C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Бялата топка в билярда

Публикувано на 14 октомври 2011 в раздел Физика.

Предполагам, че всички сте играли на билярна маса, в която бялата топка е безплатна, а цветните влизат в специален улей, който се отваря с жетони или монети. Въпрос – как става така, че попадайки в един и същи джоб бялата топка отива в един канал, а цветните в друг?

 



9 коментара


  1. Краси каза:

    Бялата топка е по-голяма, отколкото цветните?

  2. Свилен Попов каза:

    Различни маси, различни варианти – тежест, размер, магнит в самата топка, някаква система, разпознаваща цветът на топката.

  3. Пламен каза:

    По-тежка е или може би по-лека ?

  4. Zer0C001 каза:

    В повечето случаи бялата топка е с различен размер от другите, а при някои от масите е с магнит.

  5. Антон каза:

    Бялата топка тежи повече и/или е малко по-голяма от другите.

  6. Христо каза:

    Заради тежастта. Тя е по-тежка и като минава по канала, той леко „хлътва“ и я праща по друг улей.

  7. Ivan каза:

    Може би тежестта на бялата е различна?

  8. Доста коментари са се събрали. Отговорът на Свилен е най-правилен – различни маси, различни системи. Но на всички изказани мнения, че бялата е по-голяма от другите – това е най-грубото и най-лошо решение от всички възможни! И много рядко се използва.

    По международен стандарт една топка трябва да тежи някъде към 165 грама и да е с диаметър 5,72см. Това включва и бялата! Възможностите за изменение са в тесни граници.

    Най-често използвания вариант е с метални пластинки вътре в бялата топка и силен магнит, който я премества в съседен улей докато се търкаля надолу (но не прекалено силен, че да я „залепи“). Така се запазва същата големина и тежест като останалите.

    П.П. Прочетох в един сайт, че при масите с по-голяма бяла топка обикновено тя е с цели 3мм по-голяма в диаметър от другите, т.е. разликата е значима. А за вариант с по-тежка не открих да пише никъде. Не, че съм търсил упорито де.

  9. Георги каза:

    Ако имаш предвид масите с жълти и червени топки, които се срещат в България – при тях бялата топка е по малка от останалите и като се движи по канала пропада в една дупка и така не се събира с останалите. Не веднъж съм виждал такава маса разглобена така че съм сигурен ;)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*