C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Фарове

Публикувано на 28 ноември 2011 в раздел Физика.

Два лесни въпроса:

1. Защо понякога през зимата се налага да включваме фаровете на колата преди да сме запалили двигателя (като естествено ги изгасяме по време на самото палене)?

2. През зимата в България карането с включени къси светлини е задължително. Обикновено шофьорите оставят автомобила си да загрее леко на място преди да потеглят. Трябва ли да включим фаровете веднага след като запалим двигателя или е по-добре да изчакаме колата да загрее и да ги включим чак когато потеглим?

 



3 коментара


  1. Ivan каза:

    1. За да се стопли акумулатора от тока минаващ през него. Известен факт (или мит) е че топлия акумулатор работи по-добре от студения.
    2. Бих казал че е без значение. Ако ги оставим да работят веднага след запалването, ще натоварят малко генератора, което пък ще натовари с около 1% двигателя (поправи ме ако пиша глупости – не съм сигурен за точното число).

  2. Божо каза:

    1. За да загрее акумулатора е добре да се пускат за няколко секунди фаровете, преди запалване.

    2. Ами добре е чак при потегляне да се палят. Иначе светят излишно а и ако алтернатора не дава достатъчно ток при празен ход се хаби акумулатора.

  3. Така, хубаво е да вметнем, че говорим за акумулатор на оставащ поне 20% живот. Иначе нещата стават по-сложни.

    Божо и Иван – прави сте по точка 1. Протичащият в акумулатора ток го загрява и както се казва по народному: „го възбужда“. Или може би по-точно казано – това стопляне му помага да не получи пад при последващата голяма консумация при въртенето на стартера.

    Относно вторият въпрос – Божо, ако алтернаторът не дава достатъчно ток при празен ход, то определено има нужда от ремонт на системата. Нормален алтернатор би трябвало да може да захрани поне включени фарове на къси светлини и вентилатор за парно на празен ход. Вече при дълги с чистачки нещата са други – ще трябват повече обороти.
    ++ Обикновено при загряване на колата дърпаме смукача, т.е. тъй или иначе държим малко по-високи обороти.

    Иван – наистина става дума за товар на двигателя. Колкото повече консуматори се включат, толкова повече топлина се отделя, следователно колата загрява по-бързо. Ако включите на дълги, то ще отнемете около 110 вата ток (стандартните крушки бяха по 55W, нали?). Вчера един приятел ми сподели още една страхотна хитрост – той има 100W електрическа печка за кола, с която хем си стопля купето (добре де – подухва като сешоар), хем помага за стоплянето на двигателя.

    Аз лично винаги паля фаровете, но чак след като свободния ход се успокои. Тоест с това съм се погрижил и маслото да се е развъртяло.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*