C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Задна скорост

Публикувано на 13 юли 2011 в раздел Физика.

Забелязали ли сте, че на едни автомобили задната скорост се включва като се натисне лоста надолу и се бутне наляво и напред, а на други се включва с изтегляне на лоста надясно и назад? Какви са предимствата и недостатъците на тези две конфигурации?

R 1 3 5
  2 4

или

1 3 5
2 4 R

П.С. Има естествено и други конфигурации със задна скорост, но те не са толкова често срещани. „Най-весело“ ми беше, когато карах един Жук, на който беше сложена скоростна кутия със следната конфигурация:

R 2 4
1 3

 



8 коментара


  1. Ivan каза:

    Въобще не се бях замислял има ли разлика, но ще ми е интересно да я науча :)

  2. Докато „правите“ скорости са взаимосвързани на една ос, то задната скорост е съвсем отделна и „независима“ от тях. Това позволява всъщност нейното положение да варира лесно и „да я слагат където си искат“.

    Задната скорост всъщност се осъществява не с две, а с три зъбни колела (с лоста зацепвате едно между другите две) и именно така се обръща посоката на движение. Наличието на още едно колело обаче води до доста по-сериозни проблеми със „зацепването“. Колата задължително трябва да е спряла и двете зъбни колела, между които ще се вкарва третото, трябва да са в покой. Понякога се случва зъбите да не съвпадат точно и затова задна скорост не може да се включи (шофьорите нервно блъскат по няколко пъти и не им се получава) – трябва да се отпусне съединителя и да се опита пак. Характерно е също при бързане шофьора да се опита да „вкара на задна“ моментално след натискането на съединителя – зъбните колела все още не са спряли въртенето си и се чува характерния „хррррррррр“ звук (биене на зъбците един в друг).

    Освен това зъбните колела на задната скорост не са спирални (както на предните), а са обикновени прави (снимка – иначе „зацепването“, за което стана дума, ще е клонящо към невъзможно). Затова се получава и характерния шум при каране назад, който го няма при карането напред. Впрочем не е препоръчително колата да се товари (да давате много газ) на заден ход – предавката е доста „по-чуплива“ от другите.

    В общи линии (доколкото знам) сериозна технологична разлика (различна от проблема „как да сбием детайлите по-нагъсто“) между двете конфигурации няма. Има ергономична разлика от гледна точка на удобството на шофьора. На мен например скоростите със задна скорост надолу и напред винаги са ми били по-неудобни. Други хора казват, че по този начин се избягвал проблема без да искаш по време на движение да се опиташ (то категорично не може да стане) „да вкараш на задна“. Последното не ми се е случвало никога :)

  3. turin каза:

    Не знаех за Жук-а, но подобна конфигурация е разпространена сред някои западни спортни или луксозни коли през 70-те и 80-те. Сещам се за една серия на Е-класата на Мерцедес (не помня точно коя и откога).
    Целта там е 2-ра и 3-та скорост да се паднат директно напред и директно назад. Идеята е, че в градски условия 2-ра и 3-та са най-често използваните и трябва с минимум усилия да се включват и затова задната е изнесена на мястото на първата (наляво и напред).
    Днес скоростните кутии са с повече предавки, понякога 6, а и дължината им е по-различна и затова 3-та и 4-та са достатъчно удобни за такова каране в града. И все пак съм чел мнения в мрежата, че това с променените скорости като на Мерцедеса (или Жука) е било много удобно хем за каране в задръствания, хем за „спортно“ каране, при което на втората скорост най-лесно се ускорява бързо (при по-ниски, градски скорости, разбира се).
    Интесресно техническо обяснение си дал – аз повече за ергономията исках да кажа ;)

  4. На Лада Нива например трета и четвърта са чудесни за градско каране (ако няма задръствания естествено).

    Чувал съм, че една интересна скоростна кутия има военния всъдеход ЛуАЗ. Била е обърната на обратно нормална (така им е било сгодно да я сложат). Тоест:

    3 2
    4 1

    Задната не знам къде им е сложена.

  5. Малкия Румба каза:

    Заповядай:
    2 4 R
    1 3

    >>> http://forum.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=347549&d=1310692293

  6. Значи не е точно обърната наопаки нормална скоростна кутия… А защо тогава е така – за мен е мистерия.

  7. Красимир Нинов каза:

    Защо е обозначена задна със буквата R
    И какво означава? Знае ли някой?

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*