C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Флуоресценция и луминесценция

Публикувано на 27 декември 2012 в раздел Физика.

Чували сте ги и двете – както флуоресцентни лампи, така и луминесцентни лампи. Има и разни светещи играчки – веднъж ги пишат флуоресцентни, друг път луминесцентни. Продават се и бои. Каква е разликата?

 



3 коментара


  1. mertol каза:

    Флуоресценцията е подмножество на луминисценцията има много видове луминисценция, един от които е флуоресценция. Играчките най-вероятно са фосфоресцентни, а не флуоресцентни.

  2. Точно така, дефакто когато употребяват термините в търговската мрежа става дума за едно и също нещо (да го наречем „фотолуминесценция“?). Разликата е, че флуоресценцията е на ниво атоми и молекули, докато луминесценцията може да се прояви и на по-големи „обекти“. Например живи организми – светулките. Има и още доста видове луминесценция. Или както каза ти „флуоресценцията е подмножество на луминесценцията“.

    Готино е като отидеш в магазина и кажеш „искам луминесцентно еди какво си“ и те да ти отговорят с „съжаляваме, но имаме само флуоресцентно“ (или обратното) :)

  3. Методи Стоянов каза:

    До 80-те години на 20. век на Балканския полуостров има две лаборатории по флуоресцентна микроскопия – в Будапеща и в София (Болницата по ендокринология на ул. Димо Хаджидимов 6). В края на 90-те години (като студент) имах шанса да се запозная с доц. Георги Чавраков (покойник), ръководител на Софийската лаборатория в кабинета му. Най-общо обясненият от него принцип на флуоресцентния метод при микроскопията се състои в думата „проявявай“. Светлината се проявява от флуоресцентните багрила. При всички останали видове микроскопия думата е „затъмнявай“ – светлината се отразява от багрилата, което прави биологичните структури видими. При проявяване на флуоресцентните пигменти (с външен източник на светлина) те светят по-ярко отколкото като компоненти на бялата светлина, понеже флуоресценцията измества енергията на излъчената светлина по посока на по-голямата дължина на вълната. Флуоресценцията не е свойство (освен на багрилото), тя е ефект възбуден (проявен) от външния източник на светлина. При луминисценцията излъчването на светлина е породено от вътрешен източник на енергия. Тя е свойство, причината телата да излъчват светлина като резултат от електрическата или химическата енергия вътре в телата. Конструирането на луминисцентен източник е по-сложна задача – за да се предизвика търсения ефект от луминофора е необходимо по-високо напрежение, при което законът на Ом не е в сила. Големината на този ток не зависи от напрежението, както е в дросела на луминесцентните лампи.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*