C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Въпрос за челник

Публикувано на 07 октомври 2011 в раздел Физика.

Някои (от по-скъпите) челници освен стандартната бяла имат и диод за червена светлина. За какво служи тя? Какви са предимствата и недостатъците?

 



3 коментара


  1. Ivan каза:

    За по-нежна светлина, която не ти скапва нощното зрение?

  2. Така, така – вярно е, че е „да си светиш“. От тук нататък обаче трябва да се каже нещо повече.

    Иван е прав – червената светлина не „скапва“ нощното зрение. Дължината на вълната е 630-640nm (обикновено ги пишат 635nm, което е „high efficiency red“), което не кара зеницата да се свива. Полезна е когато се разхождаме нощем и същевременно искаме да гледаме звездите например. А особено полезна е когато ви се доходи до тоалетна през нощта – вместо да светвате лампите, които ви заслепяват, пускате челника с червено и си минавате спокойно. Челник, а не фенерче, защото ръцете трябва да са свободни :)

    Друго предимство е, че няма нужда (и смисъл) червената светлина да е много ярка и да осветява силно – нощното ви зрение все пак работи и така е нужна много по-малко светлина, за да се види ясно същото в сравнение с бялата. Поради тази причина червените диоди стандартно са с доста по-слаба светлина от белите и съответно харчат много по-малко ток. Което пък от своя страна увеличава времето, в което може да „си светите“.

    А сега недостатъците. Той е един и съществен – всичо става в червен цвят. Това е – ако например имате карта с отбелязан с червен фолумастер маршрут (класика), то няма да различавате цветовете и ще бъде по-трудно да го видите.

    А, да и още един недостатък – ако сте в група хора, то обикновено повечето са с обикновени челници с бяла светлина. Което от своя страна обезсмисля вашата червена, защото тъй или иначе нощното ви зрение се прецаква от чуждите светлини…

  3. Анджелина Стоянова каза:

    Служи да си светиш естествено :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*