C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Да настигнем звука

Публикувано на 25 март 2011 в раздел Физика.

Зад 1. Какво ще се чува ако се движим към огромен източник на звук (нека например да е гигантска колона от която свири песен) със скорост по-голяма от скоростта на звука?

Зад 2. А какво ще се чува когато прелетим над него и го подминем?

Зад 3. С каква скорост (по-голяма от скоростта на звука) трябва да се движим след като сме подминали източника така, че да чуваме получената мелодия с нормално темпо?

Зад 4. Какво ще се случи с нас в същата задача ако се движим точно със скоростта на звука?

 



3 коментара


  1. mertol: предполагам говориш какво ще виждаме ако се движим със скоростта на светлината спрямо инертен източник на светлина? Задача 5 от https://www.cphpvb.net/physics/6890-general-questions/ дава правилната насока :)

    А ако ДЪРЖИМ огледало пред лицето си ще си виждаме лицето съвсем спокойно ако има други източници на светлина, които не са инертни спрямо инертния. Нали и огледалото се движи със същата скорост като нас. Ако няма други източници на светлина… сложно, сложно :)

    Обобщението е, че всичко зависи от отправната координатна система :)

  2. mertol каза:

    1. Заради доплеровия ефект звука ще бъде с по-висока честота точно при скоростта на звука ще е двойно по-висока и песента ще е с двойно по-високо темпо.
    2. Като подминем източника музиката ще върви отзад напред.
    3. Ако се движим двойно по-бързо от звука ще чуваме музиката с нормално темпо, но отзад напред.
    4. Точно при скоростта на звука, няма да чуваме нищо от музиката защото звуковите и вълни ще бъдат застинали във въздуха. Освен това всички звуци произведени от превозното ни средство ще се наслагват и ще произвеждат гърмежи, а енергията им ще ни пречи да се движим точно със скоростта на звука.

  3. mertol каза:

    1. По-интересно е какво ще виждаме ако се движим със скоростта на светлината?
    2. А ако държим огледало пред лицето си?

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*