мързел на шопите, лордът скастрил цар Фердинанд:

– Вие сър сте занемарили изключително много управлението на възпитанието и образованието в своите селски региони! Смятам, че трябва да обърнете много повече внимание на тези хора!

Фердинанд се засмял и отговорил:

– Вижте сега сър, това са „шопи“ – те не подлежат на каквото и да е обучение!

Лордът силно се възпротивил срещу тези думи и двамата изпаднали в тежък спор. Англичанинът обяснявал за новаторските програми за обучение по Бел-Ланкастърската школа в Англия, а Фердинанд упорито (даже малко по шопски) твърдял, че никаква програма не може да превъзпита шопа. Накрая лордът се хванал на бас за един чисто нов автомобил Форд, че точно за една година той може да превъзпита български шоп и да го научи на най-изискани градски обноски. Така след кратък кастинг бил избран шопът Йордан, който заминал на превъзпитателно пътешествие за Лондон.

Така около два месеца след отпътуването на бай Йордан за Англия се получила обратно следната телеграма адресирана лично до цар Фердинанд в царския дворец:

Фердо,
Я си узни Йордо,
не щем ти Фордо.

Подпис: Лордо!

По същият начин искам и аз да се хвана на бас с един от тези „специалисти“, че едва ли само с наливане на пари в изграждането на строеж на специализирани училища, наемането на квалифицирани учители и чиновници ще може да бъдат ограмотени тези бедни деца. Социалната среда е изключително важна за изграждането на стимул за обучение още от най-ранните години на децата. Докато няма добри фундаменти за обучение – няма и да има възможност за обучение. За по-възрастните и така популярната „преквалификация“ да не говорим!

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*