C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Слънчевата система е „плоска“

Публикувано на 11 януари 2014 в раздел Физика.

Знаете ли, че Слънцето, Земята и всички планети в Слънчевата система лежат почти идеално в една равнина? А защо това е така?

 



5 коментара


  1. Иван каза:

    Защото се предполага че Слънчевата система е възникнала от един общ въртящ се газов облак. Когато не-твърдо тяло се върти около себе си се стреми да се „разплуе“ в диск от центробежните сили. Поправи ме ако греша.

    От там нататък отделни части от облака са се сгъстявали и малко по-малко са се образували планетите и Слънцет.

  2. Не е точно „разплуване“. Възможно е да изръся и някоя глупост, но ще се пробвам. Предполага се, че първоначално всичко е било облак от газ (мисля, че ставаше дума за хелий и водород). Той обаче не е бил в покой – частиците се мърдали бавно, сблъсквали са се, постепенно общата сила е формирала въртеливо движение. Гравитацията на частиците постепенно привлича материал в центъра на облака. Колкото повече маса има в центъра, толкова повече се забързва въртенето. Това мисля, че имаше общо със „закон за запазване на импулса“.

    Така всичко, което е в централната равнина – минаваща през центъра на облака и перпендикулярна на ъгъла на въртене – ще започне да се върти по орбити спрямо центъра. Всичко останало – по спирала ще се сблъсква с центъра.

    Така по-голямата част от материала на облака ще попадне в центъра – формира се Слънцето – или ще се върти по орбита. Въртящите се по орбита частици обаче се привличат и една с друга. Така пък се формират планетите – все едно по-малък модел на абсолютно същия процес.

  3. Иван каза:

    Бонус въпрос – защо всички планети се въртят око оста си в една посока, с изключение на Венера?

  4. Знам ли… може да идва „изхвърлен“ от друга система и просто да е „с главата надолу“, т.е. обърната ос…

  5. Калин каза:

    Защото слънчевата система е много стара. Постепенно (милиарди земни години) всички планети „полягат“ в една равнина (в ъгъл около 1%) Оказва се, че повечето други планетни системи (новооткритите екзопланети са над 4000)не са така. Това може би обяснява факта, че не сме се свързали с други цивилизации – просто Земята, може би, е една от най-старите планети в галактиката. Но основната причина,все пак е, че планетите и звездата се образуват, най-вече, от един облак. Е, някои планети и спътници на планети може да са „гости“ – вероятно тези с обратна посока на въртене…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*