C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Първи макро опити

Публикувано на 06 март 2014 в раздел Общи работи.

Никога не съм бил прекалено запален по фотографията. Реших обаче да се поглезя с малко макро снимки. Днес благодарение на bo6o от АлфаФорум се сдобих с „макро екстендъри“:

Макро екстендъри

Макро екстендъри

Това са просто цилиндърчета, които се слагат зад обектива на апарата и увеличават фокусното разстояние. Нещо като „макро за сиромаси“. Ефектът е чудесен, но си има своите тежки проблеми.

  • Колкото повече рингове, толкова по плитък „Depth of field“. При сложени всички рингове е практически почти невъзможно да се направи добър кадър. Става прекалено „остро“ – всичко в съседство на фокусираната точка се „блърва“ (размазва). Тоест за да се снима добре трябва композицията да е много прецизна – всичко да е в една равнина и обективът да е точно перпендикулярно на нея;
  • Има проблем със светлината. Или трябва да е много светло, или трябва да се използва „ring flash“;
  • Снимки на буболечки и други същества ще е много трудно, защото трябва да се снима от супер близка дистанция, за да може да се фокусира;

На тези конкретни рингове има предимства:

  • Автоматичните режими работят;
  • Автоматичният фокус също работи, но реално е доста неточен и муден. С ръчен се постигат по-добри резултати.

Другото нещо, което неминуемо идва, е че е адски трудно да се държи камерата стабилна от ръка. От ръка нещо се получава, но само с много високо ISO и много бърза експозиция. Ще видите, че буквално биенето на сърцето се усеща. Колкото и да се опитвате ръката да ви е стабилна, просто не става. Използването на статив и дистанционен спусък (или както правех аз – отложен таймер) е наложително за направата на читави снимки.

И… време е за скромната ми демонстрация. Снимките не съм ги обработвал въоъбще – давам ги 1:1 както са излезли от апарата:

Капачката на обектива - снимано от ръка с 15mm extender

Капачката на обектива – снимано от ръка с 13mm extender. 1/80, F5.6, ISO 3200

Логото на GSM-а ми - снимано от ръка с всички рингове

Логото на GSM-а ми – снимано от ръка с всички рингове. 1/8, F4.5, ISO 3200

Част от дисплея на уредбата вкъщи - от ръка с всички рингове

Част от дисплея на уредбата вкъщи – от ръка с всички рингове. 1/20, F5.6, ISO 3200

Секретен ключ - от статив с всички рингове

Секретен ключ – от статив с всички рингове. 30.0, F36, ISO 400

Монета - от статив с всички рингове

Монета – от статив с всички рингове. 30.0, F32, ISO 400

Пикселите на телевизора - от статив с всички рингове

Пикселите на телевизора – от статив с всички рингове. 1.0, F18, ISO 400

Съвети приемам всякакви. Засега разбрах, че без ринг флаш ще е трудна работата, защото се снима лесно само с много намален затвор, а тогава светлината идва малка (при това, че и самия апарат прави сянка, защото е прекалено близо). Реално снимките с всички рингове е огромно изхвърляне. Бих снимал с 20 или 36 максимум – всичко нагоре е адски трудно.

 



2 коментара


  1. Иван каза:

    В интернет има цели форуми за технологиите за снимане на макро. Хората правят едни установки, приличащи на кръстоска между микроскоп, фреза и осветление за футболен стадион :)
    (Гугълни за „macro rig“ и се нагледай на инженерни чудеса)

  2. Все още не съм достатъчно зарибен. Иначе видях какво ми трябва, за да направя истинска макро фотография – поне два хубави макро обектива, по възможност full frame тяло :) Ама няма да го бъде – доволен съм и от сегашната кочинка. Днес ще си направя опити, но не с гъзарска светкавица, а най-обикновена настолна лампа :) Става и с обикновената pop-up светкавица, като се сложи бял лист хартия за отражател.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*