C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Общи физични въпроси

Публикувано на 24 март 2011 в раздел Физика.

1. Защо повечето канализационни шахти са с кръгли дупки?

2. Правоъгълна нива е със страни „a“ и „b“. Ако знаем, че a+b=5, то каква е максималната площ на нивата?

3. Вземете два листа хартия формат A4. Направете от тях два цилиндъра – един с навиване по дългата и един с навиване по късата страна. Обърнете цилиндрите на масата върху едната си основа така, че да се запуши. Кой от двата цилиндъра ще събере повече слънчогледови семки?

4. Защо светлината от гръмотевицата присветква само за малка част от секундата, а звука от тътена ѝ може да продължи дори по няколко секунди?

5. Ако светофара е червен, то колко бързо трябва да се движите към него така, че да видите червената светлина като зелена? Приемаме, че теорията на относителността на Айнщайн е вярна :)

Авторите на задачите се изясняват

 



6 коментара


  1. steliyan каза:

    1. За да не може капака „случайно“ да падне в самата шахта.

    2. 6.25 (разглеждаме f(x)=x*(5-x))

    3. Като се използва дългата страна за периметър на окръжност (ще събира sqrt(2) повече семки :)

    4. Енергията се освобождава много по бързо?!

    5. За red-shift ли става въпрос?

  2. За въпрос 1:
    – Цилиндричната форма е най-издръжлива на напрежение спрямо останалите;
    – Най-малката заета площ от стандартните фигури, в която все пак може да влезне човек;
    – Няма ъгли и по-тридно се задръства с механични отпадъци.

    За 2 – пресмята се максимум на функция. Стелиян го е направил вярно. Иван също, защото знае кое е максимум при тези фигури.

    За 3 – прави сте.

    За 4 – свързано е със скоростите – светлината е много по-бърза от звука, съответно и дължината на вълната. Но има друго важно нещо, което прави звука толкова продължителен. Светкавицата всъщност не попада само върху една точка на земята, а върху много и на различни разстояния. Ние я виждаме като едно присветкване, защото светлината е много бърза, но звука не е и затова го чуваме продължителен – първо чуваме този от най-близката точка, след него се наслагва този от следващата и т.н. докато дойде този от най-отдалечената. Освен това както Иван каза – звукът се отразява в околни предмети. Това също е изключително съществено.

    Относно 5 – Ако увеличиш скоростта си в посока източника значително (МНОГО значително), то ще се стигне до момент, в който се променя дължината на вълната спрямо теб и червеното ще стане зелено. Колко трябва да е скоростта – това оставям за читателите :)

  3. Ivan каза:

    Пиша на бързо.

    1. По този начин капака никога не може да падне в шахтата. Ако сечението е правоъгълно, капака може да мине през отвора по диагонал.

    2. 2.5 * 2.5 = 6.25

    3. В първия момент си помислих „по равно“, но после се сетих че в обема на цилиндъра радиуса му участва на квадрат, а височината на първа степен, т.е. този с по-голям радиус ще събере повече, т.е. първия цилиндър.

    4. Звукът се отразява в околни предмети и пластове въздух с различна температура. Така до слушателя пристигат N отразени сигнала, които ако са достатъчно близко във времето се възприемат като един, но продължителен.

    5. Зависи от количеството на парите в джоба и наличието на куки в непосредствена близост :)

  4. steliyan каза:

    Относно 5, да не е ~1/5*C?

  5. mertol каза:

    Трябва да се намали дължината на вълната от 650нм(червено) на 510нм(зелено) т.е. с около 22%. Сигурно скоростта трябва да е около 22% от на светлината предполагам че няма да е достатъчно висока че да има големи релативистични ефекти и може да се пренебрегнат.

  6. Да, там някъде е.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*