C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Panasonic Toughbook CF-52AJCBDBM

Публикувано на 10 май 2013 в раздел Общи работи.

От известно време използвам Panasonic CF-52 и вече е време за отзиви. Лаптопът е от „Semi rugged“ моделите, т.е. удароустойчиви, но не и напълно водоустойчиви. Разликата с напълно „rugged“ вариантите е, че CF-52 е с активно, а не с пасивно охлаждане, т.е. има вентилационни отвори и не може да бъде потапян във вода.

Лаптоп Panasonic CF-52

Лаптоп Panasonic CF-52

Лаптопът има много удобна чанта, която обаче няма достатъчно джобове. Интересното е, че дръжката на чантата всъщност е дръжката на самия лаптоп:

Чанта на Panasonic CF-52

Чанта на Panasonic CF-52

Отзад (и от двете страни) всички конектори са скрити от капачета. Колкото е удобно, толкова и пречи. При всички положения е добре срещу мърсотия и удари:

Panasonic CF-52 отзад

Panasonic CF-52 отзад

От ляво е DVD-то и батерията. DVD устройството е на т.нар. „Media Bay“, т.е. е hot plug и може да бъде вадено и заменяно с друго устройство. Някои модели на Panasonic поддържат на това място да бъде сложена втора батерия (много добра екстра). Точно на този модел не може.

Panasonic CF-52 DVD

Panasonic CF-52 DVD

Отдолу няма никакви вентилационни отвори, което е много добре, защото няма никакъв проблем с позиционирането на лаптопа при работа „в скута“. Има и конектор за „port replicator“ – нещо, което много искам да имам, но за съжаление се продава само в САЩ, а доставката излиза прекалено скъпо.

Panasonic CF-52 дъно

Panasonic CF-52 дъно

Иначе има стандартна клавиатура, touchpad и FULL HD екран.

Panaosnic CF-52

Panaosnic CF-52

Моята модификация на лаптопа е сравнително стара. Тя всъщност е първата от серията CF-52, а именно CF-52AJCBDBM. Характеристиките са следните:

  • Intel Core Duo T7300 2.0GHz;
  • 15.4″ WUXGA;
  • 120GB SATA2 HDD;
  • 1GB DDR2;
  • 56K Modem (RJ11);
  • 1 Gb Ethernet;
  • Intel 802.11a/b/g;
  • Multi-drive;
  • TPM;
  • Bluetooth.

В моя случай е направен ъпргрейд. Рам паметта е 3GB, а хард диска го смених с 64GB SSD на Corsair. Входно-изходните устройства са 4 USB2 порта, ExpressCard слотове (два, единия стандартен, другия 54), VGA изход, LAN порт, телефонен порт, сериен порт и SD card reader.

Колкото до батерията – 7.8Ah с клетки Sanyo. В нормален режим на работа държи 4 часа и малко. Стационарното зарядно устройство е на 7A (доста бързо зарежда). Оригиналното зарядно за автомобил (марка Lind) е даже повече – 8A на 15.6V. Аз не успях да намеря такова (на разумна цена) и си поръчах друг модел на Lind, който е на 6A.

Сега за недостатъците – тежестта. В сегашната си конфигурация лаптопа тежи 3кг. и 400гр.:

Panasonic CF-52 на кантар

Panasonic CF-52 на кантар

Отделно чантата, в която държа зарядното, две ExpressCard карти (3G и една комбинирана eSata + USB3), безжична мишка и разни други дреболии е 1кг. и 900гр.:

Чантата на кантар

Чантата на кантар

Като цяло не е приятно за продължително носене. Чудесно е обаче за размятане в колата или работа „в полеви условия“. Лаптопът е и „бебеустойчив“ – няколко пъти Пепи го „преглежда“ и няма щети. Като цяло за работата, която ми трябва, е идеален. Това, което искам скоро да „ъпгрейдна“, е да му добавя WWAN карта на мини PCIe слота, за да имам 3G връзка без да използвам досадните „флашки“ в USB или ExpressCard слота. Това ще се решава в бъдеще.

 

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*