C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Въпрос за челник

Публикувано на 07 октомври 2011 в раздел Физика.

Някои (от по-скъпите) челници освен стандартната бяла имат и диод за червена светлина. За какво служи тя? Какви са предимствата и недостатъците?

 



3 коментара


  1. Така, така - вярно е, че е "да си светиш". От тук нататък обаче трябва да се каже нещо повече.

    Иван е прав - червената светлина не "скапва" нощното зрение. Дължината на вълната е 630-640nm (обикновено ги пишат 635nm, което е "high efficiency red"), което не кара зеницата да се свива. Полезна е когато се разхождаме нощем и същевременно искаме да гледаме звездите например. А особено полезна е когато ви се доходи до тоалетна през нощта - вместо да светвате лампите, които ви заслепяват, пускате челника с червено и си минавате спокойно. Челник, а не фенерче, защото ръцете трябва да са свободни :)

    Друго предимство е, че няма нужда (и смисъл) червената светлина да е много ярка и да осветява силно - нощното ви зрение все пак работи и така е нужна много по-малко светлина, за да се види ясно същото в сравнение с бялата. Поради тази причина червените диоди стандартно са с доста по-слаба светлина от белите и съответно харчат много по-малко ток. Което пък от своя страна увеличава времето, в което може да "си светите".

    А сега недостатъците. Той е един и съществен - всичо става в червен цвят. Това е - ако например имате карта с отбелязан с червен фолумастер маршрут (класика), то няма да различавате цветовете и ще бъде по-трудно да го видите.

    А, да и още един недостатък - ако сте в група хора, то обикновено повечето са с обикновени челници с бяла светлина. Което от своя страна обезсмисля вашата червена, защото тъй или иначе нощното ви зрение се прецаква от чуждите светлини...

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*