C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Врабчетата

Публикувано на 21 октомври 2011 в раздел Физика.

Когато ходят по земята повечето птици редуват ляв и десен крак. Врабчетата са едни от малкото, които се придвижват на подскоци с двата крака едновременно. Защо?

 7 коментара


 1. Ivan каза:

  Може би им липсват колена и някоя друга става? :)

 2. mertol каза:

  Щом е в раздел физика, сигурно е защото са малки в сравнение с другите птици и за тях скачането е по-ефективно придвижване.

 3. Имат си колена. Наистина е свързано с големината. Има тенденция колкото по-малко да е животното – толкова повече да скача и обратно – по-големите ходят. А защо скачането е по-ефективно при малките?

  П.П. Кенгуруто е голямо изключение естествено :)

 4. Ivan каза:

  Заинтригува ме това и попрочетох. Хората казват че птиците, които са свикнали да кълват по земята (гугутки примерно) са се приспособили да ходят. А тези, които повечето време живеят по дърветата (врабци) им е по-лесно да „ходят“ с подскоци. Не е че им липсват стави или нещо такова, а въпрос на еволюция.

  Я да задам един контравъпрос: защо когато гугутките ходят си клатят главите в такт?

 5. Ivan каза:

  Защото покрива по-големи разстояния? Бълхата примерно съм чувал че може да прескочи разстояние 100 пъти по-голямо от дължината си. Може би много енергия се хаби за крачене… поне аз си го представям като последователност от много действия, в които участват много стави, възли и мозък. Може и да е свързано с теглото – при по-леките животни се иска по-малко усилие за подскок, докато по-тежките един вид си пренасят тежестта от единия крак на другия и ходят.

 6. jvrucer каза:

  Сигурно, заради нужната енергия – големите са тежки и ще изразходват много енергия за придвижването с подскоци.

 7. Или да го кажем направо като различна „мускулна сила на килограм“. Представете си човек да скочи пропорционално високо на скок на скакалец – немислимо е, ще са нужни в пъти по-мощни мускули, стави и т.н. Или (според мен) силата на животните не расте със същия коефициент както размера им.

  А защо скачат? Може би ако си толкова силен, че да можеш да се придвижваш със скачане, то ще избереш да скачаш вместо да ходиш. Знам ли :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*