C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Обръщане на палачинки

Публикувано на 15 декември 2011 в раздел Физика.

Обичате ли палачинки? Аз ги обожавам!

Едно от най-популярните неща при приготвянето на палачинките е обръщането им в тигана. Ето един пример:

Последователността от действия се вижда ясно – характерното движение наляво-надясно, с което човекът проверява дали палачинката е отлепена, последвано от рязко повдигане на тигана нагоре по траекторията на парабола и накрая рязко спиране, с което палачинката се отлепва, инерцията ѝ я завърта, а гравитацията я връща обратно в тигана.

А сега една задача: Даден е тиган с дължина на дръжката „l“ и диаметър „d“. Нека „N“ е силата, която прилагаме за придаване на движението нагоре, „q“ e ъгълът, в който тигана се намира първоначално спрямо хоризонталната повърхност на земята, а „p+q“ е ъгълът, в който се намира тигана в крайната си фаза (при рязкото спиране). Самата палачинка пък приемаме, че тежи „w“. Очевидно е, че „l“ и „d“ са константи, а „q“, „p“, „w“ и „N“ са променливи величини. Тоест при обръщането на палачинка ние приемаме, че имаме функция F(l, d, q, p, w, N). Намерете въпросната зависимост между тези величини и намерете стойностите им, за които палачинката ще се обърне перфектно, т.е. полети вертикално нагоре (а не напред или назад) и ще падне обратно в тигана, като по време на „полета си“ ще направи пълно обръщане на 180 градуса спрямо равнината на тигана (т.е. очакваме без да местим тигана палачинката да падне обърната наобратно и то с цялата си площ) .

Чертеж на тиган

А какви са границите на функцията в реални условия? :)

Помагайте! Решавайки тази задача ще можем да спестим един куп изчисления на ето това роботче:

П.П. Задачата може да се усложни значително ако намесим и параметъра „дължина на ръката на човека“ заедно с нейните сгъвки в лакът, рамо, китка… Но в случая за улеснение приемаме, че ръката на човека се движи само в китката, т.е. приемаме, че края на дръжката на тигана е статична точка. Също така няма да отчитаме дебелината на палачинката, коефициента на слепване към тигана (който зависи от материала на тигана и смеските на самата палачинка)… и други :)

 



Един коментар


  1. Пълнени палачинки с кайма и как закуската се превърна във вечеря каза:

    […] завинаги реших, че НИКОГА няма да пробвам! Ще цитирам източника със съкращения, защото дори и в най-добра […]

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*