C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Dofollow блог

Публикувано на 28 декември 2010 в раздел Общи работи.

От известно време съм махнал атрибута rel="nofollow" от връзките в тялото на коментарите. На първо време искам да се застраховам, че лично мен никога не ме е вълнувало сериозно моето лично участие в търсачките. По тази причина нито имам "blogroll", нито искам да участвам в "размяна на връзки" или да карам хора насилствено да слагат връзки към моя сайт без нужда, нито пък искам да "спамя" където и да е. Винаги съм бил и ще продължа да бъда привърженик на принципа да се слагат връзки тогава, когато трябва и се сметне за необходимо, а не просто заради "SEO". От друга страна дълбоко уважавам нуждата на чужди сайтове да се индексират добре в търсачките и аз самия не бих искал да вредя на това по никакъв начин! В този смисъл подкрепям връзките, които казват "това е полезна информация, свързана с темата".

WordPress автоматично слага rel="nofollow" на всички връзки в коментарите. Наскоро установих, че това нарушава концепцията ми за "полезни връзки", защото хората коментиращи в блога могат да публикуват връзки към външни сайтове, които естествено допълват и обогатяват темата, по която съм писал. Тези външни връзки със сигурност заслужават да бъдат последвани и от търсачките. Затова и инсталирах разширение за WordPress, което премахва атрибута "nofollow" в тялото на коментарите.

От този момент започна да ме "гложди" дали да не премахна "nofollow" и от имената на хората от коментарите. Практически това са връзки от типа "това съм аз", т.е. възможност да посетите сайта на човека, който коментира. Нормално е да се предположи, че в общия случай такива връзки не добавят нищо ново по темата, т.е. спадат към типа връзки, които не би трябвало да се толерират. От друга страна има един важен момент, а именно: коментиращите в блога са хора, които допринасят към съдържанието на текущата статия и елементарно заслужават някаква "награда", било тя и виртуална.

Поради тези две противопоставени една на друга причини аз прочетох много мнения в български, руски и англоезични сайтове по темата "за и против nofollow". В общия случай масовото мнение е, че този атрибут не спира въобще стандартния спам, който тъй или иначе аз не допускам (чрез ръчно неодобрение и с помощта на Askimet). От друга страна някои хора казват, че постепенно се увеличава "SEO спама", т.е. добре познатите от повечето социални мрежи напълно безсмислени коментари. Получавало се така, че някои хора целево поддържат "куха дискусия" само и само, за да може да получат повече връзки към своя сайт.

Не знам дали последното може евентуално някога да стане проблем в моя скромен сайт. Честно казано повече ме притесняваше стандартния спам. За времето на съществуването на блога ми досега (малко над 2 години) имам средно по 3 коментара под статия, като повечето коментари всъщност са тематично ориентирани към определена група статии (т.е. разпределението не е плавно и повечето публикации нямат коментари въобще). Поради тази причина (традиционно ниската активност в моя скромен блог) аз реших категорично да премахна rel="nofollow" и от имената на коментиращите, но с едно важно допълнително условие: запазвам си правото да премахвам връзки от коментари, които счета за безсмислени. Ще го правя без предупреждения и без обяснения, но само в очевидно "нагли случаи". Последното впрочем не е никак ново правило тук, защото аз тъй или иначе съм си запазил правото да не одобрявам и да премахвам коментари, които счета, че са безсмислени :)

Триенето на безсмислени връзки в коментари ще увеличи работата ми по "модериране" и от друг аспект -  позволявайки повече "dofollow" връзки на една страница намалява тяхната "тежест" (т.е. точките за "Page Rank" които блога "дарява" на външните сайтове). По този начин истинските връзки, тези допринасящи съществено към съдържанието, биват ощетени за сметка на маловажните "SEO връзки". Затова последната отговорност, която си вмених не е толкова незначителна, колкото изглежда първоначално. В най-лошия случай (ако ползването на блога не продължи по познатия ми досега начин) ще се наложи да върна "nofollow" атрибута или да забраня връзки към сайтове от имената на потребителите.

П.С. За всички хора, които вече са коментирали някога в блога, реших да дам "бонус" - премахнах nofollow не само за бъдещите, а и на всички стари вече публикувани коментари.

 



Един коментар


Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*