C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Любими три анимационни филма…

Публикувано на 14 август 2012 в раздел Общи работи.

Кои точно са трите ми най-любими анимационни филми не е 100% сигурно. Тук подбирам едни от най-достойните претенденти. Чудих се обаче в какъв ред да ги подредя. Нарочно ги подбрах толкова различни един от друг, че да са напълно несравними. Затова ще направя следната градация – от комедия, към трагедия. В същата поредица върви от „детски“ към „само за възрастни“…

Кой натопи заека Роджър?

Невероятно весело филмче, характерното в което е, че се смесват нормални живи артисти с анимационни герои. На детективът Еди Велиънт му е възможена задача да снима жената на анимационния актьор Роджър в компрометираща поза с един от големите собственици в анимационната индустрия. От там нататък се заформя луд екшън, придружен с криминална интрига. Много забавно филмче, което бих определил като „семейно“, но става повече за деца и по-малко за възрастни. Споменавам само Робърт Земекис и Стивън Спилбърг, добавям актьорите Боб Хоскинс и Кристофър Лойд, а от там нататък ви оставям да се наслаждавате!

Кралят и птицата

Голямото кралство на Такикардия е управлявано от безскрупулен и безсърдечен крал, мразещ всички и мразен от всички. В неговия секретен апартамент стоят три картини – една с подобрена негова версия (на краля), една на красива малка овчарка и една на мръсен малък коминочистач. Една нощ картините оживяват. Овчарката и коминочистача се опитват да избягат от злия крал. На помощ им долита птицата…

Историята е реализирана великолепно. Подходяща е както за деца, така и за възрастни, като възрастните ще могат да намерят силни послания както тривиално за любовта, така и за свободата. Един от шедьоврите на анимационните филми, който бяга много далеч от тривиалните детски филмчета с „падане на наковалня върху…“.

Гроб на светулки

История за две японски деца, които остават сираци в края на Втората Световна Война. Този филм не се разказва – той просто трябва да се гледа. Определено е само за възрастни – категорично НЕ трябва да позволявате на деца да го гледат. Невероятно тъжен е и бих казал направо потресаващ. Изгледате ли го със сигурност ще имате нов поглед върху филмчетата от Холивуд (включително първия, който препоръчах)… и едва ли вече ще гледате такива. Най-вероятно впоследствие ще искате да изгледате всичко правено от Исао Такахата…

П.П. Впрочем оценките в IMDB вървят в същата поредица – 7,7 – 7,9 – 8,4.

 



2 коментара


  1. Десислав Андреев каза:

    На мен НАЙ-НАЙ любимото ми такова филмче е всъщност и е ТОП 3 на любимите ми филми. Става въпрос за „Лисицата и кучето“ (The Fox and the Hound“). Води се детско и съм го гледал като малък, но филмът успява да трогне доста силно и големи хора. Има изключителен замисъл, а и направо те кара да останеш без дъх, като видиш каква анимация е правена в началото на 80-те години от Дисни. Колко са живи персонажите и как изглежда истинска всяка една сценка :)
    Друг филм, който ми остава любим е Batman: Mask of the Phantasm. Той е по-скоро заради супергероя. Няма особен замисъл, но като за детски екшън филм е страхотен, макар че има деца, които се плашат от Жокера (изигран от Марк Хамил). Иначе за феновете на Батман (дори и големите) е готино филмче.
    Последното в този своеобразен ТОП 3 ми е „Tom and Jerry Kids“. Тва е страхотно направена, анимационна комедия. Тъй като май съм гледал най-най първото, мисля че няма удължение на заглавието, но съм сигурен, че по-късно имаше и други филмчета на тази тема, но не съм ги гледал. Иначе смехът е невъобразим – там участва и Друпи с Големия лош вълк, което може само да те попикае още повече от смех. Изключително симпатично и ненатоварващо филмче – връща ми добри спомени :)

  2. mertol каза:

    Принцеса мононоке
    Wall-e
    Southpark

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*